İçerik Hırsızlarına Karşı Yapabilecekleriniz

Blog sayfanızda yayımladığınız içerik yazılarınız birileri tarafından çalınıyor mu? Bu yazıda size neler yapabileceğinizi ve alabileceğiniz önlemleri anlatacağız.


Öncelikle içeriğiniz çalınmadan önce alabileceğiniz önlemler, caydırıcı etkenler üzerinde duracağız. Daha sonra da çalıntı içeriğe karşı yapabileceklerinizi anlatacağız…

Efendim insanlar emeğe saygı göstermiyor maalesef. Hiç çekinmeden, sizin uzun emekler harcayarak ortaya çıkarttığınız güzel şeyleri talan ediyorlar.


Daha önce de başımıza geldiği için biliriz, blog sayfanıza yazdığınız içerik gün geliyor çalınıyor ve başka sayfalarda yayınlanıyor hemde hiç kaynak göstermeden yayınlıyor bu kalitesiz adamlar yazılarınızı, tıpkı kendileri yazmış gibi.


Bunun en kötü yanı da, sizin sitenizden istatistik olarak daha yüksek bir sitede yayınlanan içeriğin, çalıntı olmasına rağmen Google amca tarafından sizin üstünüzde gösterilmesi. Bu insanı gerçekten çok rahatsız eden bir durum. Benden çalıp benim üstümde çıkıyor deyip çıldırmadan önce yapmanız gerekenleri anlatıyoruz.

İçeriğinizi Koruma Yolları

 
1. Bir telif hakları yazınız mutlaka olsun. Bu, size işe yaramaz gibi gözükse de gerçekten caydırıcı bir işlevdir. Sayfanın en altında mutlaka, yazıların size ait olduğunu belirtin ve izinsiz kopyalanması, başka bir kaynakta yayınlanması yasaktır diye not düşün.
 
2. Telif hakkı notunu daha ileri seviyeye taşımak için, her yazınızın sonunda isminizi veya sitenizin adresini mutlaka geçirin, yazının size ait olduğunun altını çizin. Hatta yazı içerisinde ara sıra sitenizin adresini atıf şeklinde geçirmeniz de faydalı olabilir.
 
3. Sitenize kullanım şartları ekleyin. Ziyaretçinin içeriği nasıl kullanabileceğini, hangi şekildeki kullanımlara izin verdiğinizi belirtin. İçeriğin tekrar yayımlanmasının, kopyalanmasının mümkün olmadığını yani izin vermediğinizi belirtin. Gerekirse, tekrar yayımlamak için nasıl izin alabileceklerini anlatın.
 
4. Creative Commons Lisansı edinin. Buraya tıklayarak siteyi ziyaret edebilir, lisans konusunda zor işi bizim yerimize yerine getiren, bedava lisanslama hizmeti de bulunan Creative Commons sitesini ziyaret edebilirsiniz. Burada sitenize ekleyeceğiniz bir plugin kodu ile yazılarınızı korumaya başlayabilir, lisansının size ait olduğunu resmi olarak ilan edebilirsiniz.
 

İçeriğiniz Çalındıysa Neler Yapabilirsiniz?

 
Efendim bu önlemleri aldınız, caydırıcı şeyler yaptınız ancak adamlar laf dinlemiyor. Tuttular hadi len oradan dediler çaldılar içeriğinizi ve yayınladılar sitelerinde diyelim. Yukarıdaki önlemler, çalan adamın; yok efendim duymadım, yok görmedim gibi şeyler söyleyememesi için garantiye aldığınız şeylerdi.
 
Siz sitenize, kullanım şartları koydunuz, içerik hakkında telif bilgilendirmesi yaptınız, hatta her sayfanız için bir Creative Commons (CC) lisansı sağladınız. Kesin olarak içeriğin kopyalanmasının, tekrar yayımlanmasının yasak olduğunu belirttiniz ve CC de bu içeriğin ilk ne zaman yayınlandığını ve nerede yayınlandığını (sizin sitenizde) not aldı.
 
Bu durumda vay o hırsızın haline diyelim ve yapabileceklerinizi sıralayalım ama öncelikle belirteyim ki bu yazıdaki bilgiler yalan yanlıştır. Ben bir avukat değilim, yazdıklarım yalnızca bilgi ve deneyimlerime dayanmakta. Lisanslama konusunda daha fazla bilgiye ihtiyacınız var ise yasal bilgisi yüksek birisiyle, muhtemelen bir avukatla görüşmeniz daha doğru olacaktır…
 
1. Copyscape, Plagspotter gibi uygulamalar ile sitenizin içeriğinin çalınıp çalınmadığını kontrol edebilirsiniz. Bu uygulamalar ile hedef siteleri tespit edebilirsiniz. Ayrıca Google Analytics kullanmak, şüpheli eylem tespiti için gayet faydalı olacaktır hırsızın bilgileri, ip adresi ve benzeri şeyler için.
 
2. İçeriği önce sizin yayımlamış olduğunuzu ispatlamak için ekran görüntüleri alın. Yazıda yayımlanma tarihinin bulunmasına, e-posta göndererek yayımlama yaptıysanız burada da tarihin olmasına dikkat edin ayrıca, çalıntı sayfanın ekran görüntüsünü de alın. Bunları sonraki aşamalarda kullanmak üzere bir kenara koyun. Ayrıca ziyaretçinin yayımladığı tarihe göre Analytics üzerinden ziyaretçilere, ip adreslerine ve sitede kalma sürelerine bakarak bunları da not edin şüpheliye ulaşmak için kullanmak üzere.
 
3. İlk seçeneğiniz her zaman, çalan ve yayımlayan kişi / kişiler ile saygılı bir şekilde iletişime geçmek olmalıdır. Onlara içeriğin size ait olduğunu anlatarak kaldırmalarını veya isteğinize göre kaynak belirtmelerini anlatmak olmalıdır ilk yapacağınız şey.
 
4. İlk seçeneğiniz, yani 3. madde işe yaramadıysa yapacağınız şey: DMCA Takedown uyarısı ile, hedef sitenin barındığı, yer sağlayıcı hizmeti veren firma ile bağlantıya geçmektir. Onlara sayfanın çalıntı olduğunu ve yayından kaldırılması gerektiğini, aksi halde yasal yollara başvuracağınızı belirtebilirsiniz tabi ki kanıtlarınız ile birlikte yapmalısınız bunu. Büyük ihtimalle hosting firması, müşterisi ile bağlantıya geçecek, ona ulaşamazsa siteyi suspended konumuna alıp yayınına ara verecektir. Bunun için, şikayet ettiğiniz içeriğin sitenizdeki sayfasında CC lisansına sahip olması, ciddiye alınmanız için önemlidir.
 
5. Hedef site Blogger, WordPress gibi bir servis üzerinde barınıyorsa bunlar ile iletişime geçebilir, şikayette bulunabilirsiniz. Ayrıca hedef site Adsense kullanıyorsa ki bu blog sahiplerinin kaybetmek istemeyeceği bir özelliktir çünkü ömür boyu bir kez alınabiliyor, şikayet edebilirsiniz. Burada yapacağınız eylemler arasında öncelikle site ile ikinci kez iletişime geçip, bir süre daha ona zaman tanımak ve atıyorum, 3 gün içinde içeriği kaldırmazsanız Adsense ve Google üzerinden siteniz hakkında şikayet gönderilecektir şeklinde uyarmanız. Büyük ihtimalle işe yarayacak ve hedef site içeriğinizi kaldıracaktır. Çünkü Adsense üzerinden, kopya içerik sebebiyle sitesinin yasaklanmasını kesinlikle istemeyecektir.
 
6. Bu aşamaya kadar hala işe yaramadı ve içeriğinizi kaldırmadı, yapacağınız son şey bir avukat tutmak ve içeriği oluşturanın ilk siz olduğunu kanıtlayarak onlara dava açmaktır.
 
Sadece bir yazı değilde, tüm içeriğin çalındığını yani kişinin blog sayfanızı komple kopyalayıp yayımladığını anlarsanız, yapabilecekleriniz arasında onunla iletişime geçmek ve kısa bir özet ile yazınızı gösterdikten sonra size yönlendirmesini söylemek olabilir. Yinede işe yaramaz ve kişiden olumlu bir cevap alamazsanız dava etmek yapabileceğiniz tek şey olarak görünmekte. Şayet kişiden cevap alamazsanız, yer sağlayıcı, blogger-wordpress veya adsense’den kesinlikle alacağınız için işlemi çözmek için çalan kişiye ulaşmak gerekmeyebilir.
 
Son olarak, attığınız e-postaların resmi, ciddi ve profesyonel bir dille yazılmış olduğundan mutlaka emin olun. Bu karşı tarafın sizi ciddiye alması için çok önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir