Bilgisayar Nasıl Toplanır ve Püf Noktaları Nelerdir

Hep hazır sistemler mi alıp kullandınız? Bunlara fazla paralar vermekten bıktınız mı? O halde kendi sisteminizi toplamanın zamanı geldi diyoruz.


Nasıl bilgisayar toplanır ve bilgisayar toplamanın püf noktaları nelerdir dilerseniz yazımızda bunlara bir göz atalım. Buyurun efendim başlıyoruz…

Bir bilgisayar bildiğiniz gibi birbirine takılan parçalar sayesinde hayat bulmakta ve çalışmakta. Genişleme yuvalarına takabileceğiniz, sistemin fonksiyonelliğini arttırabilecek bir çok ek parça bulunsa da, bir bilgisayarın çalışabilmesi için gerekli şeyler de ilk başta toplayıp ona hayat verebilmeniz için yeterli.


Şimdi bunlara bir göz atalım hemen isterseniz. Bir bilgisayar hangi bileşenler ile çalışmaya başlar? Bakalım neymiş…

Bilgisayarın Çalışabilmesi İçin Gerekenler

 
  • Güç kaynağı (power supply / pus)
  • Güç kaynağı için elektrik kablosu
  • Ana kart
  • İşlemci
  • İşlemci soğutma ünitesi (fan veya su soğutma sistemi)
  • İşlemciye sürülmek üzere termal macun
  • Ram bellek
  • Sabit disk
  • Sabit disk için veri kablosu
  • Ekran kartı (eğer ana kart üzerinde tümleşik var ise gerek yok)



Yukarıdaki liste, bir bilgisayarın çalışabilmesi için gereken en az sayıda parçayı kapsıyor. Dikkat ettiyseniz kasa dahi demedik çünkü bilgisayarın çalışabilmesi için gereken bir şey değil kasa. Tabi, masanın üzerinde bunca elektronik parçanın kötü duracağını dikkate aldığınızda, güç kaynağı ile birlikte kasayı da almanız doğru olur. He yalnızca denemek için açacaksanız işlemci soğutma ünitesine ve sabit diske dahi gerek yoktur ama bu şekilde sadece sistemin çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz ve kullanamazsınız. Çünkü sabit disk olmadığından başlatacak bir Windows’unuz olmaz ve diyelim bir şekilde USB yardımı ile boot ettiniz bu sefer işlemci ısınmaya başlayacak ve kapanacaktır.



Neyse konumuza geri dönersek, ana kart ve üzerine takılan işlemci ile Ram bellek, Windows başlatabilecek bir sabit disk yanında işlemci soğutma fanı ve bir güç kaynağınız da varsa, bir bilgisayarın çalışabilmesi için gereken en az parçaya sahipsiniz demektir.


Tabi görüntüyü alabilmek için bir ekrana da ihtiyacınız var onu da hesaba katmanız gerek. Bu yukarıdaki parçaları temin ettikten sonra yapacağınız işlemler şu şekilde.

Bilgisayarı Toplama

 
  • İşlemciyi zorlamadan, doğru yönüyle işlemci soketine oturtun ve hareket etmeyeceği şekilde sağlamca kilitleyin.
  • Ram belleği, Ram soketleri üzerinde ilkine takın. Bu genelde işlemciye en uzak olan soket olacaktır. Eğer iki adet bellek ve dört adet soket var ise bunları yine işlemciye en uzak soket olandan başlayarak bir aralık ile takın. Yani birinci ve üçüncü soket üzerine.
  • Sabit diski, kablosu ile ana karta bağlayın.
  • İşlemcinin soğutma fanını, işlemciye termal macun sürdükten ve iyice her yerine yaydıktan sonra dikkatlice, macunu dağıtmadan takın ve kilitleyin veya vidalayın. Ayrıca gerekli akımı sağlayacağı kabloyu da ana karta takın. Genelde işlemci soketi yanında bulunur hemen.
  • Ekran kartını takın.
  • Güç kaynağını en kalın ve çok uçlu olan kablo ile ana karta bağlayın. Daha sonra ana kart üzerinde 12V girişi var ise, güç kaynağından çıkan 4 uçlu ufak kabloyu oraya takın. Bu 8 uçlu da olabilmekte bazı sistemlerde ve güç kaynaklarında. Bunu yaptıktan sonra, sabit diske akım verecek kabloyu da güç kaynağından diske bağlayın. Ve eğer ekran kartınız güç gerektiriyorsa, güç kaynağından çıkan 6 uçlu PCIe girişini de bağlamayı unutmayın. Harici ekran kartlarında bu girişi hemen göreceksiniz.
  • Güç kaynağını elektriğe bağlayın ve işlem tamamlandı.



Bu işlemleri yaptıktan sonra bilgisayarı toplamış bulunmaktasınız, tebrikler. Ancak şöyle bir durum söz konusu şimdi de. Kasası olmayan bir bilgisayarı nasıl açacaksınız?

Kasası Olmadan Bilgisayarı Açma

 

Ana kart üzerinde, jumper adı verilen ufak girişler bulunur. Kasanın güç tuşu bu girişlerden birine bağlanmakta ve ana kartın en uç köşelerinde olur bu genelde. İşlemciye uzak kalan köşede sağ tarafa baktığınızda, bir takım jumper girişlerini göreceksiniz.


Bunların altlarında ufak yazılar ile ne işe yaradıkları yazar. Sizin bulmanız gereken ise Power Switch veya Power SW şeklinde yazanı. Onu bulduğunuzda yapmanız gereken elinize ince uçlu bir tornavida almak ve iki tele de dikkatlice değdirmek. Bunu yaptığınızda kısa devre ile iki tel arasında akım oluşturmuş oluyorsunuz. Dolayısı ile de jumper’in yaptığı görevi yapmış bulunuyorsunuz.


Bunu yaptığınızda bilgisayar açılacaktır. Ve sizde kasa kullanmadan, bir güç kaynağı ile bilgisayarınızı başlatmış olacaksınız. Tekrar kapatmak için de basit olarak güç kablosunu çekebilir veya güç kaynağının arkasında kapatıp açma tuşu varsa ona basabilirsiniz. Tekrar bu jumper ile uğraşmanıza gerek yok hiç.



Eğer alan sıkıntınız yoksa, bir bilgisayarı bu şekilde kolayca kullanabilirsiniz. Şimdi işin daha önceki kısmına gelelim dilerseniz. Parçaları nasıl ve ne şekilde temin etmelisiniz? Hemen onu anlatalım ve konuyu bitirelim.

Bilgisayar Toplamanın Püf Noktaları

 

Bir bilgisayarı toplarken, yukarıda anlattığımız, gereken en az parçayı bir araya getirmeniz gerekiyor. Daha sonra BDRom, DVDRom, Harici Ekran Kartı, kablosuz bağlantı kartı ve benzeri yükseltme / genişletme işlemlerini yapabilirsiniz tabi ki.


Bu parçaları bir araya getirirken dikkat etmeniz gereken bir kaç püf nokta var. Hemen onlara değinelim maddeler şeklinde isterseniz.

1. Ana kart ve Diğer Bileşenlerin Uyumu

 

A. Ana kart ve İşlemci Uyumu


Ana kartınız, üzerine takacağınız işlemci ile uyumlu olmalı yani onu kaldırabilecek kapasitede olmalı tahmin ettiğiniz üzere. He bu şu demek olmuyor: “Yüksek model bir ana kart, düşük modeldeki tüm işlemciler ile çalışabilir.” Bu yanlış bir düşünce olurdu. Her ana kartın desteklediği işlemci modelleri ve serileri vardır. Örneğin bazı ana kartlar yalnızca AMD işlemciler ile çalışırken, bazıları Intel için geliştirilmiştir.


Ana kart almadan önce, alacağınız işlemciyi göz önünde bulundurarak, ana kartın resmi sitesine modeli ile arama girebilir ve desteklediği işlemciler arasında, sizin ona takacağınız işlemcinin olup olmadığına bakabilirsiniz kolayca.


B. Ana kart ve Ram Bellek Uyumu


Ana kartlar belirli Ram bellek frekansları ile uyumluluk göstermekte. Bunlar 1333, 1600, 1866 şeklinde gider örnek olarak. Yine ana kartın sitesinden, modelin desteklediği frekanslara ve Ram soketi tipine bakarak uygun parçayı seçmelisiniz. DDR3 Ram destekleyen bir ana karta, yalnızca DDR3 tipinde Ram takılabileceğini unutmayın sakın.


C. Ana kart ve Sabit Disk + CD Okuyucu Uyumu


Basit olarak, Sata arayüzüne sahip bir sabit disk alacaksanız, ana kart üzerinde sata yuvalarının olması gerekiyor. Ve tam uyum için, ana karttaki yuvalar Sata 2 ise, alacağınız diskin de Sata 2 olmasına dikkat etmelisiniz. Aynı şey cd okuyucular için de geçerli.

2. Ram Bellek ve İşlemci Uyumu

 

Bu pek bilinen bir konu olmamakla birlikte, sistemin çalışmasına engel bir durum da değildir. Yani işlemci ile Ram belleklerin frekans aralıkları birbirine uymasa bile sisteminiz çalışacaktır. Ancak bu uyumu sağlayabilirseniz, apayrı bir verim alırsınız bilgisayardan.


İşlemcilerin, FSB denilen çalışma frekansı aralığı vardır. Örneğin AMD FX 8320 işlemcisinin çalışma frekansı 1800 mhz en düşük olarak. Siz bu sisteme yine 1800 mhz frekansında çalışan Ram bellekler takarsanız, %100 uyum sağlamış olursunuz ve sistem hem tutarlı çalışma hem de performans açısından daha verimli olur.

3. Ekran Kartı ve Güç Kaynağı Uyumu

 

Son zamanlarda çıkan ekran kartları, çok güzel işlemler yapabildikleri gibi, eskilere göre çok daha fazla güç gerektirmektedir. Örnek olarak, ATI HD 5800 serisi bir kart alıp sisteme takacaksanız, güç kaynağını da ona göre seçmeniz doğru olacaktır çünkü taktığınız güç kaynağı gerekli akım ihtiyacını karşılayamazsa sistem hiç açılmaz.


Bahsettiğimiz ve örnek gösterdiğimiz bu kart, 180 Watt akım ihtiyacı duymakta. Sistemdeki diğer parçaları da hesaba katarsak, toplam ortalama 400 Watt isteyen bir sisteminiz olacaksa, sizin buna 350 Watt bir güç kaynağı takmanız, sistemin açılmaması demek.


Ve tabi ki, güç kaynağından çıkan bir PCIex güç kablosu da olmalı. Bazı güç kaynaklarında bu kablo bulunmamakta. Eğer ekran kartınız iki adet güç girişine sahip ise, örnek verdiğimiz kart gibi, molex yani normal güç kablolarından çevirici yardımıyla karta akım sağlayabilirsiniz. Yani güç kaynağınız üzerinde bir tane PCIex çıkışı var ise korkmanıza gerek yok.



Güç konusunda hesaplama yapmak için şu siteyi kullanabilirsiniz.


Püf noktaları konusunda bunların dışında dikkat etmeniz gereken bir durum yok. Biz sizlere yine de ilk başta bir kasa edinmeniz gerektiğini söyleyerek yazımızı bitirelim. Umarız başarıyla ilk bilgisayarınızı toplarsınız…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir