Alternatif MySQL Veritabanı Uygulamaları

Php kodlama yapan yazılımcıların vazgeçilmezi MySQL veritabanları dır bildiğiniz gibi. Bugüne kadar phpMyAdmin ile çalıştıysanız sizlere alternatif önerilerimiz var.


Bazı masaüstü programları kullanarak sunucuya bağlanabildiğini ve veritabanı işlemlerinizi yapabildiğinizi biliyor muydunuz? Buyurun yazının devamına…

Yazımızda sizlere, üç tane veritabanı uygulaması tanıtacağız. Bu uygulamalar ile veritabanı oluşturabilir, yazabilir, yönetebilir ve düzenleyebilirsiniz.

1. EMS SQL Manager for MySQL – Kaynak



Görsel tasarımı ofis uygulamalarına benzeyen, veritabanı oluşturma ve yönetme programı. İki farklı sürümü mevcut bunlar tam sürüm ve mini sürüm olarak ayrılıyor. Tam sürüm tahmin edebileceğiniz üzere ücretli. Ama mini sürüm de bir çok işlemi gerçekleştirmenize yetiyor. Programı kullanarak, komut satırı ile uğraşmadan veritabanı oluşturma ve yönetme işlemlerinizi yapabiliyorsunuz. Ayrıca, yazım ve kod düzeltme de bulunuyor programın içerisinde.


Uygulama MySQL 5.7 sürümüne kadar destekli. UTF8 veri desteği mevcut, hızlı erişim ve gezinme imkanı tanıyor. Ayrıca tüm veritabanı nesneleri için basit yönetim, gelişmiş veri manipülasyonu işlemleri, güçlü güvenlik kontrolü ve harika sorgu oluşturma teknikleri var.


Veriyi dışarı aktarmaya ve içeri aktarmaya imkan tanıyor. İçerisinde veritabanı oluşturma sihirbazı bulunuyor ve görsel veritabanı oluşturma özelliği mevcut. Programı kullanarak, HTTP ve SSH bağlantı kurabiliyor ve veritabanı bağlantısı açabiliyorsunuz.

2. MySQL Workbench – Kaynak



Görsel kullanıcı arayüzü uygulamaları olan; MySQL Administrator, MySQL Query Browser ve MySQL Migration Toolkit bu programın içerisinde mevcut bulunmakta. Tüm uygulamaların işlevi farklı olmakla birlikte ilki, veritabanı oluşturma ve düzenleme işlevlerini sunuyor. İkincisi, adından da anlaşılabildiği üzere sorgu çekme ve diğer işlevleri kapsıyor. Sonuncusu ise, veritabanı transferi ve içe-dışa aktarma özelliklerini barındırmakta.


Uygulama genel anlamda; veritabanı tasarımı ve modelleme, sql geliştirme, veritabanı yönetimi ve veritabanı aktarımı işlevlerini sunmakta. Ayrıca Workbench’in, ayrı bir topluluk sürümü de bulunmakta. Açık kaynak kodlu olduğunu belirtmekte de fayda var.

3. DBDesigner 4 – Kaynak



Görsel veritabanı oluşturma uygulamasıdır. Bu programı kullanarak, tabloları ve içerdikleri sütunları görsel şekilde oluşturabilirsiniz. Program açık kaynak kodlu dolayısıyla da bedavadır. Sizi, veritabanı alanlarını birbirine bağlama ve diğer konularda uğraştan kurtarır.


Ayrıca programda, kullanıcılar tarafından oluşturulan eklentiler ile geliştirmeler yapmak mümkün.
Program içerisinde iki mod var. Bunlardan ilki anlattığımız gibi görsel veritabanı yapma. Diğeri ise, kompleks sql sorguları oluşturmaya imkan sağlıyor. Bu kodu ise daha sonra php veya farklı kodlama dilleri ile kullanabilmeniz için hazırlıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir