Windows 10 Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Windows 9 mu bekliyordunuz efendim? Piyasa bunun haberleri ile çalkalanırken beklenmeyen bir şey oldu ve karşımızda Windows 10 var artık. Herkes dokuz beklerken bir sürpriz yapıldı ve yeni sürümün adı on olarak belirlendi.


Peki Windows 8‘den ne gibi farklılıkları olacak? Yeni özellikler neler? Yazımızda size bunlardan kısa kısa bahsedeceğiz…

Şuan için versiyon hakkında bilinenler, basın toplantısında, Windows geliştirme ekibinin başlarından Joe Belfiore’nin anlattıkları. Ayrıca belirtilene göre, tam özellikleri barındırmayan, parça bir sürüm, asıl sürümden önce piyasaya sürülecek, böylece geri dönüşler ve bildirimler ile hatalar ayıklanıp, geliştirmeye katkı sağlanacak.


Windows 10 deneme sürümü, geliştiriciler ve programcılar için ücretsiz indirilebilir şekilde Microsoft’un sitesinde yerini alacak. Bu sürümün bir süre kullanıldıktan sonra bilgi toplaması ve bu, yayınlanması uzun süren işletim sisteminin piyasaya sürülmesi için gerekli kontrollerin yapılması hedefleniyor.

Yeni Başlat Menüsü

 
Windows 10 ile karşımıza görsel yeniliklere sahip bir başlat menüsü çıkıyor. Windows 8’de hatırlarsanız kullanıcının hoşuna gitmeyen ve tam ekrana yayılan farklı bir tarz kullanılmıştı. Microsoft, alışılanın dışına çıkma konusunda ısrarını bu kez sürdürmüyor ve aşina olduğumuz, kullanmayı sevdiğimiz eski tarz başlat menüsünü bizlere sunuyor. Tabi ki onu biraz geliştirerek…

Bu yeni menüde, uygulamalar ikon ve görsel olarak eklenebilir olacak. Dilediğinizi ekleyip, dilediğinizi çıkarabileceksiniz. Alt kısımdaki arama çubuğu biraz daha geliştiriliyor ve bundan sonra internet araması da yapabilecek. Başlat ta yer alan uygulamalar için, bir pencere büyütüp küçültüyormuş gibi yeniden boyutlandırma yapabiliyor olacaksınız. Böylece yeni şeylere yer açabilecek ve tam ekran kullanıma gerek kalmadan programlarınıza erişebileceksiniz.
 
Mobilden, dizüstü bilgisayarlara bir çok platformda yer alan Windows, bu başlat menüsü şekliyle gelecekte nasıl bir yol izleyeceğini bizlere açıklamış oluyor biraz aslında. Mobil görünümü bilirsiniz, bilgisayarlarımızdaki görüntü de gitgide ona benzemeye başladı diyebiliriz. Bu, çoklu platform için aynı izlenim planı gibi görünüyor.
 

The Continuum

 
Windows 10 ile yeni gelen özelliklerden bir tanesi de bu. Olayı da, farklı giriş alet edevatını bir arada toplayabilmesi. Yani klavye + fare + dokunarak yaptığınız girişlerin bir kombinasyonunu düşünün.
 
Continuum’un en güzel yanlarından bir tanesi de, bilgisayar, tablet ve mobil sistemlerin birbirine hükmetmesine olanak tanıyacak olmasıymış, öyle diyorlar. Yani bilgisayarı mobilden kontrol edebilme gibi bir şey anladık biz.
 

Sanal (Çoklu) Masaüstü

 
Çok faydalı olacağı kesin gibi görünen bir özellik Windows 10 içerisindeki sanal masaüstü. Birden fazla masaüstü oluşturabilmenin yanı sıra, bunlar arasında gezinme imkanınız da olacak. Basit olarak, evde kullandığınız masaüstü ile işte kullandığınız masaüstünün ayrı olduğunu düşünün. Bu açıdan çok faydalı olacağı kesin sanal masaüstü yeniliğinin.

Siz farklı desktoplar üzerinde çalıştığınız esnada, uygulamalar artalanda çalışmaya devam ediyor. Önceki sürümde kaybolan bu özellik yeni versiyon ile Windows’un çoklu görev olanaklarını en üstlere çıkaracak gibi görünüyor. Burada akıllara takılan tek soru ise Windows’un birden fazla masaüstü üzerinde çoklu uygulama çalıştırmasının çok fazla hafıza kullanıp kullanmayacağı üzerine. Ama eminiz ki bir çözüm bulmuşlardır.
 

Windows 10 indir

 
Bu konuda da sizi haberdar edelim. Windows 10 indirmek için, insider ile giriş yapmanız gerekiyor. Yalnız uyarılara dikkat ettiyseniz, bilgisayar uzmanları ve bilgi işlemciler için yayımlanan bir sürüm bu. Aksi halde indirmeniz size bir şey kazandırmaz çünkü tam değil henüz. Amaç hata ayıklamak şuan için. Download linki aşağıda efendim.


Windows 10 bedava indir
 

Windows 10 Ne Zaman Çıkacak?

 
Tam sürümün her şey bittikten sonra “2015” yılında piyasaya sürülmesi planlanıyor. Akıllarda bir soru var bu konuda: Windows 10’a yükseltme bedava olacak mı? Bu konuda kesin bir bilgi yok. Güncelleme ile Windows 10’a geçişin ücretli olup olmayacağı henüz belli değil. Windows 8 kullanıcıları için konuşulan bir konuydu bu. Microsoft’tan herhangi bir açıklama yapılmadı ancak.

Yapılan konferansta ve tanıtımda, satın alma, Windows 10’un ücreti ne kadar olacak veya Windows 10 minimum sistem gereksinimleri konusunda bir konuşma geçmediğini hatırlatalım ve yazımızı sonlandıralım.
 
Umarız Microsoft, Bill Gates’den sonra da, kazandığı şanı sürdürmeye devam eder. Söyledikleri gibi: “Şuana kadarki en iyi Windows” olur umarız bu sefer çünkü öyle dedi kendileri… Tanıtım filmini aşağıda izleyebilirsiniz efendim, iyi seyirler.
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir