PS3 CPU ve RSX Isı Kapaklarını Sökme ve Bakımını Yapma

Bildiğiniz gibi sarı ışık hatası görmüş, yüksek sıcaklık değerlerine maruz kalmış cihazlar bir şekilde hayata döndürülebiliyor.


Döndürüldükten sonra da ısınmaya devam eden cihazlar için daha detaylı bakım yöntemlerine değiniyoruz konumuzda.

Playstation 3 ana kartında bildiğiniz gibi iki ana beyin olarak tabir edebileceğimiz CPU ve RSX (grafik işlemcisi) bulunuyor. Yüksek ısı değerlerine maruz kalıp, bir süre sonra macunu biten veya kuruyan cihazlar, sarı ışık hatasından kurtarılsa dahi, tekrar ısınıp tekrar bu hataya düşebilmekte.


Sizde bu hatadan kurtardığınız bir konsola sahipseniz ve konsolunuz hala ısınmaya devam ediyor, bir süre sonra uyarı verip kapanıyorsa: Bu, işlemci ve grafik işlemcisi üzerindeki termal macunları temizlemekle çözülecek bir iş değil gibi görünüyor.


Yapmanız gereken şey, daha ileri düzeye geçmek ve termal macun sürdüğünüz ısı kapağının altına inmek olacak.


Bu işlem gerçekten çok zor olmakla birlikte, cihaza zarar verme riskiniz çok yüksektir. Bu konuda sorumluluk kabul etmeyeceğimizi ve doğabilecek maddi manevi tüm zararların size ait olduğunu hatırlatarak konumuza geçelim. Yine her zaman dediğimiz gibi, kaybedecek bir şeyiniz yoksa yapabilirsiniz. Cihazı çöpe atmaktansa bir deneyebilirsiniz.



Yukarıdaki resimde gördüğünüz şeyler, CPU ve RSX dir. Bunların bir tanesi merkezi işlemci (üzerinde CELL yazan) diğeri de grafik işlemcisi oluyor. Bu görünen şeyler, aslında tam olarak gördüğünüz şeyler değil. Biraz saçmaladık şöyle açıklayalım: Siz bu gördüğünüzü işlemci sanıyorsunuz ancak gördüğünüz şey sadece bir ısı kapağı. Yani işlemcinin ana maddesi üzerinden aldığı sıcaklığı aktarmaya ve işlemcinin zarar görmesini engellemeye yönelik bir kapak.


Reflow yani bakım-temizleme işlemlerinde genelde bu kapağın üzerindeki termal macunlar silinerek yenileri sürülür. Ancak bu kapağın hemen altında da, daha önceden sürülmüş bir termal macun (daha doğrusu kalıntısı) vardır.


Üst kısımdaki macunu yenilemenize rağmen cihaz ısınmaya devam ediyorsa veya fan arkadan hala soğuk hava üflüyorsa, bu işlemcinin ısıyı kapağa dahi aktaramadığı, dolayısıyla da üzerindeki termal macunun kuruduğu anlamına geliyor.


Bu kapakları söktüğünüz zaman, altlarındaki ayna görünümlü olan şey, işlemcinin ve grafik işlemcisinin ta kendisidir. Şimdi bunları nasıl sökebilirsiniz onu anlatalım…


Üzerinde RSX yazan grafik işlemcisi demiştik. Bunun sökülmesi, işlemciye göre biraz daha kolaydır. Yapacağınız işlemler sırasıyla şöyle:

  1. Alüminyum folyo kullanarak, rsx dışında ana kartın tüm kısımlarını kapatmak.
  2. Saç kurutma makinesi ile, güvenli bir mesafeden (15-20 santim kadar) yirmi otuz saniye arası bu kapağa ısıl işlem uygulamak.
  3. Isıl işlemin hemen ardından da hiç vakit kaybetmeden, ucu keskin olmayan, ince bir demir çubuk yardımıyla, rsx’in boş olan kısmından kapağı bastırarak yukarıya doğru fırlayacak şekilde sökmek.
 

Demir çubuğu sokacağınız kısım, genelde işlemci tarafında olan deliktir. RSX içerisinde, ortada işlemci vardır ve dört köşede de hafıza modülleri bulunur. Tabi asıl dikkat etmeniz gereken, bu modüller arasında bulunan ufacık minnacık devreler. Onların üzerine bastırmamak gerekiyor. Yani şöyle ki, ana kartı elinize alıp havaya kaldırın ve bakın. Dört deliğe de göz gezdirdiğinizde, boş olan kısmı kolaylıkla fark edeceksiniz. (CPU tarafıdır genelde tekrar hatırlatalım)


Isıl işlem uygulamanızın sebebi, bu ısı kapağının dört köşede bulunan hafıza modüllerine hafif bir şekilde tutkal benzeri bir yapıştırıcı ile yapıştırıldığı içindir. Bu yapıştırıcıyı zayıflatmaktır amaç.


Ancak belirtelim, bu saç kurutma makinesi ile yapacağınız işlemin ana karta veya rsx altındaki minik toplara zarar vermesi yüksektir. O nedenle çok riskli bir işlemdir. Alüminyum folyo koymanızın sebebi de, ana kartın diğer kısımlarına ısı temasını en aza indirmek, devre aralarında kopmalar yaratmamak içindir. Aşağıda, ısı kapağı sökülmüş bir rsx görebilirsiniz.

Isı kapağını söktükten sonra, yine çok dikkatli bir şekilde termal macunu yenilemeniz ve hafıza modüllerinin köşelerine çok minik damla Japon yapıştırıcı benzeri bir yapıştırıcı sürerek kapağı yerine düzgün bir şekilde yerleştirmelisiniz.


Kapağı çıkarırken yönüne dikkat edin, yine aynı yönde yapıştırın çünkü altındaki metalik kısımlar, o dizilişe göre yapılmış vaziyette.


Şimdi sırada işlemci ve işin zor kısmı var. CELL/BE işlemci üzerindeki ısı kapağını sökerken cihaza zarar verme ihtimaliniz, eğer amatörseniz ve bu işi daha önce yapmadıysanız %80’dir. Eğer cihazı çöpe atacaksanız yapın aksi halde, tamir ettirme umudunuz varsa eli daha hakim olan birine, bir teknik servise veya tecrübeli birisine yaptırmanız yararınıza olacaktır.


İşlemci içerisinde, rsx altında gördüğünüz ayna şeklindeki parça vardır sadece. Ve o da tam ortada bulunmakta. PS3 modellerine göre, bu işlemcinin boyu büyüyüp küçülmekte. Fat kasalarda daha büyük olmakla birlikte slimlerin bazı modellerinde daha küçük olabiliyor.


Konumuz kapağı sökmek tekrar geri dönelim. Bu kapak, işlemci üzerindeki pcb kısıma bir silikon yapıştırıcı ile yapıştırılmış şekilde bulunur. Bu yapıştırıcı da en dış kısımda, kare şeklinde tamamen işlemciyi çevreleyen bir yapıdadır.


Kapağı sökmek için bunu kesmeniz gerekiyor. Bu silikonu kesmek için de yağlı boya spatulası gibi bir araç kullanabilirsiniz. İçeriye girmesi kolaydır ve herhangi bir düzenleme yapmadan kesebileceğiniz bir alettir.



Bunu madde olarak anlatmamıza gerek yok, ısıl işlem uygulamadan kesebilirsiniz. Ancak yine alüminyum folyo ile ufak bir ısı uygulaya da bilirsiniz bu daha kolay kesmenizi sağlayabilir.


Spatulayı bir köşeden başlayarak diğerine doğru çok çok yavaş bir şekilde, içeriye yarım santim bile girmeyecek şekilde dışarıdan ilerleyerek kesmeniz gerekiyor.


Bunu yaparken işlemcinin içine çok fazla sokarsanız, işlemcinin ayna gibi olan hassas kısmına zarar verebilirsiniz. Veya çok fazla eğerseniz pcb bölümde bulunan hatlar üzerine çizik atabilir, işlemcinin tarih olmasına sebep olabilirsiniz. Aşağıda, ısı kapağı çıkarılmış bir ps3 işlemcisi görebilirsiniz. Yine işlemcinin kapağını söktükten sonra, silikon kalıntılarını pcb üzerinden temizlemeniz gerekiyor. Bunu yaparken kesinlikle keskin bir şey kullanmayın bu hatlara %100 zarar vereceğiniz anlamına geliyor. O silikonun altında, işlemcinin devreleri ve merkezine giden hatları yer almakta ve bunlar milimlik. Siz kazırken zarar vermediğinizi düşünseniz bile zarar verme ihtimaliniz çok yüksektir. Yani bu silikonları kazımak için az önce kesmek için kullandığınız spatulayı sakın kullanmayın. ucu ince, tahta bir çubuk olabilir, kibrit çöpü olabilir o tarz bir şey ile kazıyabilir veya bir ucundan tutarak direk çekerek sökebilirsiniz.



Kapağı söktükten sonra, ayna gibi olan kısıma termal macun uygulayarak bırakıyorsunuz. Kapağı ise tekrar yapıştırmaya gerek yok. Onun yerine, fanın altında bulunan, işlemcinin tam üzerine gelecek metal kısıma, termal macun yardımı ile tam ortalayarak tutturuyorsunuz ve kapağı o şekilde üzerine kapatıyorsunuz.


Bu işlemleri yaptıktan sonra, eğer doğru şekilde yaparsanız ısı sorununuz kökünden hallolmuş olacaktır. Şimdiden başarılar dileyelim. Aşağıda bunun nasıl yapıldığını anlatan bir video bulabilirsiniz.





Aman ana karta tutkal dökmemeye ve işlemci kapağını keserken, düzgün ilerlemeye dikkat edin. Arka taraftaki demirleri tekrar vidalarken de çok fazla germeden bastırmadan vidalayın. İşlemler kötü giderse, sizin aletiniz de playstation yedek parça olarak kullanılacaktır aman dikkat diyelim. Kolay gelsin hepinize…

15 thoughts on “PS3 CPU ve RSX Isı Kapaklarını Sökme ve Bakımını Yapma

  1. Ben bunu yaparken yeşil ışık hatasına düşmüştüm. O da arkadaki demirleri çok fazla sıkmamdan kaynaklandı sanırım 🙂 ps3 açılıyordu ama ekrana görüntü veya ses gelmiyordu. Yine sitedeki glod çözümü yazısını okuyarak düzelttim teşekkürler çok güzel anlatıyorsunuz devamı gelir inş.

    1. Yavuz merhaba. Cihazın daha önce çalışmayıp sarı ışık verip kapanıyordu ve bu işlemi uyguladıktan sonra bahsettiğin sorun başladıysa tahminimce işlemin başarılı olmuş tebrikler. Şayet çalışan cihazın bu işlemden sonra o soruna düştüyse bu sıkıntı var anlamına geliyor cihaza zarar vermiş olabilirsin.

      Olay ilk bahsettiğim şekilde geliştiyse yani çalışmayan cihazın işlemden sonra o hale geldiyse şunu dene:

      cihaza gücü ver, kırmızı ışık geldiğinde açma tuşuna basılı tut.

      1. beep, 2. beep ve 3. beep ardından cihaz kapanacaktır tekrar.

      Sonra tekrar açma tuşuna basılı tut.

      1. beep, 2. beep ve ardından 3lü beep sesi duyacaksın ardından elini çek.

      cihazın recovery kurtarma moduna geçip geçmediğine bak.

      geçiyorsa süper, sistemi kullandığın aynı sürüm veya üstüne güncelleyerek veya recover diyerek tekrar çalışır hale getirebilirsin.

      Geçmiyorsa 2. bahsettiğim problem başına geldi ve büyük ihtimalle de RSX'e bir zarar verdin bu işlemi yaparken.

      RSX'in ısı kapağını sökerken bastırdığın yerlere bak hat çiziği veya ezme – aşınma varsa grafik işlemcin çöp oldu demektir maalesef.

      Geçmiş olsun, umarım halledersin sorununu.

  2. Hayır Ben RSX i Hiç Ellemedim Sadece Cpu İşlemcisinin Altındaki Tutkalı Kesip Açtım Ama Çok Dikkatli Ve Temiz Kesip Açtım Onu Üzerinde İşlemciye Kesinlikle Temas Bile Ettirmedim Diğerkısma Gelince Termal Macunu Uygladım Ve Kapattım Aç Düğmesine Bastım HDD Işığı Zaten Yanmadı Yeşil Işıkta Bir Süre Çalışıp 2 Dakka Sonra Sarı Bir Işık Yanıp Cihaz Kapanıyor Sorun Tam Burda Acaba CPU Isınıp Tekrar Kendisini Kapatıyormu Lütfen Yardım Ve Bilgiye İhtiyacım Var Cihazımda Slim Model Kalın Fat Değil Bu İşlemi Yapmadan Önce Çalışıyordu Cpu 75c Yükslip Kapanıyordu?

  3. öncelikle ilk tavsiyem, beyaz olmayan (gümüş içeren gri) termal macun kullandıysan ana kart veya herhangi bir açık kısma bulaşıp bulaşmadığını kontrol et çünkü bu tip macunlar iletken olabiliyor cihaz kısadevreden kapatıyor olabilir.

    Yaşadığın soruna bakılırsa cihazın 2 dakika sonra sarı ışığa düşüp kapatması, 2 dakika içerisinde ısınıp kapanması anlamına geliyor. Bu da reflow işlemini tam sağlıklı yapamadığın anlamına geliyor olabilir yani cihazın hala ısınmaya devam ediyor.

    öncelikle termal macunları güzelce temizle ve çok fazla olmayacak şekilde sür eğer çok sürdüysen. Bir kredi kartı yardımıyla güzelce yay aşırı olmasın.

    daha sonra yapacağın şey cpu ve rsx in arkasındaki metal plakaları çok fazla germiş olup çok sıkı vidalamış olup olmadığını kontrol etmek. Vidaları kesinlikle aşırı sıkma.

    Sarı ışık hatası genelde cpu veya rsx kaynaklı olabiliyor ama basınca dayalı da gerçekleşebiliyor bu yüzden cpu veya rsx üzerinde fazla baskı kurmaman gerekiyor.

    Cihaz içerisine sonradan herhangi bir termal ped koyduysan hepsini çıkart.

    Bluray takılı değilken bir de açmayı dene. HDD olmadan da bir dene.

    Yalnızca yeşil ışıkta kalıyorsan cihaz kırmızı ışıktayken açma tuşuna basılı tut ve 1 kere bipledikten sonra bırak (video çıkışı resetle) ve öyle açmayı dene.

    Şimdilik verebileceğim tavsiyeler bunlar ancak dikkat et cihazı çok fazla açık tutma 2 dakika diyorsun sarı ışığın gelmesi, bu henüz cpu veya rsx in tam olarak arızalanmadığını gösteriyor olmalı. Sorun yine ısınmada ancak rsxi çok fazla sıktıysan arkadan toplarını oynatmış olabilirsin. Sitedeki GLOD çözümüne de bir bakabilirsin.

    Veya hiç uğraşmayayım diyorsan götür bir tamirciye, çünkü cihazın henüz ölmemiş gibi görünüyor kurtarılabilir 🙂

  4. Elimde Başka Bir Ps3 Ankartı Var Onda RSX Bacakları Erimiş Kırmızı Işığa Düşmüştü İşi Bilmeyen Birisine Teslim Ettim Isıtma Uygulamıştı Tabiri Caizse Maf Etmişti Şimdi Onun İşlemcisini Başka bir cihazın İşlemcisinde Kullanılabilirmi Bu Mümkünmü Acaba Bga Makinesi İle Sökülüyormu?

  5. benim daha önce rsx değiştirilmiş makinem var slim şuan çok güzel çalışmakta. aynı nesilden cihazlarsa nanometreleri uyuyorsa çalışır. makineyle söküp takan yerler var ist eminönünde bir yerde yaptırmıştım ben.

  6. Kardeş Kusura Bakma Senide Rahatsız Ediyorum Son Bir Yardım Bu Kapak altındaki İşlemciye Sıradan Beyaz Veya Gri Macunlar Olmuyor Dün Bir Video İzledim Adam Gümüş Macun Kullanarak Sorunu Çözmüş Gibi Geldi Bana Peki Macun Bu Sorunu Çözüyormu Acaba Yok Çözemiyorsa En Azından Bir Tamirciye Verim O Yapsın Dünde Yazmıştım Macun Olsun Olmasın Cihaz 1 Dakika Yeşil Işıkta Durup Kapanıyor?

    1. Yavuz estf. rahatsız edecek bir durum yok 🙂

      Gümüş macun kullanmasının sebebi gümüşün ısıyı daha iyi iletmesinden kaynaklanıyor. Yani beyaz macunlarda gümüş bulunmadığı için ısı iletme kabiliyetleri daha az. Sebebi o yani. Arctic silver marka macunun ısıyı en iyi ileten macun olması konusunda bayağı bir ün yaptığı ve gerçekten daha iyi de ilettiği 5-10 dereceye kadar fark ettirdiği için daha iyi sonuç alabilmek adına onları kullanıyorlar.

      Senin cihazının sorunu biraz daha ilginç yine tabi ki tavsiyem güvendiğin bir tamircin varsa veya gözünün önünde tamirine yapabilecek bir yer biliyorsan oraya götürmen.

      Cihazın 1 dakika sonra kapanırken sarı ışık verip yanıp sönen kırmızıya düşüyorsa donanımsal bir arızan, yeşil ışıktan direk kırmızıya (yanıp sönmeyen) konuma geçiyorsa yazılımsal bir sorunun var anlamına geliyor bu arada.

  7. Abi ps3 fat kasa var bende ama kollar kablosuz çalışmıyor problem hangi parçadadır veya nerededir bir düşüncen varmı

    1. Kablosuz (wi-fi) özelliğini de bir dene, kablosuz ağları görebiliyor mu makine bir bak. Eğer göremiyorsa büyük ihtimal Wi-fi kartı problemlidir makinanın.

  8. arkadaşım . rsx yerine takarken japon yapıştırıcı hafıza modüllerine damlatın demişsin.bunun için hangi yapıştırıcı kullanılmış normalde . japon yapıştırıcı yanmazmı ısıdan dolayı. varsa bildiğin bir marka ismini verirmisin. şimdiden teşekkür ederim

  9. Adsız merhaba. Hafıza modüllerine damlatmak yerine daha sağlıklı bir yol olan, macuna damlatma yöntemini tavsiye ederim tekrardan sorarsan 🙂

    Öncelikle termal macunu bir kağıdın veya çay tabağının içine sıkıp daha sonra onun üzerine yalnızca 1-2 damla normal bildiğin 404 sıvı japon yapıştırıcıdan damlatıp macunu karıştır. Daha sonra bunu hafıza modüllerinin üzerine sürebilirsin. Aman ha sakın yanlışlıkla grafik işlemci çekirdeğine sürmeyesin 🙂 Sadece 4 köşede bulunan siyah çiplerin üzerine süreceğin termal macuna yap bunu. Amacı RSX'in kapağının kolay kolay yerinden çıkmasını önlemektir bu şekilde yapmamızın.

    CPU kapağı için bunu yapmanın bir yöntemi yok maalesef ki kapağı yapıştırabileceğimiz katı bir madde bulunmuyor cpu kısmında. Onu yapıştırmak isterseniz de slikon kullanabilirsiniz ancak ısıya dayanıklı olması gerekiyor ve sıkma ayarını çok iyi yapmalısınız ki kapak cpu çekirdeğinin üzerine tam otursun ve %100 temas sağlasın. Bunu yaparken de tıpkı kapağı söktüğünüzde gördüğünüz gibi 4 köşeyi dolaşacak şekilde hafif silikon yapıştırıcı sıkabilirsiniz.

    Bir diğer basit yöntem de hiç yapıştırıcı kullanmadan, kapakları direk çekirdeklerin üzerine koymak yerine, fanın soğutucu kısmına termal macun ile, kapattığınızda tam cell ve rsxin üzerine gelecek şekilde tutturabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir