Mars One Projesi Hakkında Merak Edilenler

Mars’a insan yerleşimi başlığıyla kurulan Mars One projesi, insan ırkı için, Ay’a ayak basmaktan sonraki ikinci büyük adımı atmaya ve Mars’a kalıcı olarak bir koloni kurmaya hazırlanıyor. Peki Mars One nedir ve detayları neler? İsterseniz kısaca bir bakalım…

Kar amacı gütmeyen proje, Mars’a kalıcı olarak yerleşimi amaçlıyor. Bunun için de yoğun test ve deneylerden geçen bir insan grubu şuan oluşturulmakta.
 
Bas Lansdorp ve Arno Wielders’in başı çektiği proje, belirli bir plan ve programa göre bu görevi yerine getirmeyi planlamakta.
 
2011 yılında kurulan organizasyonun ilerleme planını şu şekilde verebiliriz.
 

Kuruluş – 2011

 

Günümüz teknolojisi koşulları altında, Mars’a kalıcı olarak yerleşebilmek için gerekli teçhizatın hazırlanması ve mühendislik çalışmalarının başlatılmasıyla Mars One kuruldu.
 

Takım Seçimi Başlangıcı – 2013

 
2013 yılında, Mars One projesi katılımcılarını seçmeye başladı. Dünya çapında başlatılan astronot seçimleri, çeşitli konferans ve basın önünde gerçekleştirilen söyleşilerle desteklenmiştir. Mars’a gönderilecek takımın elemanları çeşitli simülasyon ve testler ile seçilmeye başlandı. Bu aşamada 4 kişilik guruplardan oluşan 6 takım ilk kez seçilmiş ve eğitimlere başlamıştır. Proje ilerlediği sürece her yıl bu takımlar yeni katılımlar ile desteklenecektir ve büyümesi planlanmaktadır.
 
Deney ve simülasyonlar için Dünya’da Mars’ın doğasına benzer bir deney alanı inşa edilmiş ve denekler burada testlere alınmaya başlanmıştır.
 

İlk Takım Hazır – 2017

Seçimlerin ardından 2017 yılında Mars’a gönderilecek ilk insan grubu seçilmiş olacak. Ve bu kişiler, 2026 yılında ateşlenmesi planlanan roket yola çıkana dek bir arada eğitim görecek.
 
Ekibin alacağı en önemli eğitim, ıssız bir yerde uzun süre yaşayabilmek için psikolojik destek ve hayatta kalma öğretileri olacak. Böylece yukarıdayken, herhangi bir bileşenin veya parçanın bozulması durumunda onu tamir edebilecekler. Ayrıca tıbbi müdahaleler yapmayı öğrenip, Mars’ta yetiştiricilik yapmayı bilecekler.
 

Haberleşme Altyapısı ve İlk Yaşam Deneyi – 2020

 
İlk kez 2020 yılında Mars’a, yaşamın sağlanabileceğini doğrulamak için bir test görevi yapılacak. Bazı teknolojiler önceden gezegene gönderilecek. Ayrıca, yine bu yıl içerisinde Mars’ın yörüngesine bir haberleşme uydusu fırlatılacak. Bu uydu, Mars’ta yaşayan insanlar ile Dünya arasında 7 gün 24 saat bağlantı kurulmasını sağlayacak.
 

Gezginci Mars’ta! – 2022

 
İlk kez 2022 yılında Mars’a bir sonda gönderilecek. Ayrıca bu sondanın üzerinde bir de konteyner yer alacak böylece ilk insanlar geldiğinde onları yerleşim bölgesine taşıyabilecek.
 
Sondanın asıl görevi, Mars üzerinde gezmek ve yapacağı testler ile en uygun yerleşim bölgesini belirlemek olacak. Ve büyük ihtimalle Mars’ın ekvator bölgesine yakın ve düz bir konum belirleyip yerleşimi burada sağlayacaklar.
 
Yerleşim bölgesi seçildikten sonra, sonda bu bölge üzerindeki gerekli düzleme ve ilk kargonun indirilmesi için uygun hale getirme çalışmaları yapacak. Ayrıca geniş çaptaki bölgeleri temizleyerek solar panellerin yerleştirilmesi için uygun duruma getirmesi gerekiyor.
 
Bu tarihte, yörüngeye ikinci bir haberleşme uydusu fırlatılacak. Böylece artık 2 haberleşme uydusu olacak ve Güneş araya girse bile haberleşme hiçbir zaman kesilmeyecek. İlk uydu, Güneş’in Mars ve Dünya arasında görüşü engellediği zamanlarda kopabilir durumdaydı.
 

Yaşamın İlk Kırıntıları – 2024

 
2024 yılında kargo görevi başlatılacak ve Mars insanları ağırlamadan 2 sene önce, oraya gittiklerinde yaşamlarına başlayabilmeleri için gerekli olan her şey gezegene önceden gönderilecek.
 
Kargo görevinde; ikinci bir sonda, iki adet yaşam ünitesi, iki adet yaşam destek ünitesi ve bir de erzak ünitesi Mars’a gönderilecek.
 
2025 yılında tüm bunlar, daha önce gönderilen sonda ile sinyal alışverişi yaparak gezegene inmiş olacak.
 

İnsanlar Gelmeden Önce – 2025

 
Bu tarihte, gönderilen iki sonda sıkı bir çalışmaya girecek. İnsanlar Mars’a gelmeden önce, onların yaşamlarına başlayacakları yerleşim yerini bir güzel inşa edecekler.
 
10 km aralığına iniş yapan üniteyi, üzerinde bulunan konteyner ile gerekli bölüme taşıyacak sondalar ve solar panelleri de kurarak çalışır hale getirecekler.
 
Yaşam destek üniteleri yaşam ünitelerine bağlanacak ve su,hava,elektrik iletecekler. Gerekli bağlantılar kurulduğunda, yaşam destekleri de başlamış olacak. Sular kullanıldıkça arıtılacak ve arıtılan suların bir kısmı da oksijen üretimi için kullanılacak. Ayrıca Mars’ın atmosferinden çekilecek nitrojen ve argon da solunabilir havayı üretmek için kullanılacak.
 
İlk insan grubu macerasına başlamadan önce yaşam destek sistemi sonraki kullanımlar için basıncı 0.7 seviyesine düşürecek, 3000 litre su ve 240 kg oksijen üretip saklayacak.
 
Ayrıca Mars toprağı da radyasyondan korunma için yaşam ünitelerinde kullanılacak.
 

İlk Macera Başlıyor – 2026

 
Ve nihayet insanlar yola çıkıyor… Mars’ta bulunan haberleşme sistemleri, yaşam ünitelerinin sağlıklı ve çalışır halde olduğu bilgisini Dünya’ya yolladığında, Mars Transit adlı araç Dünya yörüngesine çıkmış olacak. Daha sonra bu transit aracı kullanılarak, Mars’a gitmek üzere yola çıkan ilk insan grubunu taşıyan araç Dünya yörüngesinden Mars’a olan yolculuğuna fırlatılacak.
 
Araçtan son bir kez yeşil sinyal kontrol edilecek (yaşam üniteleri çalışıyor mu?) ve her şey yolundaysa takım Dünya yörüngesinden geri dönüşü olmamak üzere ayrılacak.
 
Yine bu tarihte, ikinci bir kargo da takımın arkasından 1 ay sonra fırlatılacak.
 

Mars’a Ayak Basan İlk İnsanlar – 2027

 
1 yıl süren yolculuğun ardından ilk insanlar Mars’a ayak basacak. Roketin bir bölümü atmosferde ayrılacak ve daha küçük bir parçası ile Mars’a iniş yapacaklar.
 
İlk insanlar Mars’a indiğinde onları önceden gönderilmiş olan sonda karşılayacak. Mars kıyafetleri ile bu sondaya binecekler ve yerleşim yerlerine gidecekler.
 
İlk birkaç günü bir tane yaşam ünitesinde geçirecekler ve ardından da kalan kurulumları tamamlayacaklar.
 
Bir kaç hafta içerisinde de ikinci erzak ve teçhizat kargosu Mars’a inecek.
 
Sonraki kurulumları bu kez insanlar yönetecek ve dört yaşam destek ünitesi ile dört yaşam ünitesi daha kurulacak böylece artık Mars üzerinde 60 insanın yaşayabileceği yapay bir ortam oluşturulabilecek.
 

Destek Güç – 2028

 
İkinci insan grubu 2028 yılında yola çıkacak. Ayrıca ondan sonra yola çıkacak üçüncü ekip için de bu gurupla birlikte bir kargo daha yollanacak.
 
İkinci grup 2029 yılında Mars’a iniş yapacak ve ilk ekip tarafından karşılanacak. Ayrıca yaşam üniteleri de hazırlanmış olacak.
 
Onlar geldikten bir kaç hafta sonra da diğer teçhizat Mars’a inecek ve yerleşime eklenecek.
 
Ayrıca bu işlemin şuan için her iki yılda bir tekrarlanması planlanıyor yani 2 yılda bir yeni insanlar ve onlardan sonra gelecek gruplar için ekipmanlar Mars’a gönderilecek…
 
İnsanoğlu ikinci büyük adımını atıyor… Gelecekte belki kimliklerimize ülke isminin yanında bir de gezegen eklenir kim bilebilir ki. Başarılı olması dileğiyle…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir