Oyun Yayıncılığı İçin En İyi 8 Ücretsiz Video Kayıt Programı

Yurt dışında uzun süreden beri popüler olan oyun yayıncılığı artık ülkemizde de oyuncular tarafından izlenmeye ve izletilmeye bayağı bir başladı. Bu sebeple biz de sizler için en iyi ücretsiz ekran görüntüsü yakalama ve video kaydetme programını bir arada topladık.

Daha önceleri de İnternet üzerinden oynanan oyunlar için videolar çekmek ve Youtube üzerinde yayınlamak yaygındı ancak artık oyuncular kendi adlarıyla kanallar oluşturuyor, haftalık veya farklı periyotlardaki aralıklarla oyun videoları çekip bu kanallarda yayınlıyor ve isim yapıyorlar. Çoğu oyuncu, diğer oyuncular tarafından tanınıyor ve takip ediliyor, yeni eklediği videolar takipçileri tarafından izleniyor.


Hatta bu konuda bayağı bir hayran kitlesine ulaşan da var. Günümüzde video blog mantığı bayağı bir yaygınlaştı diyebiliriz. Yani gündelik olarak oyun oynayan biriyseniz, bu gündelik oyun seansını videoya kaydedip kanalınızda yayınlayarak aktif bir video blogcu olabiliyorsunuz. Ve anlayacağınız üzere herhangi ek bir işe de gerek yok yalnızca siz oynarken arkadan kaydeden bir program ve kaydedilen videoyu yayınlamayı sağlayacak bir Youtube veya video stream kanalı (Twitch veya benzeri) ile oyununuzu İnternet üzerine taşıyor, bir çok kişiye izletiyor ve paylaşıyorsunuz.


Son zamanlarda bu şekilde gelir sağlayan ve oyun oynarken para kazanan kişilerin de artması üzerine genç arkadaşlar bayağı bir bu işe merak saldı. Genel olarak çok oyunculu ve mmorpg veya mmofps tarzı oyunlar video kaydı alınarak kanallarda paylaşılıyor.


Tek kişilik oyunlar için de tam çözüm yapan bir çok arkadaş var. Yani artık tek kişilik oynadığınız bir oyunda bir yerde takıldıysanız hemen Youtube’de bir arama yaparak takıldığınız yere ait bölümün videosunu bulabiliyor ve arkadaşın orayı nasıl geçtiğini görebiliyorsunuz. Maalesef eskiden böyle değildi, biz bir yerde takıldığımızda orayı geçmek için bazen günlerce bazen haftalarca uğraşır veya cheat kodlarıyla hile yaparak geçerdik. Hey gidi günler…


Neyse, dönelim artık konumuza. Asıl konumuz video kaydetme ve canlı ekran kayıt programları. Sizler için, piyasada bulabileceğiniz en iyi 8 ücretsiz video kaydetme programını araştırdık ve listeledik. Bunlardan herhangi bir tanesini kullanarak hemen oyun yayıncılığına sizde başlayabilirsiniz. Yeterli derecede popülerliğe sahip olabilirseniz oyun yayınlayarak para dahi kazanabilirsiniz. Ve bu da Dünya’nın en güzel ve eğlenceli işi olsa gerek. Sizi daha fazla meraklandırmadan konuya geçelim…


Son olarak hatırlatmak istediğim bir nokta daha var. Ücretsiz olarak edineceğiniz çoğu ekran videosu kaydetme programında watermark bulunuyor yani ekranın bir köşesine programın logosu yerleştiriliyor. Ancak size iyi bir haberimiz var, bu listedekilerin tamamı watermark free yani ekranda logo veya başka bir demo ibaresi yok. Bunu da belirtelim.


Artı olarak, aşağıdaki programlar ile kaydettiğiniz videoların biçemi tüm video düzenleme programları tarafından tanınıyor olacaktır ve kolayca düzenlenebilir olacaktır.


Ve geçtik listeye…

1. Screenr

Herhangi bir uygulama kurmadan kullanabileceğiniz Screenr için gereken tek şey bilgisayarınızda Java paketinin yüklü bulunuyor olması. Çoğu kullanıcı bilir, Java’nın bir bilgisayarda kurulu olması zaten gereklidir yani çoğu bilgisayar zaten Java kütüphanesine sahiptir. Bu uygulama ile ekranın belirli bir bölümünü kaydedebilir ve mp4 formatında çıkış yapabilirsiniz.


Sosyal hesaplarından bir tanesini kullanarak Screenr üyeliği alabiliyor ve kullanmaya hemen başlayabilirsiniz. Tek handikap ücretsiz sürümde video kayıt süresinin beş dakika ile kısıtlanmış olmasıdır.

2. CamStudio

Piyasada bulunan en güzel ve özelliğe sahip ekran kaydetme programı dersek yanlış olmaz sanırım. CamStudio video kayıt uygulamasının yanı sıra bir çok ek uygulamayı da yanında getirir. Böylece kaydettiğiniz videoları ayrıca düzenleyebilir ve sesleriyle de oynayabilirsiniz. 


Bu program ile video kaydı yaparken ekstra olarak mikrofon ile ses kaydı da alabiliyorsunuz. Alt yazı eklemenize de olanak sağlıyor ve çıkış biçemi seçmenize de imkan tanıyor.

3. Webinaria

Bazı kişiler oyun yayıncılığı dışında farklı işlevler için ekran videosu yakalama ve flash olarak kaydetme başlığıyla araştırma yapıyordur diye düşünüyoruz. Webinaria tam da bu arayış içerisinde olan arkadaşların ilacı diyebiliriz.


Kaydettiğiniz ekran videoları flash formatında kaydediliyor ve bunu dilediğiniz şekilde İnternet ortamında kullanabiliyorsunuz.


Daha çok program kullanımları hakkında tutorial yani dilimizdeki net karşılığı ile nasıl yapılır videoları hazırlamak ve bunları web sitesinde video yayınlayarak kullanmak istiyorsanız, bu program tam da size göre diyebiliriz.

4. EzVid

Kolay bir kullanıcı arayüzüne sahip olan bu uygulama ile ekran videosu yakalama yapılabilir ve kaydedilen videolar dahili editörü ile anında düzenlenebilir.


Ayrıca EzVid ile video kesme ve video birleştirme işlemleri de yapılabiliyor. Herhangi bir video klibinin önüne, arkasına veya klip aralarına metinler veya başlıklar koyabiliyorsunuz. 


Ekstra efektler kullanabiliyorsunuz ve bu program ile slayt gösterisi hazırlayabilirsiniz.


Ufak bir handikap da bu programda var söylemeden geçmeyelim. EzVid ile kaydettiğiniz videolar dışarı aktarılamıyor yani ücretsiz sürümde export seçeneği kapalı. Ancak kaydedilen ve düzenlenen videoları direkt olarak programın kendi içerisinden Youtube hesabınıza yükleme şansınız var. Bu da kimileriniz için daha kolay bir yöntem olsa gerek.

5. Free Screen Video Recorder

Güzel bir arayüze sahip olan bu uygulama ile menüde yer alan ikonlar size yol gösteriyor. Ekran resmi yakalama, video kaydetme ve düzenleme işlemleri yapabiliyor.

6. Krut Recorder

Herhangi bir kurulum yapmadan Java ile kullanabileceğiniz bir diğer uygulama da Krut. Yalnızca krut.jar dosyasını çift tıklayarak çalıştırmanız ve ekrana gelen ayarlar menüsünden video kayıt formatı, çıkış yeri, saniyedeki kare hızı gibi ayarları seçmeniz yeterli. Gerisini Krut hallediyor ve seçtiğiniz kısıtlı alan veya tam ekran videoyu kaydediyor.


Krut üzerinde bir tuş daha var o da snapshot yani ekranın o anki görüntüsünü yakalayıp resim olarak kaydetme işine yarıyor.

7. Jing

Ücretsiz sürümü beş dakikalık kayda izin veren Jing, kaydedilen videoları screencast.com yükleme işlemini direkt olarak gerçekleştiriyor. Ekran kaydı yapmak da gerçekten çok basit bu uygulama ile. Video düzenleme, kayıt ve diğer işlemlerinde bayağı bir ün yapmış olan Techsmith firmasının elinden çıkan bir diğer video uygulaması Jing.


Herhangi bir sorun yaşamadan ve stabilite sorunları olmadan kullanabileceğiniz kesin diyelim ve geçelim listedeki son video kaydedici programa.

8. Rylstim Screen Recorder

Video kaydı yaparken mouse gizleme nasıl yapılıyordu ya diye sormanıza gerek kalmayacak bir uygulama olan Rylstim’in tek dezavantajı isminin gerçekten çok zor söylenebiliyor olması. Onun dışındaki video kayıt işlemlerinin tamamı gerçekten basit.


Geniş video codec desteği ile size ulaşan Rylstim, video aktarma işlemleriniz için bayağı geniş biçem ve özellikler hatta biçeme göre ince ayarlar sunuyor.

Sizin Kullandığınız En İyi Video Kayıt Programı Hangisi?

Evet hep kendinize saklamakla olmaz. Yazın, bizde bilelim siz ne kullanıyorsunuz öğrenelim ona göre belki listemizi de güncel yaparız.


Zamanında Fraps ve CamFrog adında uygulamalar da vardı ancak paralı video kaydetme programlarının başında ne geliyor deseydiniz kesinlikle Fraps derdim çünkü hem kayıt süresini en fazla bir dakika yapıyor o da yetmiyormuş gibi ekranın sağ üst köşesine bir de adını yazıyordu. Camfrog da çok hatalıydı çünkü video kaydı yaparken bilgisayarın donmasına sebep oluyordu veya kaydedilen video dosyaları çok büyük boyutlarda oluyordu. Örnek olarak bir dakikalık bir video 1 GB boyutlarına çıkabiliyordu.


Neyse ki şimdiki programlar daha iyiler…


Evet arkadaşlar, yukarıdaki listede yer alan programları ücretsiz kullanarak kendi Youtube kanalınızı açabilir ve sizde bir oyun yayıncısı olabilirsiniz. Kim bilir, sevilir ve insanları eğlendirir yayınlarınız olursa belki siz de oyun yayıncılığından para kazanma işini gerçekleştirebilirsiniz. Şimdiden başarılar dileyelim.


Yayınladığınız videoların kanalını bizlerle de paylaşırsınız belki bizler de sizi takip ederiz arkadaşlar. Şimdiden iyi yayınlar ve iyi oyunlar. Ayrıca sizin de kullandığınız farklı bir ekran videosu kaydetme programı varsa paylaşın bilelim…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir