Ekran Kartının İyisini Ayırt Etme Yolları

Geçmişte 1mb S3 Trio ekran kartları, 3dFx Voodoo kartlar falan vardı. Hatta vakti zamanında yarım mega baytlık ekran kartı kullananlar dahi olmuştur bizim gibi.


Gelişen teknoloji ile birlikte seçeneklerimiz çoğaldı ve bu seçenekler arasından en iyi özelliklere sahip ekran kartını nasıl ayırt edeceğinizi anlatıyoruz…

Bildiğiniz gibi iki çeşit ekran kartı tipi mevcut. Bunlardan ilki ana kart üzerinde tümleşik halde yer alan on-board ekran kartları. Konumuz iyi ekran kartını nasıl seçeceğinizi anlatmak olduğundan, yapacağımız ilk şey bu tipteki kartları elemek olacak.


İkinci seçeneğimiz harici ekran kartları. Yapabileceğiniz en iyi seçim bunlar arasından olmalı yani ana kart üzerinde yer alan bütünleşik grafik işlemcilerin hiç şansı yok efendim.


Harici kartların soket tiplerini söylememiz gerekirse, PCI-e ve AGP olarak ayırabiliriz. AGP kartların çok eski sistemlerde kullanıldığını hesaba katalım ve onları da eleyelim.


Ne kaldı elimizde PCI-e girişe sahip yeni nesil ekran kartları. En iyi kartımızı bunların arasından seçeceğiz doğal olarak. Elemeler ile geldiğimiz bu noktadan sonra, harici PCI-e ekran kartları üzerinden devam edelim isterseniz konumuza. Bakalım en iyi ekran kartı nasıl anlaşılırmış ve en iyi ekran kartı nasıl olmalıymış



PCI Express soket girişine sahip kartlar dört özellik bakımından diğerlerine göre daha yüksek performans verebilme şeklinde ayırt edilebiliyor. Üçü donanımsal, birisi yazılımsal olarak adlandırılabilecek bu özellikleri aşağıda sıralayalım.

1. Bellek Boyutu ve Hızı

 

Ekran kartının sahip olduğu toplam rem bellek olarak açıklanabilir. Bu bellek ne kadar yüksek olursa, ekran kartınız o kadar verimli olacak, o kadar fazla performans gösterecek anlamına gelir. Diğer iki seçeneğe göre daha az etkisi olsa da, önemlidir. DDR3, GDDR3, GDDR5 türünde ayrılan bu bellekler, yavaştan hızlıya şeklinde frekans aralıklarına sahip. Yani anlayacağınız üzere, GDDR5 rem belleğe sahip bir ekran kartı, diğerlerinden daha hızlı bellek frekanslarında çalışıyor demek ve bu da kartın performansının daha fazla olacağı anlamına geliyor.

2. Bant (Arayüz) Genişliği Boyutu

 

Bant genişliği nedir dersek, ekran kartının performansını, dolayısıyla aynı anda ne kadar çok kare işlemesi yapabileceğini tanımlayan şeydir. Bant genişliği ne kadar yüksek olursa, ekran kartı işlem kapasitesi o kadar artar çünkü rem bellek ile grafik işlemcisi arasındaki yol o kadar geniş ve büyüktür diyebiliriz. Bant genişlikleri 64 bit, 128 bit, 256 bit, 384 bit ve 512 bit şeklinde olabilir. Günümüzde en yaygın kullanılan kartlar 128 bit olmakla birlikte, 512 bit kartların fiyatları uçuk derecede yüksektir. Neredeyse iyi dereceli bir bilgisayar kasası fiyatına 384 bit bir ekran kartı temin edebileceğinizi belirterek devam edelim…

3. Grafik İşlemcisi Hızı

 

Bilgisayarınızın nasıl bir işlemcisi varsa, ekran kartının da işlemleri işlemek için kendi üzerinde barındırdığı bir grafik işlemcisi vardır. Yapı itibarı ile CPU’dan biraz farklı olan bu GPU, anlayabildiğiniz gibi ne kadar hızlı olursa kartın randımanı o kadar iyi olur.

4. Directx Desteği

 

Bildiğiniz gibi DirectX oyunlarda kullanılan komutlar ve işlemler olarak sürekli geliştirilmekte. Ekran kartınız, ne kadar yüksek DirectX sürümüne destek verirse, o kadar daha iyi çalışacak anlamına geliyor bu durum basit olarak ve oyunlardan daha fazla verim, performans alacağınız anlamına geliyor. Bunun sebebi yazılımsal geliştirmeler ve hızlandırıcılar olarak görülebilir.



Yukarıda genel ayırt edici maddelere yer verdik. Bunların dışında, ekran kartlarında bazı detaylı özellikler daha bulunmakta ve işin asıl püf noktası da bu özelliklerde diyebiliriz. Bu detaylar, genelde farklı ekran kartlarını birbirleriyle karşılaştırabilmek için kullanılır. Böylece daha kaliteli ekran kartı tespit edilebilir. Şimdi bunları yazalım isterseniz.

a. Raster İşlem Birimleri (ROPs)

 

Bir kartın ne kadar fazla ROP’u varsa, kart o kadar hızlıdır.

b. Shader İşlem Sayısı

 

Bir kartın ne kadar fazla shader işlemcisi varsa, kart o kadar daha performanslı çalışmaktadır denilebilir ama kısmen. Çünkü, farklı GPU üreticileri farklı shader sistemleri kullanmakta. Bunu şöyle kullanabiliriz: aynı familyaya sahip, aynı seriden kartlar karşılaştırıldığında: örneğin: ATI HD5800 serisi, daha fazla shader daha yüksek performans anlamına gelir.

c. Pixell Fillrate

 

Bir saniye içinde ekranda gösterilebilecek piksel sayısıdır. Fazla olması daha yüksek kare hızlarına çıkmak için iyidir.

d. Texture Fillrate

 

Bir saniye içinde ne kadar doku işlenebileceği anlamına gelir. Yüksek olması yine piksel doldurma gibi yüksek kare hızlarında sonuç almanızı sağlar.



Ekran kartları için karşılaştırma arıyorsanız, google üzerinden kart modeli ve GPU-Z şeklinde arama yapabilir, sonuçları görebilirsiniz. Örneğin: ATI HD5850 GPU-Z. Görsel araması yaptığınızda sonuçlar üzerinden hedefinizdeki kartları karşılaştırabilirsiniz.


Programı indirmek için de resmi sitesine gitmek üzere buraya tıklayabilirsiniz. Şimdilik bu kadar, umarız en iyi ekran kartınızı seçersiniz…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir