Hangi İşlemci Kaç Çekirdek?

Herkesin kafasını karıştıran bir konudur elindeki işlemcinin kaç çekirdek olduğu. Biz de bu konuyu merak edenler için detaylı bir çalışma yapalım ve yeni nesil işlemcilerin çekirdek sayılarını, hızları ile birlikte yazalım dedik.

Önce Intel işlemcilere bir göz atalım, daha sonra tabi ki AMD işlemcilerin de kaç çekirdek olduklarını ve hızlarını yazacağız. Umarız sizde aradığınız işlemciyi bu listede bulursunuz. İsterseniz sırayla şu işlemci kaç çekirdek diye sormaya başlayalım!

Intel İşlemciler

 
 

Pentium IV
Bu işlemci familyası 1 fiziksel çekirdekten oluşmakta. Velhasıl kelam, HT (Hyper Threading) modeller bunun yanına birde sanal çekirdek ekliyor. Yani 1 çekirdek + 1 sanal çekirdek. Sanalı, fizikselin yerini tutmasa da, bir zamanların en güzel işlemcileri P4 HT serisiydi.


Pentium D
Pentium D, 4 serisinden sonra piyasaya sürülen ve yaygın olarak kullanılan işlemci familyası olarak biliniyor. Fiziksel olarak 2 çekirdeğe sahip bu seri.



Pentium Extreme Edition
Efendim bu işlemci de 2 çekirdeğe sahip ve pek yaygın olduğu söylenemez.


Xeon kaç çekirdek?
Irwindale, Nocona, Cranford gibi seri adları bulunan bu işlemcinin bazı modelleri tek çekirdek olurken, bazıları çift çekirdeğe sahip. Tabi son yıllarda çıkan bazı modelleri i7 ile aynı mimariye sahip olduğundan 4 çekirdek de olabiliyor.


Intel Core 2
2 çekirdeğe sahip bu işlemcinin diğerlerinden farkı, bu ikisinin bir olması. Yani aynı çekirdeğin içinde iki tane gibi düşünün.


Pentium Dual Core
Yine core 2 gibi bu da aynı fiziksel konumda 2 çekirdek sahibi bir işlemci.


Core i3 kaç çekirdek?
Intel’in i3 modelleri 2 çekirdeğe sahip. Ancak, bunun yanında 2 sanal çekirdek daha bulunuyor. 2 çekirdek + 2 sanal çekirdek olarak kullanılmakta i3 işlemciler.


Core i5
Lynnfield kod adındaki i5 işlemciler 4 fiziksel çekirdeğe sahip. Ancak Clarkdale kod adına sahip seri, 2 çekirdekten ve 2 sanal çekirdekten oluşuyor. Bunun yanında, yeni nesil i5 işlemciler (Sandy Bridge, Ivy Bridge) 4 fiziksel çekirdek sahibi.


Core i7
Bloomfield, Clarksfield ve Lynnfield kod adındaki i7 işlemciler 4 fiziksel çekirdeğe sahip. Bunların yanında yalnızca Gulftown kod adlı seri 6 fiziksel çekirdek barındırıyor. Yeni nesil i7 işlemciler, Sandy Bridge ve Ivy Bridge modellerinde 4 fiziksel çekirdek + 4 sanal çekirdeğe sahip. Sandy Bridge-E familyası ise model numarasına göre 8 fiziksel çekirdek ve 8 sanal çekirdek sahibi olabiliyor.

AMD İşlemciler

 
 

Opteron
AMD opteron serisi modeline göre 1 ile 16 arasında fiziksel çekirdeğe sahip olabiliyor.


Athlon 64
Athlon 64 serisi işlemciler 1 fiziksel çekirdeğe sahip.


Sempron
Sempron serisi işlemciler de yine Athlon gibi 1 fiziksel çekirdek barındırıyor.


Turion, Turion 64 X2, Turion II
Adlarından da anlaşılabildiği gibi, Turion familyasında 1 ve 2 çekirdekli işlemciler mevcut.


Athlon 64 X2
AMD’nin ilk çift çekirdekli işlemcisi olduğu söylenen bu seri, 2 çekirdeğe sahip.


Phenom X4
Yine adından anlayabileceğiniz üzere 4 fiziksel çekirdeğe sahip bu işlemci.


Phenom X3
Bu seri 3 çekirdeğe sahip hemde hepsi fiziksel!


Phenom II kaç çekirdek?
Phenom II X2, Phenom II X3, Phenom II X4, Phenom II X6 olarak bilinen işlemciler bu familyadan. Her biri yine adından anlaşılabildiği gibi, sırasıyla: 2 çekirdek, 3 çekirdek, 4 çekirdek ve 6 çekirdek sahibi. Bu çekirdekler fiziksel.


FX 4100
AMD’nin en yeni familyası olan FX serisinin ilk modeli 4100, 4 fiziksel çekirdeğe sahip.


FX 4120
4 çekirdek ve 3.9Ghz fabrika çıkış frekansına sahip.


FX 4130
4 çekirdek.


FX 4150
4 çekirdek ve hızı da 3.8Ghz.


FX 4170
4 çekirdeğe sahip.


FX 6100
FX serisinin 6 çekirdekli modellerinin ilkidir.


FX 6120
6 çekirdeğe sahip ve üç modülden oluşuyor.


FX 6130
6 çekirdek.


FX 6200
6 çekirdek serisinin son işlemcisi de 3.8Ghz hıza sahip. 125W enerji tüketen bu işlemci de diğer altılar gibi üç modülden oluşuyor.


FX 8100
AMD’nin 8 çekirdekli işlemci modellerinden ilkidir.


FX 8120
8 çekirdek.


FX 8140
8 çekirdek ve 4 modülden oluşuyor.


FX 8320 kaç çekirdek?
8 çekirdekten oluşuyor. Ayrıca FX serisinde, 8 ile başlayan diğer modeller olan: FX 8350, FX 8370, FX 9370 ve FX 9590‘da 8 fiziksel çekirdeğe sahip Vishera mimarisine sahip işlemciler olarak biliniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir