HDMI Ses Aktarma Sorunu ve Ses Gelmemesi Çözüm Yolları

Bildiğiniz gibi HDMI kablosu yüksek kalitede görüntü aktardığı gibi yanında Dolby veya Stereo olmak üzere ses aktarımı da sağlıyor.

Genelde yeni nesil sistemlerde, dizüstü bilgisayar ve ekran kartlarında bulunan HDMI çıkışları görüntünün yanında sesi de televizyonlara sorunsuz bir şekilde aktarmakta.


Ancak bazı durumlarda çoğu kişi görüntü çok iyi olmasına karşın ses duyamamaktan şikayetçi. HDMI kablosu ile televizyona ses aktaramıyorsanız bunun bir kaç sebebi olabilir. Dilerseniz bunlar neden oluyormuş, ses neden gelmiyormuş bir bakalım…

1. Ekran Kartının Desteklememesi

Bazı eski tip ekran kartları, HDMI çıkışına sahip olmasına rağmen o çıkıştan yalnızca görüntü iletirler. Bunun sebebi, sesi görüntüyle harmanlamak için ek bir parçaya veya kısaca kabloya ihtiyaç duymalarından kaynaklanır.


SPDIF kablosu adı verilen bu kablo, bilgisayarın ana kartında bulunan ses çıkışı ile ekran kartı üzerinde bulunan ses girişini birbirine bağlar. Böylece ses aktarımını HDMI üzerinden yapmış olursunuz.


Aşağıdaki resimde bir ekran kartının SPDIF girişini ve hemen yanında da SPDIF kablosunu görebilirsiniz. Ana kartın üzerindeki çıkış ise genelde 6 dişli olur ve PCI veya PCIex girişi yakınlarında bulunur.

 

2. HD Audio Sürücülerinin Kurulmaması

Ekran kartları artık paket kurulum uygulamaları ile birlikte geliyor. Bunlara örnek olarak ATI’nin Catalyst Control Center ve Catalyst kurulum paketini örnek verebiliriz. Çoğu kişi, bu kurulumu açtığında yalnızca ekran kartının sürücülerini kurduğunu sanır ancak yeni nesil ekran kartlarında entegre olarak bulunan HD ses donanımı da bu kurulum ile birlikte bilgisayarınızda ayarlanır.


Bilgisayarıma girdikten sonra aygıt yöneticisini açarsanız burada “ses, video ve oyun denetleyicileri” seçeneği altında High Definition Audio Device adında bir aygıtın kurulu olduğunu görürsünüz. Bu yoksa sürücüleri eksik kurmuşsunuz demektir.


Aşağıdaki resim, yüksek kalite ses aygıtı kurulumunun yapıldığına dair bir örnektir.

 

3. Ses Çıkışının Hatalı Seçilmesi

Karşılaşılan en basit ve çözmesi en kolay sorun budur. Eğer ses aygıtı kurulu diyorsanız zaten ekran kartınızın HDMI üzerinden ses aktarıyor olması gerekiyor ve SPDIF kablosuna ihtiyaç duymaması gerekiyor.


Bu durumda sorun Windows ses çıkışı ayarında olabilir.


Basit bir şekilde, sistem trayda yer alan ses ikonuna sağ tıklayıp kayıttan yürütme aygıtlarına tıklayın. Burada hdmi output seçeneğini göreceksiniz. Seçip varsayılan yap dediğinizde sesin televizyona aktarımı gerçekleşmiş olacaktır. Bu kadar basit.


Eğer HDMI Output (çıkışı) var ise ve çarpı işareti ile takılı değil olarak görünüyorsa, televizyonun açık olması gerektiğini hatırlatalım. Eğer yine takılı değil derse HDMI kablosunu ekran kartından çıkarıp tekrar takmayı deneyebilirsiniz.


Aşağıda bu işlem ile ilgili son resmimizi paylaşalım…

 

Şimdilik aklımıza gelen tüm HDMI ses aktarma sorunu olarak sayılabilecek şeyler bunlar. Farklı bir sorun yaşıyorsanız yazın, yardımcı olmaya çalışalım…

1 thought on “HDMI Ses Aktarma Sorunu ve Ses Gelmemesi Çözüm Yolları

  1. Başkan merhaba tekrardan. Benim bir farkli problemim de ps3 -de var. Benim Tvde 4 tane HDMI çıkışı var. Bazen ses gidiyor hiç gelmiyor usta. Dediğiniz gibi görüntü var ama ses yok. Mecburen diğer HDMI- lerden birine takiyorum.
    TV bende samsung smart tv 117 ekran. 42 yani. Yeni model yani usta. Problem ne ola bilir ve çözümü nedir. Yardımcı olursanız sevinirim. Saygılar sevgiler Başkan….

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir