Uyku Hakkında Genel Bilgiler ve Uykusuzluk Konusunda Bilinmeyenler

Efendim uyku, bildiğiniz gibi insan bedeni ve ruhu için zorunlu bir ihtiyaç. Nasıl yemek yemeden, susuz veya nefes almadan yaşayamayacağımız gibi uyumadan da hayatımızı sürdürebilmemiz mümkün değil.


Yazıya geçmeden önce, merak edilen en büyük sorunun cevabı şudur ki: insan uyumadan yaşayabilir mi? Hayır, insan uyumadan yaşayamaz…

Uyku hakkında genel bilgiler ile yazımıza devam edelim. Yazının ilerleyen bölümlerinde, horlama, uyurgezerlik gibi merak edilen konularda da edindiğimiz bilgileri yazacağız. Aynı zamanda şimdiden belirtelim ki: “Uyku hakkında genel bilgiler içeren bu yazı kesinlikle tıbbi tavsiyeler içermemekle birlikte, yalan yanlış şeylerdir. Buradan alacağınız bilgiler ile kesinlikle bir karar verip uygulama yapmaya kalkışmayın. Uyku ile ilgili bir probleminiz varsa mutlaka doktorunuza başvurun.”

Ne Kadar Uykuya İhtiyacımız Var?

 
Efendim biliyorsunuzdur, veya bir yerlerden bilgisini edinmişsinizdir. Ortalama olarak bir insan hayatının üçte birini uyuyarak geçirir. Velhasıl kelam, uyku süresi bu kadar uzun olmalı mıdır veya ben çok uyuyorum galiba ya diye kendinize yönelttiğiniz sorular olmuştur. Bu konuda bilimsel deneyler var son zamanlarda yapılan.
 
Uyku süresi, insandan insana değişmekte ve 4 saat ile 12 saat aralığında olmakta. Bu süreyi kısaltmak bir yere kadar mümkün ancak genel tahmin uyku süresinin genetikten geldiği şeklinde.
 
Yani buradan anlayacağınız üzere, şu kadar saat uyumalısın diye bir tabir olmamakla birlikte, kendinizi kaç saat uyuduktan sonra zinde ve uykuya doymuş olarak hissediyorsanız sizin uyku saatiniz odur diyebiliriz. Velhasıl kelam, bunda hayat faktörleri, çalıştığınız iş ve benzeri yorucu durumlar, beslenme şekliniz ve benzeri olaylar etkin rol oynamakla birlikte, 20 saat uyuyacaksınız gibi bir durumun da söz konusu olabilme ihtimali saçmadır.
 

Yaşlandıkça Uyku Süresi Azalır mı?

 
Yaşlılarımızın çoğu bu durumdadır bilirsiniz ki. Sabah 6 gibi dikilirler. Şayet şöyle bir durum var ki, gün içerisinde çoğu kısa kısa kestirmekte bunu göz önünde bulundurursak azaldığını söylemek pek mümkün değil gibi. Yapılan bilimsel araştırmalar da yaşlıların, yetişkin dönemdeki uyku sürelerini tekerrür ettikleri yönündeymiş.

Uyumadan Yaşamak Mümkün mü?

 
Kısa ve net cevap: hayır. Uyumadan yaşamak mümkün değil. Bu konuda geçmişte yapılan araştırma ve deneyler olmuş, şayet kayıtlı veri olarak en uzun 11 gün uykusuz kalınabildiği yazılmış. Şayet, ikinci günden sonra kısa süreli istemsiz olarak uykuya dalma sorunu baş göstermeye başlamakla birlikte, sonraki günlerde deneğin direnmeye devam etmesiyle bu uyuya kalma olayı daha sık meydana gelmeye başlamış.
 
Yani anlayacağınız siz ne kadar uyumayacağım diye direnseniz de vücut bir şekilde istediğini alıyor.
 
Uykusuz kalma durumu insan psikolojisinde olumsuz etkilere de yol açıyor hemen. Yine ikinci günden sonra sinirlilik, tahammül seviyesinin azalması, konuşulanları anlayamama, halüsinasyon görme gibi etkiler baş gösteriyor. Sonrasında ise beklendiği gibi görme bozukluklarına kadar gidiyor bu durum.
 
Uykusuzluk üzerine yapılan hayvan deneylerinin ölümle sonuçlandığı bilgisi veriliyor. Aynı zamanda kayıt dışı olarak rus / sovyet ordusunun yaptığı bir uykusuzluk deneyi varmış diyorlar. Bu biraz korkunç, garip ve ilginç bir olay olmakla birlikte ilerleyen yazılarımızda yer vermeyi düşündüğümüz bir konu. Deneye katılan deneklerin hepsinin hayatını kaybettiğini okumuştuk bir web sitesinde. Bu deney hakkında yazılanlar doğru mudur kesin bir bilgi yok.

 

Uykusuzluk Nedir?

 
Basit tabiri ile insanın uyuduğu süreyi yeterli bulmamasıdır. Genel olarak uykuya dalma sorunu olan insanların yaşadığı sorun olarak da nitelendirilebilir. Uykuya dalamayan insan aşırı stres yapar ve bu esnada geçen zaman çok kısa gözükse dahi uzun dakikalar veya saatler geçtiğini fark eder.
 
Efendim bu yukarıdaki yazdığımız tür uyuyabilen insandır. Bunun bir de hiç uyuyamayan türü vardır ki o kötüdür. Bu türe giren insanlar genellikle uykusuz dolaştıkları bir günün ardından o yorgunluğa daha fazla dayanamayarak istemsizce uykuya dalıp rahatlar.
 
Kısaca insanın kendine yeten uyku süresinden daha az uykuda kalması ve ertesi gün uyandığında kendini dinlenmemiş hissetmesine uykusuzluk denilebilir.
 

Uyku Hapları Uykusuzluk Sorununu Çözer mi?

 
Bu konuda yapılan araştırmalar, insan bünyesinin hapa bağışıklık ve alışmışlık kazanmasının ardından uykusuzluk sorununu daha fazla çözemediği üzerine sonuçlanmış.
 

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

 
Efendim yalnızca uykusuzluğa sebep olması ile adlandıramayacağımız bu durum, bacaklarda açıklanamayan bir rahatsızlık durumudur. Nedeninin ne olduğu bilinmemekle birlikte, bu sorunu yaşayan kişi bacaklarını hareket ettirdiğinde rahatlamaktadır.
 

Horlamak Nedir? İnsan Neden Horlar?

 
Çoğu zaman komik ve alaycı bir tavırla yaklaşırız horlayanlara veya biz horladığımız da başkaları bize. Ancak horlamanın önemli ve ciddi bir konu olduğu bilinmekte. Horlamak, uyku sırasında solunum zorluğu veya bozukluğunun habercisi olmakla birlikte, şiddetli ve sürekli horlamak hastalık belirtisi olabiliyormuş.
 
Ülkemizde yapılan araştırmalar, yüz kişiden beşinde uyku apnesi (uykuda solunumun durması) durumu olduğu yönündeymiş. Bu tarz sorunları olanların uyku bozuklukları birimlerine başvurarak gerekli testleri yaptırması tavsiye ediliyor.
 

Uykuda Solunumun Durmasının Nedenleri

 
Uyku sırasında bildiğiniz gibi vücuttaki tüm kaslar gevşemekte, bunun sonucu olarak bazı kişilerde bu gevşeme solunumu zorlaştırmakta. Aşırı kilo, burun, ağız ve çene yapısı, bu durumu tetiklemekte yani solunum yolunu daraltabilmekte bunun ardından ise gevşemenin de etkisiyle solunum durması olayı yaşanmakta.
 

Uykusuzluk Sorunu Nasıl Giderilir?

 
Uykusuzluk sorununuza çözüm olarak bir kaç tavsiye edindik oradan buradan bunlar kesinlikle bizim tavsiyelerimiz olmamakla birlikte genel şeylerdir, yani yapmanın size herhangi bir maddi veya manevi zararı olmayacaktır.
 
  1. Uykuya dalacağınız saatlere ve uyku sürenize dikkat edin
  2. Uyku vakti yaklaştıkça kendinizi buna hazırlayın
  3. Yediklerinize dikkat edin, uykudan önce yememeye özen gösterin
  4. Uyuyacağınız ortamın uykuya dalmanıza elverişli olduğundan emin olun
  5. Yatak odanızı yalnızca uyumak için kullanın böylece kendinizi psikolojik olarak hazırlamış olursunuz ister istemez
 
Efendim yazımızın sonuna geldik, hepinize iyi uykular dileriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir