Logo Yapma ve Tasarımının Püf Noktaları

Logonuz, firma veya ürününüz için görsel bir sunum ve ilk izlenimdir. Bu sebeple çok önemlidir. Sizlere yazımızda logo yapımını ve tasarımın püf noktalarını anlatacağız.

McDonald’s logosunu bir düşünün ve ondan sonra Nike’ın logosunu bir hayalinizde canlandırın. Ne kadar çabuk aklınıza geliyor değil mi? Bunun sebebi o logodaki tasarımın başarısı ve sizde bıraktığı olumlu izlenimdir.

İyi bir logo, işiniz için, müşterileriniz ile aranızda oluşacak güvenli bir bağlantının anahtarıdır. Örnek vermek gerekirse, el sıkışan bir logo düşünün, bu logo müşterileriniz için ilk etapta güven hissi uyandıracaktır. Bu ve bunun gibi firikleri üretebilmek, logo yapımı için en önemli noktadır diyelim ve geçelim türlere…

Logo Tipleri

Logo türlerini ele alırsak üç farklı logo vardır diyebiliriz. Bunlar metin tabanlı logolar, ikon tabanlı logolar ve sembollerden oluşan logolar.

Yani burada 3d logo yapma veya diğer türler ile karıştırmayın, farklı şeylerden bahsediyoruz. Türlerimiz hareketli logo veya sabit duranları anlatmıyor, tamamen yapısal olarak düşünün.

Metin tabanlı olanlara örnek vermek gerekirse, IBM, Microsoft ve Sony firmalarının logolarını söyleyebiliriz.

İkon için verebileceğimiz örnek, boya badana yapan bir firmanın logosunda boya fırçası kullanması gösterilebilir.

Sembol için de Adidas ve Nike en bilinenlerden.

Logo yapımı için öncelikle bu türlerden bir tanesini kendinize seçmeniz gerekiyor. Bunu yaparken de sizin için hangisinin uygun olduğunu düşünmelisiniz.

Sembol firma veya ürününüz için geçerli değilse ikonu, herhangi bir ikon sağlayamıyorsanız da metin tabanlı türü tercih etmeniz gerekiyor.

Tür seçimi aşamasında uygulanan en yaygın yöntemlerden bir tanesi de karma tür tercih etmektir. Yani metin-sembol tabanlı bir logo veya ikon-metin tabanlı bir logo yapılabilir. Burada gördüğünüz gibi metin kilit nokta durumunda.

Şeffaf logo yapma olayı da burada kullanılabilir bir seçenek. Ancak hd logo yapma devreye girdiğinde şeffaflık pek sağlıklı bir seçenek olmayacaktır.

Yapacağınız logo, müşterinin baktığı anda yaptığınız işi anlayabilmesini sağlıyorsa, o logo ayrı bir başarılı sayılır. Yani aslında dikkatli bakarsanız, çoğu büyük markanın logosunda bunu görebilirsiniz. Arçelik firma logosunun sunumunda söylenen destek cümlesinin “Biz çeliği bükeriz” olduğunu biliyor muydunuz?

Logo Yapımına Başlarken

Karalamaya veya öğrenmeye başlamadan ve logo nasıl yapılır aşamasına geçmeden önce, logonuzun hangi mesajı vereceğini belirlemelisiniz. Öncelikle aklınızdaki eskizi çizin ve bir açıklama – hedef yazısı yazın. Bu size ilerlemekte yardımcı olacaktır. İlerleme aşamasında da bu çizdiğinize ve yazdığınıza bağlı kalın.

Gif logo yapma dezavantajlı ve profesyonellik dışı görünecektir. Kağıda nasıl hareketli logo yapacağım diye sorduysanız aklınızdan, cevabı bu maalesef. Düşünmeyin bile, bir ağırlığınız olmalı.

Bu aşamada çok fazla ilham sahibi değilseniz veya ilham gelmiyorsa, aşağıdaki yardımları uygulayın.

– Aynı sektördeki diğer firmaların logolarına göz atın
– Mesajınızı tekrar gözden geçirin ve bunu nasıl resme dökebileceğiniz hakkında düşünün.
– Basitleştirin. Çünkü bir logo hem çalışması kolay, hem ilgi çekici, hem de akılda kalıcı olmalı.
– Firma ismini kullanın. Eğer firma isminiz, logoda kullanabileceğiniz bir çağrışım yapıyorsa kullanmaktan kaçınmayın. Örnek olarak Yıldırım Elektrik adlı firmanın logosunda yıldırım ikonu kullanmak doğru bir tercih olur.
– Değişimi abartmayın. Eğer eski logonuzu yenilemeye çalışıyorsanız, sahip olduğunuz kitleyle yabancılaşmamak adına, eski görünümden çok fazla sapmamayı tercih edebilirsiniz.

Renk Seçimi Nasıl Yapılır?

Gerçekten çok gerekli değilse, yaptığınız logo üç rengi geçmemeli. Bu karmaşa yaratacak ve bazı ortamlar için uyumsuz olacaktır. Logonuz reklam olarak çoğu yerde yer alacaksa, örneğin; araçlarda, paketlerde, panolarda, renk uyumunda sorun yaşamamak adına tercihlerinizi doğru yapmalısınız. 5 renk kullandığınız bir logo, farklı yerlerde farklı tonlarda karşınıza çıkabilir.

Logoyu Kullanma ve Koruma Aşaması

Logonuzu kullanmaya başladıktan sonra, patentini aldığınızdan emin olun. Logoyu elinizde bulunan tüm kaynaklarda kullanın. Örnek olarak kartlarınızda, ofisinizde, panolarınızda, web sitenizde, her yerde.

Logo yapma işi gerçekten basitmiş değil mi? Burada aslında önemli olan tek şey, hedefinizi ve misyonunuzu bilmek ve bunu kağıda karalamak. Gerisi çorap söküğü gibi gelecektir. Şunu unutmamak gerekir ki, başarılı bir logo güzel görünen değil, akılda kalan ve amacını en iyi anlatan logodur.

Logo Yapma Siteleri

Yazının devamında, sizlere online olarak ücretsiz logo yapabileceğiniz web sitelerini verelim.

Designmantichttps://www.designmantic.com/tr

Basit bir şekilde şirket adı ve sektör seçimi yaparak logo oluşturma aşamasına geçiyorsunuz. Yaptığınız logoyu beğenirseniz de 37 dolara satın alıyorsunuz.

Graphicspringshttps://www.graphicsprings.com

Firma adı giriyorsunuz, bir resim veya sembol seçiyorsunuz, logonuzu oluşturuyorsunuz ve indiriyorsunuz.

OnlineLogoMakerhttp://www.onlinelogomaker.com/applet/logomaker/

Güzel bir uygulamaya sahip bu sitede ücretsiz olarak logo yapabilirsiniz. Ücretsiz üyelik ile siteye istediğiniz kadar logo kaydedebiliyorsunuz.

LogoTypeMakerhttp://logotypemaker.com/logo-maker

Mantık aynı. Yalnız buradaki fark, sitede bir çok hazır logo bulunuyor ve bunlardan bir tanesini seçerek kendinize göre uyarlayabilirsiniz. Yapmanız gereken düzenlenebilir yazanlardan bir tanesini seçmek ve editör ile istediğiniz kıvama getirmek.

CoolTexthttp://tr.cooltext.com

Geçmişten günümüze uzun zamandır hizmet veren cooltext, hazır logo yapımında bayağı bir seçeneğe sahip. Diğer sitelere göre biraz daha renkli ve çizgi roman tarzı yapıya ve stillere sahip olsa da aradan güzel şeyler çıkartılabildiğini söyleyelim.

Ayrıca hareketli logo oluşturma işlemi için de bu siteyi kullanabildiğinizi hatırlatalım.

Yazımıza burada son veriyoruz, işinize yaradıysa ve biraz fikir verdiyse ne mutlu bize. Düşüncelerinizi paylaşırsanız seviniriz, iyi çalışmalar ve bol ilham diliyoruz herkese.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir