Bilgisayarda ve Tarayıcıda Web Sitesi Engelleme Nasıl Yapılır?

Bazen bir takım ihtiyaçlar sebebiyle veya genelde ebeveynler bazı siteleri bilgisayarda engelleyip girilememesini sağlamak istiyor. Bu işlemi bilgisayar üzerinde veya tarayıcıda nasıl yapacağınızı, bir web sitesini nasıl engelleyeceğinizi anlatıyoruz.

Bir web sitesine erişimi engellemek için bir kaç yol mevcut. Bunları; bilgisayarda engelleme, tarayıcı üzerinden engelleme veya modem arayüzünden engelleme olarak sıralayabiliriz.


Modem arayüzü en detaylısı ve bilgi gerektiren olduğundan onu es geçiyoruz ve bilgisayarda ufak bir ayar değişikliği yaparak bir web sitesini nasıl engelleyeceğinizi anlatıyoruz. Tabi bu ayar da size zor gelirse, Chrome ve Firefox tarayıcıları için nasıl site engelleme yapabileceğinizi de yazacağız. Dilerseniz başlayalım…

Bilgisayarda Web Sitesi Engelleme



Tüm Windows sürümleri üzerinde çalışan bir yöntemle yazımıza başlayalım. Daha önce bu işlemi Windows 7, Windows XP ve Windows 8 üzerinde deneme şansımız oldu hepsinde de çalıştığını ve işe yaradığını söylemekte fayda var. Bu demek oluyor ki Windows 10’da da çalışması pek muhtemel.


Bir bilgisayar, alan adlarını ip adreslerine çevirerek İnternet üzerinde gezinme sağlar. Ve bu ip adresleri için de Windows’da Hosts adında bir ayar dosyası mevcuttur.

Anlayacağınız üzere bu dosyayı düzenleyerek, anında herhangi bir web sayfasına girmeyi engelleyebiliyorsunuz. Peki bunu nasıl yapıyorsunuz? Adım adım verelim…

  1. C:WindowsSystem32driversetc klasörüne gidin.
  2. Hosts adındaki dosyayı not defteri veya benzeri bir program ile açın.
  3. Engellemek istediğiniz web sitesi adresini dosyanın en sonuna yeni satır şeklinde ekleyin.



Örnek olarak Google.com sitesini engellemek için şu eklemeyi yapıyorsunuz:


127.0.0.1 www.google.com


Bu aşamadan sonra dosyayı kaydedin ve kapatın. Ardından belirttiğiniz adrese girdiğinizde açılmadığını göreceksiniz. Farklı siteler için de yine satır satır olacak şekilde eklemeleri yapabilirsiniz.


Son olarak eğer engelleme olmadıysa bilgisayarınızı ve modeminizi bir kez yeniden başlatmanız gerekir. Bunu da belirtip tarayıcı yöntemine geçelim…

Tarayıcıda Web Sitesi Engelleme



Chrome ve Firefox tarayıcıları için nasıl site engelleme yapacağınızı da yazalım. Çeşitli eklentiler ile bunu basit bir şekilde yapabilirsiniz.


Firefox için: Blocksite eklentisini kullanabilirsiniz.


Eklentiyi kurduktan sonra ayarlarına gidin ve engellemek istediğiniz siteleri birer birer Add tuşuna basarak ekleyin.


Ardından uygulamaya bir şifre ataması yapın böylece yalnızca şifre girildiğinde site ayarları değiştirilebilsin. Hepsi bu kadar…


Chrome için: Yine aynı isimde Block Site adlı uygulama bu tarayıcı için de mevcut. Aynı işlemleri bunda da yapıyorsunuz anlatacak pek bir şey yok. Eklentiyi Chrome’a yüklüyorsunuz ve aktif hale getirdikten sonra istediğiniz siteye erişimi kapatıyorsunuz.


Aynı şekilde Android’de site engelleme ve iOS’da site engelleme işlemi de yapabilirsiniz. Bunun için çeşitli uygulamaların da var olduğunu belirtelim. Play Store ve iTunes üzerinden basit bir şekilde arama yaparak örneğin: “Block Site” şeklinde bir arama yaparak bu tarz uygulamalara ulaşmanız mümkün.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir