Bilgisayar Neden Donar, Reset Atar, Yavaşlar veya Kapanır?

Bu kadar çok sorunu bir araya toplamamızın sebebi, hepsinin aşağı yukarı aynı nedenlerden dolayı başımıza gelmesidir.


Bir bilgisayarın neden donduğunu, reset attığını, yavaşladığını veya durduk yere kapandığını yazımızda detaylıca inceliyoruz…

Bilgisayarlar günümüzde hepimizin vazgeçilmezi diyerek klişe bir giriş yapalım. Onları çok seviyor, sayıyoruz ancak bu aletler bazen durduk yere kapanarak, yeniden başlayarak, donarak veya yavaşlayarak canımızı sıkmıyor da değil.


Kişisel bilgisayarınızın veya dizüstü cihazınızın neden bunları yaptığını iki ana başlık altında verelim isterseniz.

1. Donanımsal Sebepler

Bir bilgisayarın durduk yere kapanmasında, donmasında veya yavaşlamasında bir çok donanımsal sebep olabilir tahmin edeceğiniz üzere. Bu, bilgisayarın içinde bir sürü parça olmasından kaynaklıdır yine anlayacağınız gibi. Yine ana başlığımız altında, alt başlıklar ile ilerleyelim. Bakalım bilgisayarımız bu kötü huyları hangi sebeplerle ediniyormuş…

a. Aşırı Isınma

Özellikle dizüstü bilgisayarlarda görülen bu olay, işlemcinin veya grafik kartında bulunan işlemcinin aşırı ısınması ile bilgisayarın genelde kapanması ile sonuçlanır. Kart ve işlemci çeşitleri değiştikçe de, donma veya yeniden başlama gibi sebeplerde doğuracaktır. Aşırı ısınmanın sonucunda bilgisayarınızda olmayacak bir şey varsa o da, yavaşlama veya bir ihtimali daha hesaba katarsak yeniden başlama olacaktır. Çünkü bilgisayar belirli bir ısının üzerine geçtiğinde sistem kendini otomatik olarak durduracak bu da ya kapanma ya da donma ile sonuçlanacaktır. Parçaların, özellikle işlemcinin veya grafik kartın zarar görmesini engellemek için sistem ani olarak kapanır.


Sorununuzun bu olduğunu tespit edebilmeniz için, sistemdeki çiplerin ısı seviyesini gösteren bir programdan faydalanabilirsiniz. Örnek olarak şu uygulama işinizi görecektir.


Isınma sorununu çözmek için de yapabileceğiniz olası şeyler, bilgisayarı genel bir toz temizliğinden geçirmek, hava kanallarının açık olduğunu doğrulamak, bulunduğu konumda iyi hava akımı sağlayabildiğinden emin olmak ve çalıştırdığınız uygulamaların çok fazla işlemci kullanıp kullanmadığını denetlemektir.

b. Yazılımsal Tetikleyiciler

Kötü çalışan, işlemciyi çok fazla kullanan ve hiç ara vermeyen hatalı yazılımlar, ayrıca işlemcinizin kaldıramayacağı derecede çok işleme ihtiyaç duyan programlar veya oyunlar sisteminizde bu tip sorunların yaşanmasına sebep olabilir.


Çok yüksek özellik isteyen bir oyunu, kaldıramayacak bir sistemde çalıştırdığınızda işlemci aşırı yorulur ve bir süre sonra işlem isteklerine yanıt veremeyecek duruma gelebilir. Bu olduğunda da sonuç genellikle donma ile sonuçlanır.

c. Yerinden Oynayan veya Soketine Oturmayan Bir Parça

Bilgisayara yanlışlıkla ayağınız çarptı diyelim veya çok fazla indirip kaldırıyorsunuz, içerisinde herhangi bir parça yerinden oynayabilir. Bu ram, ekran kartı veya ses kartı gibi slotlara takılan parçalar üzerinde gerçekleşir. Bunlardan herhangi bir tanesi yerinden oynamışsa veya tam temas sağlayamadığı durumlar oluyorsa bilgisayarınızda problemlere yol açar.


Bu tip sorunlar genelde reset veya donma ile sonuçlanır. Parça daha sonra yerine tam olarak oturmadan bilgisayarı açmaya çalıştığınızda ise sistem açılmayacaktır basit olarak.


Böyle sorun yaşadığınızda çözümü basit olarak kasayı açmak ve sistemdeki tüm parçaların yerine oturduğundan emin olmak, hatta soket içlerini yumuşak uçlu bir fırça ile temizlemek olabilir. Bazen ramleri söküp yerlerini değiştirmekte sorununuzu halleder.

d. Bozuk Parçalar veya Hatalı İşletim Sistemi

Sistemdeki bir parça örneğin sabit disk bozuk ise bilgisayarınıza problem yaratacaktır. Çoğu zaman bozuk sektör (bad sector) olarak adlandırılan sabit disk bozukluklarının, sistemin donmasına yol açtığı görülmüştür.


Hatalı işletim sistemi ise, sistemdeki bir ayarın bozulmasından veya hatalı çalışmasından kaynaklanabilir. Bazı virüs uygulamaları da buna sebep olabilir.


Donma ile karşı karşıyaysanız, bilgisayarı güvenli kipte başlatıp bir virüs taraması yaptırmanızda fayda var.

e. Anlık Hatalı Komutlar veya İşlemler

İşletim sistemin cevap veremeyeceği her istek, hata olarak geri dönmektedir. Bazı durumlarda da Fatal Error olarak bildiğimiz şey meydana gelir ve örnek olarak Windows, tek çareyi sistemi yeniden başlatmakta bulur.


Bazı durumlarda da yeniden başlatmayı dahi gerçekleştiremeden donar. Bu tip hataların çözümü sistemi güzelce temizlemek ve yepyeni bir formatla yola devam etmektir.


Bilgisayarlarımızdaki muhtemel bu sorunları genel olarak ele alırsak;

Bilgisayar Neden Donar?

Genel olarak, işlemcinin çok fazla kullanılması, ekran kartının aşırı ısınması, bilgisayar açık konumdayken yerinden oynayan veya çıkartılan bir parça, sabit disk veya başka bir parçadaki donanımsal hata sebebiyle bilgisayarlarımız donuyor.

Bilgisayar Neden Reset Atar?

Yazılımsal sorunlar, yerinden oynayan bir parça veya işletim sistemi ölümcül hataları.

Bilgisayar Neden Yavaşlar?

Bilgisayarımız, işlemcinin aşırı kullanılması veya sabit diskteki bozukluklar, aşırı kullanım sebebiyle yavaşlar. Daha çok, sistemin kaldıramayacağı bir program veya oyun açıldığında da veya bellek aşırı kullanıldığında da bu sorun görülür. İşlemcinin yorulduğundan emin olmak için, CTRL + ALT + DELETE kombinasyonunu kullanarak görev yöneticisini açabilir, buradan işlemcinizin yüzde kaç kullanıldığına bakabilirsiniz. Sona dayanmışsa yani %100 kullanımdaysa bu yaşadığınız yavaşlığın kesin sebebidir diyebiliriz.

Bilgisayar Neden Kapanır?

İşlemci veya grafik işlemcisinin aşırı ısınması veya donanımsal bir hata, bozukluk sebebiyle kapandığı genel olarak bilinmektedir.

Yukarıdaki Sorunların Tümünün Kesin Çözümü

Eğer bilgisayardan anlıyorsanız, içini açıp dağıtıp topladığınız olduysa, ilk başta kasayı açın ve genel bir temizlik yapın. Tüm parçaları yerinden sökün ve giriş kısımlarını kuru ve yumuşak bir bez ile nazik bir şekilde silerek tekrar yerlerine doğru bir şekilde ve tam oturduklarından emin olun.


Sonraki aşamada da, bilgisayarınızdaki önemli dosyaları yedekleyip güzelce sabit diski low level formatladıktan sonra sıfırdan işletim sistemi kurun. Bu işlemleri yaptıktan sonra da bilgisayarınız düzelmiyorsa, ya sürekli kullandığınız bir uygulama da sorun vardır, sistemi yoruyor ve sisteminiz onu kaldırmıyor ya da bilgisayarınızda donanımsal ağır bir sorun veya bozuk bir parça vardır.


Bu işlemleri yaparken sisteminize maddi hasar vermemeye dikkat edin çünkü hiç bir sorumluluk kabul etmiyoruz, sorumluluk tamamen size ait 🙂


Şimdiden hepinize bol hatasız günler dileriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir