Web Geliştiricileri için 5 CDN Sağlayıcısı

Bir İnternet sayfasının hızı, kullanıcıya en iyi deneyimi verebilmek için iyi olmalı. Bunu sağlamanın çeşitli yolları mevcut ancak bilinen en iyi yolu CDN yani Content Delivery Network hizmetlerinden faydalanmak.


Bilmeyenler için söyleyelim, CDN hizmetlerini kullanarak sitenizde kullandığınız javascript, css, ve genel resim gibi dosyaları farklı sunucular üzerine yerleştiriyor ve kendi sunucu hızınızı arttırıyorsunuz.

Dosyalar, kimi zaman kapladığı alan, kimi zamanda sayfanın açılışında oluşturdukları etkiler sebebiyle siteyi yavaşlatır. Bunu engellemek için ve sitenizi hızlandırmak için kullanabileceğiniz içerik ulaştırma ağı hizmetlerinden beş tanesine yazımızda yer vereceğiz…


Böylece örn: jquery dosyasını indirip kendi sunucunuza yüklemek yerine direkt olarak bu cdn servislerinden çağırabilecek ve sitenizin açılış hızını arttıracaksınız.

jsDelivr

Açık kaynak kodlu bir hizmet olan jsDelivr, 1100’e yakın projeye yer sağlıyor. Ayrıca, CloudFront ve MaxCDN gibi servislerden de faydalandığı için yüksek erişim imkanı sağlıyor.

cdnjs

Genel erişime açık cdn hizmetlerinden bir tanesi de cdnjs. Yine 1000 civarında projeye ev sahipliği yapıyor, bunların arasında popüler projeler mevcut. Ajax, jquery gibi.

Google Kütüphaneleri

Google, hız deyince sektörde lider bunu biliyoruz. Ancak onlar bunun yanında birde geliştiriciye katkı sağlamayı unutmuyor. Google Kütüphaneleri, en çok kullanılan projeleri kendi sunucusunda barındırıyor ve genel erişime açık olarak sunuyor. Bunların arasında; jQuery, prototype, mootools gibi javascript uygulamaları var.
 

Microsoft Ajax CDN

Eski toprak da bu işe girmiş. Dotnet kodlayan çoğu kişinin haricinde Microsoft’un bir CDN hizmeti verdiğini bilen pek fazla kişi yok.
 

Open Source Software CDN

jsDelivr tarafından oluşturulan başka bir hizmet daha ancak sahipliğini MaxCDN üstleniyor.
 
CDN konusunda biraz daha bilgi verelim isterseniz. Neden kullanmanız gerektiğinin altını çizelim. Öncelikle performans bu konuda genel olarak karşınıza çıkan şey.
 

Neden CDN Kullanmalıyım?

 
Sizin verebileceğiniz sunum kabiliyetine oranla, CDN hizmetleri bir çok farklı konumdan dosya ulaştırma hizmeti yapabilmekte. Sizin kullandığınız sunucu tek bir konumdayken, content delivery network hizmeti veren sitenin pek çok konumda sunucuları bulunmakta. Bu da, ziyaretçi hangi konuma yakınsa oradan servis yapılması anlamına geliyor.
 
Buradan da anlayacağınız üzere, CDN kullanımı sayfanızın cevap verme süresini en aza indirecektir böylece açılış süresi artacak ve alan kullanımından kazanacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir