Samanyolu Galaksisi ve Güneş Sistemi Hakkında Bilinmeyenler

Uzayın uçsuz bucaksız köşelerinden birinde yer alıyor Samanyolu galaksisi. İçerisinde bulunan Güneş sisteminde de, yukarıda olanlardan habersiz bir şekilde bizler, hayatlarımızı sürdürüyoruz. Peki galaksimiz ve sistemimizde bulunan diğer yıldızları ne kadar tanıyoruz? Gelin isterseniz bir bakalım…

Gözlemlenebilir evrendeki milyarlarca galaksiden yalnızca bir tanesi Samanyolu. 100.000 ışık yılı çapındadır. Işık yılını rakamlarla ifade etmek gerçekten zor ancak galaksimizin boyutunu km bazında merak ediyorsanız, üç aşağı beş yukarı 10 trilyon km x 100.000 şeklinde ifade edilebilir. Buradan anlayacağınız üzere, 1 ışık yılı 10 trilyon km uzunluğundadır.





İçerisinde 400 milyar yıldız olduğu düşünülmekte ve bilinen en yaşlı yıldız tam olarak 13 milyar yıl yaşında. Ayrıca, toplamda 100 milyar gezegene ev sahipliği yaptığı varsayılıyor.


Galaksinin merkezinde olan yıldızlar, bizim sistemimizdeki gezegenlerin birbirlerine olan uzaklıklarıyla karşılaştırıldığında, birbirlerine çok daha yakınlar.





Geceleri gökyüzüne baktığınızda gördüğünüz tüm yıldızlar, Samanyolu Galaksisinin bir parçasıdır.


Samanyolu, grubunda, ikinci en büyük galaksi olarak yer almakta. O kadar büyüktür ki, sistemimizdeki bize en uzak gezegen olan Neptün’ü 25 milimetre olarak düşünseydik, galaksinin boyutu Amerika kıtasına eşdeğer olurdu.


Galaksi’de gözlemlenen bütünlüğün çoğunun karanlık maddeden oluştuğu düşünülmektedir.





Ve tabi bir de kendi sistemimiz var, içerisinde yaşadığımız sistem, Güneş sistemi… Galaksi içerisinde yer alan, Dünya’mızın da içerisinde bulunduğu sistemin hayat kaynağı Güneş‘tir. Güneş, Samanyolu’nun merkezine 26,000 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor ve sistemin en büyük gezegeni.


İsterseniz kısa kısa bilgiler ile devam edelim…


Güneş sisteminde yaklaşık 170 uydunun var olduğu bilinmekte ve bunlardan bir tanesi de Dünya’mızın uydusu olan Ay.


Güneş, sisteminde bulunan 8 gezegeni kütle çekim etkisiyle bir arada tutmakta.


Sistemimizde 5 cüce gezegen bulunuyor. Bunlar Plüton, Ceres, Haumea, Eris ve Makemake. Bunlara ait 6 tane de uydu var. Ayrıca, Plüton yakın geçmişe kadar cüce yerine normal gezegen sayılmaktaydı. Yani yakın geçmişte Güneş sistemi 9 gezegen olarak varsayılıyordu.





Güneş’e en yakın gezegen Merkür, en uzak gezegen ise Neptün‘dür.


Dünya’mız, Güneş’e yakınlık bakımından en yakın 3. ve sistemdeki gezegenler arasında büyüklük bakımından en büyük 5. olarak gösterilebilir.


Güneş, bir gün sönecek ve geriye beyaz cüce adı verilen yoğun bir cisim kalacaktır. Söndüğünde, kütlesi 2 kat azalacaktır ve boyutunun Dünya kadar olacağı düşünülmektedir.


Yıllar karşılaştırıldığında, sistemdeki en kısa yıl rekoru Mars’ın uydusu Phobos’ta dır. Phobos 1 yılı Dünya zamanıyla karşılaştırıldığında 9 saatte tamamlar.


Merkür, Güneş’e en yakın ve sistemdeki en küçük gezegendir.


Venüs, Güneş sisteminde boyut olarak Dünya’ya en yakın gezegendir. Dünya’nın kütlesinin yaklaşık %81’i kadardır. Ayrıca yapı olarak da Dünya’ya benzemektedir. Venüs’ün, milyarlarca yıl önce Dünya’ya benzediği ve şuan süregelen küresel ısınma olayına benzer bir sebeple yaşanmayacak hale geldiği düşünülmektedir.


Venüs’ün yüzey sıcaklığı 400 derecedir.





Dünya, sistem içerisinde yer alan gezegenler arasında tek uydusu olan tek gezegendir ve bildiğiniz gibi, galaksi içerisinde bilinen, atmosferinde bol miktarda oksijen bulunduran, levha hareketleri gerçekleşen ve dolayısıyla yaşam barındıran tek gezegendir.


Dünya’nın atmosfer yapısı, sistemdeki tüm gezegenlerinkinden farklıdır.


Mars’ın, yakın zamanlara kadar jeolojik etkinliğini sürdürmüş olduğu düşünülmektedir.


Mars’ta bulunan Olympus Mons, Dünya’daki tüm dağlardan daha büyüktür ve bir yanardağ olduğu bilinmektedir.


Uranüs ve Neptün’ün atmosferinde yüksek oranda su bulunur.


Neptün, Uranüs, Satürn ve Jüpiter’in gezegen halkaları vardır. Ancak Dünya’dan yalnızca Satürn’ün halkaları gözlemlenebilir.


Jüpiter, Dünya’nın tam 318 katı kütle büyüklüğüne sahiptir.


Jüpiter’in uydularından birisi olan Ganymede, Merkür’den daha büyüktür.


Satürn’ün uydularından olan Titan, Merkür’den daha büyüktür ve atmosferi, yerküreye benzer özellikler gösterdiğinden önemli varsayılır.


Neptün, Uranüs’ten daha küçük olmasına rağmen daha ağırdır.





Bilinen cüce gezegenler arasından en büyüğü Eris’tir.


Güneş sistemindeki en büyük asteroit Ceres’tir.


Dünya’nın yörüngesi 300 milyon km genişliğindedir.


Ay’ın yörüngesi 770 bin km genişliğindedir.


Dünya’nın diğer adlandırmaları Terra ve Sol-3 olarak bilinmektedir.


Dünya’da ölçümlenen minimum yüzey sıcaklığı -90 derece, ortalama sıcaklık 14 derece ve maksimum sıcaklık 58 derecedir.


Dünya’nın atmosferindeki oksijen oranı yalnızca yaklaşık olarak %21 seviyesindedir. Ayrıca atmosferin büyük çoğunluğunu %78 oranıyla nitrojen oluşturur.


Güneş sisteminin yaklaşık olarak %99‘unu kendi başına Güneş oluşturur. Geri kalan %1 ise sistemdeki gök cisimleri, uydular ve gezegenlerdir.


Güneş’e en yakın gezegen olan Merkür’ün, Güneş ile arasındaki mesafe yaklaşık 56.9 milyon kilometredir.


Venüs kendi etrafında, Güneş sistemindeki diğer gezegenlerin tersi yönünde döner.


Mars’ın Güneş’e olan uzaklığı yaklaşık 227.9 milyon kilometredir.


Mars’ın atmosferinde yaklaşık %95 kadar karbondioksit ve %0.12 kadar oksijen bulunur.


Mars, Dünyalaştırma adı altında ele alınan ilk gezegendir. Kutupların hidrojen bombası ile patlatılması sonucu sera oluşumu ve yapay sıcaklık artışı ile su oluşumu yapılabileceği düşünülmektedir.


Mars, 2026 yılında kolonileştirilmek üzere ilk insan grubunu kalıcı olarak ağırlayacaktır. Mars One projesi, şuan aktif olarak yürütülmektedir.


Gözlemlenebilir evren 28.000 mp (megaparsek) genişliğindedir. 1 parsek 3,26 ışık yılına eşittir dersek bu büyüklüğü mantık dahilinde düşünmek gerçekten zor.


Evrenin büyüklüğü ise bilinmemekle beraber şuan için gözlemleyebildiğimiz minimum rakam olan 28.000 mp ile başlayıp sonsuz olma ihtimali ile bitmektedir.

6 thoughts on “Samanyolu Galaksisi ve Güneş Sistemi Hakkında Bilinmeyenler

  1. karakeçi hoş geldin 🙂
    bilgiyi NASA veriyor biz sadece ziyaretçilerin daha kolay ve eğlenceli bir şekilde takip edebilmesi için derliyoruz.

    Ama bu tarz konulara yorum gelmesi de bizi mutlu ediyor sende sağ ol 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir