Açık Öğretim E-Öğrenme Sistemi Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Açık Öğretim Fakültesi bildiğiniz gibi örgün okuma şansı olmayan, işine devam etmek zorunda kalan ve bütçe sıkıntısı çeken öğrenciler için üniversite işini oldukça kolaylaştırıyor.


Yazımızda, yakın zamanda geliştirilen aöf e-öğrenme sistemi hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.


Uzaktan öğretim programlarında kullanılan sanal sınıf sistemlerini belki az çok duymuşsunuzdur. Öğretmen ve öğrenciler bir sohbet odasına bağlanır, öğretmen kamerasını açar ve anlatır. Öğrencilerden söz almak isteyen olursa da onun kamerası açılır ve bu şekilde sanal bir sınıf ortamı kurulur.


Ayrıca bunun yanında tüm ders içerikleri, sınavlar ve program ile ilgili duyurular da buradan takip edilebiliyor. Konumuz olan açık öğretim fakültesine gelirsek, bu sistemden tek eksiği sanal sohbet kısmı.



Açık öğretim e-öğrenme portalında bulabileceğiniz şeyler sınav bilgileri, sınav yeri güncelleme, not görüntüleme, kayıt bilgileri görüntüleme ve düzenlemenin yanı sıra, aldığınız derslerin ünite anlatımları ve deneme testleri olmakta.


Bu sistem geçtiğimiz yıllara göre geliştirildiğinden, öğrenci girişi yaptıktan sonra e-öğrenme sitesine gittiğinizde direkt olarak o dönem aldığınız dersler karşınıza çıkıyor. Aldığınız tüm dersleri “Derslerim” altından görebiliyorsunuz veya okuduğunuz bölümün yarıyılını seçerek yine derslere ulaşabiliyorsunuz.


Aöf e-öğrenme sisteminin çok güzel de bir mobil uygulaması bulunmakta.

Sisteme Nasıl Giriş Yapılıyor?

 

Giriş yapmak için aşağıdaki adrese tıklayabilirsiniz. Aöf resmi sitesinden tc kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak giriş yapabilirsiniz. Bir şifreye sahip değilseniz, kayıtlı olduğunuz aöf bürosuna uğrayarak çok kısa bir işlem ile şifrenizi alabiliyorsunuz. Daha sonra da giriş yaparak bu şifreyi değiştirme şansınız bulunuyor.


Aöf E-öğrenme Giriş

Bu ekrandan giriş yaptıktan sonra karşınıza gelen sayfada yarıyıl seçimi olacak. Buradan okuduğunuz yarıyılı seçtikten sonra içerdiği dersleri görebilirsiniz.



Ders seçimi yaptıktan sonra da e-kitap görüntüleme veya indirme, e-seminer videolarını izleme ve yeni deneme sınavları oluşturarak çözerek kendinizi deneme şansınız bulunuyor.



Deneme sınavı için sınav oluştur tuşuna bastığınızda yirmi soruluk sınavınız hazırlanıp ekranda gösteriliyor. Çözebilmek için de soru başına 1 dakika veriliyor. Tabi sınavı tamamladıktan sonra son ekranda doğru şıkları görebiliyor ve soruları tekrar inceleyerek nerede hata yaptığınızı not alabiliyorsunuz.


Deneme sınavlarında, önceki yıllarda çıkmış soruların da yer aldığını belirtelim.



Belirli dönemlerde aöf sistemlerine girmekte sıkıntı yaşandığı bilinen bir şey. Bunun sebebine ve nasıl aşılacağına değinelim isterseniz.

Aöf E-öğrenme Açılmıyor Nasıl Girebilirim?

 

Bazı zamanlar, ki bu zamanlar büyük olasılıkla sınav sonuçlarının açıklandığı veya sınavdan bir iki gün önceki anlar oluyor, sistem kullanılamaz hale gelebiliyor.


Bu gibi durumlarda öğrenciler aöf sitesi açılmıyor nasıl girilir gibi sorularına cevap arıyorlar. Sistemin açılmamasına gerekçe aşırı yüklenme olayıdır. Sınavdan iki gün önce ders çalışmaya veya deneme sorusu çözmeye başlayan kitlenin çok fazla olması, aöf sitesinin kurulu olduğu sunucuya aşırı yüklenme ile sonlanmakta bu da öğrencilerin çoğunun siteye erişememesine yol açmaktadır.


Bir sunucunun belirli oranda ziyaretçiye servis verme imkanı olduğunu hatırlatalım ve ortadadır ki aöf sunucuları da büyük ziyaretçi kitlelerine yanıt veremeyen sunucular olarak görünüyor. Güzel ülkemizin osym ve üniversite sitelerinin öğrenci bilgi sistemlerinde olduğu gibi sunucularımız yoğunlukları bir türlü kaldıramıyor bildiğiniz gibi…


Şimdi bunu nasıl aşacaksınız ondan bahsedelim biraz. Öncelikli olarak sistemde oturum açmış olup önlerden yer kaptığınızı veya site yoğunlaşmadan önce girdiğinizi düşünüp sonradan bana bir şey olmaz diyorsanız yanılıyorsunuz. Site o anlık isteğinize yanıt verse dahi, bir süre sonra zaman aşımına uğradığınızdan (bir test çözdüğünüzü veya açtığınız bir e-kitabı izlediğinizi düşünün) sizinle olan bağlantısını kesecektir. Sizin açtığınız yere ise o anda sayfayı sürekli yenilemekte olan, sıradan başka birisini alacaktır.


Aslında bu yoğunluk anlarında sistemi kimse verimli olarak kullanamaz. Sürekli bir o düştü, o bağlandı durumu olur hedef sitede.


Kimsenin bilmediği başka bir özellik var. Öyle görünüyor ki, aöf e-öğrenme mobil uygulaması, sitenin kullandığı kaynaktan başka bir kaynağa erişiyor. Bu ne anlama geliyor? Aöf sitesinin yoğun olduğu ve yanıt vermediği zamanlarda mobil uygulama çok rahat bir şekilde çalışabiliyor. Bunu deneyerek doğruladık altını çizelim.


Peki soracağınız soru şu olabilir: Cep telefonundan ders mi çalışılır? Evet biraz zor olur. Ancak Android bir tablet varsa elinizde gayette güzel çalışıldığını hatırlatalım.


Tablet veya Android telefon dahi sahibi olmayanlar ne yapacak peki? Sizlerde hemen bir Blue Stacks uygulaması ediniyorsunuz. Ne işe yarıyor diye sorarsanız, Android uygulamaları bilgisayarınıza kurabiliyor ve çalıştırabiliyorsunuz bu program sayesinde.


Mobil uygulama da tıpkı site gibi basit bir ara yüze sahip. Giriş yapıyorsunuz ve e-öğrenme kısmından sitede yer alan neredeyse tüm içeriğe erişiyorsunuz.


Açık öğretim fakültesi e-öğrenme mobil uygulamasını buraya tıklayarak indirebilirsiniz.


Bilgisayarda Android uygulamaları çalıştırmak için ihtiyacınız olan BlueStacks adlı programa da buradan ulaşabilirsiniz.


Hepinize iyi dersler ve iyi çalışmalar dileriz. Umarız, verdiğimiz bu ufak bilgi, sınav zamanları ders çalışamayanlara bir nebze de olsa faydalı olur.

1 thought on “Açık Öğretim E-Öğrenme Sistemi Nedir ve Nasıl Kullanılır?

  1. burada çıkan deneme sınavlarından vs çözersek eğer ne kadar yardımcı olur ? sınavda bu sorulardan çıkıyormu bir bilginiz varmı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir