Duyularda Karışıklık: Sinestezi Hastalığı

Beynimizin bize oynadığı ilginç bir oyundur sinestezi. Bir hastalık olarak bilinmekte ancak hastalıktan çok yanılsama veya duyularda karışma şeklinde adlandırılabilir. Yazımızda sinestezi nedir ve nedenleri nelerdir yanı sıra ufakta bir sinestezi testi yer alıyor…

Sağlık ile ilgili yazılarda her zaman demişizdir mutlaka öncelikle doktorunuza başvurun diye. Bu yazıda şöyle yapın veya böyle yapın şeklinde hiçbir tabir yok, genel anlamda sinestezi hastalığı nedir onu anlatıyor ama okuyup da he ben sinestezi hastası olmuşum demeniz komik olur. Burada yazan bilgiler yalan yanlıştır ve doktorunuzdan daha iyisini kimse bilemez diyerek hatırlatalım ve sinestezi nedir ve ne değildir ufak bilgiler içeren yazımıza geçelim…

Sinestezi Hastalığı

Hastalığın kelime anlamı yine her zamanki gibi Yunanca’dan geliyor ve birleşik duyu olarak adlandırılıyor. İngilizce’de Synesthesia olarak geçiyor. Kökende ise anestezi kelimesi ile yani hissizlik, duyu eksikliği ile aynı temele dayanıyor.

Sinestezi Nedir?

Herhangi bir duyu bildiğiniz gibi uyarımlar ile ortaya çıkar. Tat alırız, koklarız, duyarız kısaca beş duyumuzdan bahsediyorum. Sinestezi, ortaya çıkan bu duyu uyarımının farklı bir duyu algısını tetiklemesi ile oluşan nörolojik bir rahatsızlığa verilen isim.


Yani kısaca renkleri tadan birisi sinestezi hastasıdır diyebiliriz. Bu durumu duyu algılarının karışımıyla çeşitlendirebilirsiniz. Örnek olarak dinlemekte olduğunuz bir şarkının kiraz kokması da sinestezi hastalığındaki duyu karışmasına ve bozukluğuna bir örnek olabilir. En yaygın görünen biçimi basit anlamda harf ve rakamların renk olarak algılanması olabilir.

Sinestezi Belirtileri Nelerdir?

Basit anlamda sinestezi hastalarının bu durumdan rahatsız olduğu pek söylenemez. Çünkü çoğu alanda aslında keyif ve kolaylık sağladığı da söylenebilir. Örnek olarak, kelimeleri renklerle bir araya katıp hatırlayabilen bir insan daha kolay ezber yapabilir. Aynı şekilde müziği, renk algısıyla birleştirmek keyif verici olabilir.

Sinestezi belirtileri nelerdir diye soruyorsanız, algı sonucunda güçlü duyuların boşalması ve hafızanın çok kuvvetli olması yani algılanan bir şeyi kolay kolay unutmama örnek gösterilebiliyor. Bunun yanında algınızın sürekli sabit bir şekilde oluşması da belirtiler arasına alınabilir.

Sinestezi Testi

Şu kaynaktan alıntı olarak sinestezi hastalarında ortak görülen özellikler aşağıda sıralanmış. Bunlara evet cevabı vererek kendinize sinestezi testi yapabilirsiniz bunun sonucunda da sinestezi hastası (sinestezik) olup olmadığınızı tabi ki bilemezsiniz, en doğrusunu her zaman doktorunuz bilecektir.

  • Yön duygularınız zayıf mı yani sağı ve solu karıştırıyor musunuz?
  • Etrafınızdaki nesnelerin yerleşimini kolay hatırlıyor musunuz?
  • Zeka seviyenizin yüksek olduğuna inanıyor ancak basit hesapları yapmakta zorlanıyor musunuz?
  • Hafızanız çok mu iyi, hiçbir şeyi unutmuyor musunuz?
  • Dikkat eksikliğiniz var mı?
  • Bolca deja-vu yaşadığınız oluyor mu? (yaşanmışlık hissi)
  • Ailenizden birinde sinestezi hastası olan var mı veya var mıydı?
  • Başkalarında tek bir şeye çağrışım yapan nesneler size daha fazla çağrışım yapıyor mu?
  • Konsantrasyon bozukluğunuz var mı?

Yazımızın sonuna gelmeden, bu konuda daha iyi bilgi sahibi olabileceğinizi düşündüğümüz bir şey ile noktayı koyalım istiyoruz…

Bir Sinestezi Kitabı: Sinestezya

Jeffrey Moore tarafından yazılan roman türündeki eser Sinestezya, bir bilim adamının notlarına ve dört sinestezi hastasının günlüklerinden çıkan yazılara dayanan sürükleyici bir roman.


“Kimine göre hastalık olan bir durum kimine göre katkısız bir mucize olabilir mi?” cümlesiyle tanıtımı yapılan kitap, 2009 yılında basıldı ve 405 sayfadan oluşuyor. İnternet ortamındaki bir çok kitap satıcısından kolaylıkla temin edebilirsiniz.


Bu anlamda bir tanesinin satın alma bağlantısını da paylaştıktan sonra yazımızı bitirelim. Hepinize sağlıklı günler diliyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir