Silinen Google Authenticator Nasıl İptal Edilir?

Google Authenticator bildiğiniz gibi İnternet üzerindeki herhangi bir web sitesine veya uygulamaya giriş yaparken çift aşamalı doğrulamayı mümkün kılan ve bu sebeple de hesap güvenliğini arttıran bir araç.

Konumuz, erişimini kaybettiğiniz Google Authenticator ve ona bağlı hesaplara tekrar nasıl oturum açabileceğiniz üzerine çözümler sunmak.


Örnek olarak bir siteye kullanıcı adınız ve şifreniz ile giriş yapıyorsunuz. Ardından bu sitede çift aşamalı doğrulamayı etkin yaptınız ve bu doğrulama için de Google Authenticator’ü kullanmayı tercih ettiniz.


Anlayacağınız üzere doğrulama uygulaması kendi başına çalışmasına rağmen, doğrulama işlemini üçüncü taraf yazılımlar yapar.


Yani bir site hesabınız için doğrulamayı Google Authenticator vasıtasıyla yapar. Bu aşamaya gelebilmek için de Authenticator uygulamasından bir barkod taratma işlemi yapmanız istenir.


Gel gelelim ki, ne yazık ki Google Authenticator giriş yapılmadan kullanıldığı için, siz barkodu tarattıktan sonra çok gizli olan Auth şifresini telefonun hafızasında saklar! Yani İnternet üzerinde veya herhangi bir Cloud sisteminde, Google Drive üzerinde vesaire bu kodlar bulunmaz.


Peki bulunmayınca ne oluyor? Karşılaşacağımız sorun meydana geliyor.


Gün geldi, Authenticator uygulamasının kurulu olduğu telefonu sattık diyelim… Vay halimize!


Neden öyle dedik? Çünkü Google Authenticator doğrulaması kullandığımız siteler girmemiz artık imkansız!


Telefonu satmak biraz masum bir olay kalıyor aslında burada. Hadi diyelim ki yanlışlıkla format attık veya telefon kendisi çöktü, sıfırlamamız gerekti. Hiç olmadı adi hırsızın teki cebimizden çekti çıkardı. Authenticator erişimimiz artık yok ve maalesef bu doğrulama ile giriş yaptığımız sitelere de girmemiz pek tabi mümkün değil!


Konumuz çözüm yollarından bahsetmenin yanında, aslında ilerleyen zamanlarda Google Authenticator doğrulaması yaptığınız siteler veya uygulamalara erişiminizi kaybetmemeniz için almanız gereken önlemlerden bahsedeceğiz.

Google Authenticator Kodlarınızı Yedekleyin

Bu uygulamayı kullanıyorsanız, her siteye veya diğer bir üçüncü taraf yazılıma doğrulama kurulumu yaptıktan sonra mutlaka kodlarınızı yedekleyin, sonradan başınız ağrımasın!


Çünkü erişimin kaybolması durumunda hesaplarınıza giriş yapabilmek için gerçekten bayağı bir uğraşmanız gerekiyor.


Bu konuda iki seçeneğiniz var. Öncelikle Google Authenticator kodlarınızı yedekleme yapabilirsiniz. Bunun için 2 adımlı doğrulama sayfasını ziyaret ederek yedekleme işlemini gerçekleştirin.


İkinci seçenek olarak Google Authenticator ayarlarını ve kodlarını olduğu gibi başka bir Android cihaza aktarabilirsiniz. Telefonunuzu satmadan önce bu işlemi yapmanız, İnternet uygulamaları ve sitelerine olan hesap erişimine kesintisiz devam edebilmeniz için yeterli.

Google Authenticator Erişimim Kayboldu!

Bir şekilde erişim kayboldu, Google Authenticator silindi veya en basitinden Google Authenticator kodu nedir diye soruyorsunuz kendinize yani o derece kopmuşsunuz bu koddan. Ve de kodları daha önce yedekleme yapmadınız. Peki bu durumda ne yapacaksınız?


Yapmanız gereken, Google Authenticator doğrulaması kullandığınız tüm sitelerin destek veya iletişim sayfasından onlara ulaşmak ve hesabınızdan doğrulamayı kaldırmalarını istemek olacak. Yani tek seçeneğiniz bu maalesef.


Çoğu site bu durumda bir şekilde hesabınızı doğrulamanızı istiyor ve doğrulama yaptıktan sonra Authenticator kaldırılıyor. Bu doğrulama nasıl oluyor? Kimi site eğer Türkçe ise kimlik bilgilerinizi, bazı siteler elektronik posta yolu ile doğrulama veya bazıları da telefonunuza göndereceği bir kısa mesaj ile doğrulama isteyebiliyor.


Yani anlayacağınız sonrası biraz zahmetli! O yüzden siz siz olun şimdiden Google Authenticator yedeğini alın sonradan sıkıntıya girmeyin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir