Laptop Isınma Sorununa Çözüm Olabilecek Soğutma Yöntemleri

Ağır işlemleri uzun süre sürdüremeyecek kadar sıkışık, havasız ve nefessiz ortamlara sahip olan dizüstü bilgisayarlar maalesef bu ağır işlemlere maruz kalmaktan yinede kurtulamıyor.

Genel anlamda iş ve hafif işlemler için yaratıldı laptop bilgisayarlar. Tabi son zamanlarda, oyun dizüstü bilgisayarı olarak adlandırabileceğimiz Monster ve türevleri de piyasaya bol bol çıkıyor. Ancak yüksek fiyatları sebebiyle bunlara sahip olan kişi sayısı da az.


Konumuz genel çoğunluğun kullandığı dizüstüler. Çoğumuz bu bilgisayarları kullanarak oyunlar oynuyor veya ağır 3D işlemlerin olduğu programları açıyoruz. Bunun bir sonucu olarak da bu işlemler doğasına aykırı olan laptop bilgisayarlar ısınma sorunu ile karşılaşıyor.


Bu bilgisayarları masa, koltuk veya benzeri yerlere koyduğunuzda ısınma yaratırlar. Ayrıca kaldıramayacağı veya güç bela kaldırdığı bir oyunu da açıp uzun süre oynadığınızda sistem kaynakları çok fazla kullanılır ve dolayısıyla sürekli bir ısı oluşumundan ısı yükselir. Sistem kaynaklarının; yani işlemci, ram, sabit disk, grafik kartı sürekli kullanılır ve işleme maruz bırakılırsa bu düzgün orantıda bir ısı artışına sebep olacaktır.


Peki ne oluyor bu ısınmanın sonucunda? Sistem aşırı ısınma seviyesine ulaştığından otomatikman kaynaklar kısılıyor ve bizler de oyunlarda fps düşmesi, oyunun donması ve takılması, kasması gibi sorunlar ile karşılaşıyoruz.


İşlemci 70 derece, ekran kartı 80 derece olduğunda sistemleri bunu düşürmek adına performansı kısmak üzere tasarlanmıştır. Özellikle ekran kartlarının büyük çoğunluğunda bu durum mevcut. FPS 60 seviyesindeyken bu kısma sonucu 10 civarına düşer çoğu zaman ve oyunlar oynanamaz hale gelir. Bazen de ekran kartları direk kendisini kapatır ve oyun veya sistem donar, bilgisayarı yeniden başlatmanız gerekir. Buradan anlayacağınız üzere siz bir oyunu açarsınız. Başta her şey çok güzeldir ancak 10 dakika sonra oyun birden kasmaya başlar. Bu doğal bir kasma değildir. Yani bilgisayarınız oyunu ilk açışta çok rahat çalıştırabiliyorsa bu zaten onu kaldırdığı ve güzelce oynatabildiği anlamına gelir. Dakikalar sonra kasmaya başlıyorsa bu ısının yükseldiği ve ısınmadan dolayı yaşadığınız bir kasma sorunudur.


Konumuza geçelim artık yavaş yavaş. Peki bu sıkışık cihazları nasıl soğutacağız ve oyunlarımızı uzun süre kasıntı yaşamadan oynayacağız? Çözüm yolları şöyle…

1. Soğutucu Fan Altlık

Yapabileceğiniz en kolay işlem budur. Herhangi bir alışveriş merkezi veya bilgisayarcı soğutucu altlık bulabileceğiniz yerlerdir.

 

Üzerinde fan bulunan bu altlık, usb ile dizüstüne bağlanır ve cihaz çalıştığı sürece alttan cihaza üfler böylece bir miktar ısı düşüşü yaşarsınız. Bu işlem, cihazı masanın veya koltuğun üzerine koymaktan iyidir diyebiliriz ancak o kadar fazla bir fayda beklemeniz hata olur. Bu işlem size 3-5 derecelik bir ısı düşüşü sağlayabilir.


Resimde gördüğünüz şey bir dizüstü bilgisayar soğutucusu olup cihaz bunun üzerine koyularak kullanılır.

2. Özellikleri Düşürün Fazlalıkları Kapatın

Isınma sorununun CPU’dan kaynaklandığı düşünülür çoğu zaman. Bu doğru değildir. Ekran kartı çipseti çoğu sistemde daha fazla ısınır. Özellikle oyun oynuyorsanız, ekran kartınız ısı kaynağının çoğunluğunu oluşturur. Hatta bazı sistemlerde sabit diskin ısısı bile işlemci ısısından fazla olabilir.

 

Özellikleri düşürün derken anlatmak istediğimiz basittir aslında. Bir oyunu en düşük detaylar ile 60 fps oynamak, ün yüksek detaylar ile 10 fps oynamaktan çok daha iyidir diyebiliriz. Bu sebeple yapmanız gereken ilk başta oyun ayarlarından detayları en düşüğe çekmektir. Ayrıca Nvidia ve Catalyst kontrol panel gibi uygulamalardan da kalite – performans ayarları yapılarak performans seçilebilir.


Ek olarak arka planda çalışan ve sistemi yoran programlar, örneğin anti-virüs programları oyuna girerken kapatılabilir böylece sistem daha az yorulur.


Bu iki işlemi yaptığınızda sistemin bir süre iyi çalıştıktan sonra kasmaya başlamasını engellemeniz mümkündür. Hatta sisteminiz belirli bir ısı seviyesinin üzerine geçmemeyi başarırsa 10 dakika sonra kasma sorunundan kurtulursunuz.


Bu ikinci maddeyi yapmak da size 3-5 derecelik bir ısı düşüşü kazandırabilir.

3. Dizüstünün İçini Temiz Tutun

Belirli aralıklarla dizüstünü açın ve içerisindeki tozlanmayı giderin. Hatta işlemci ve grafik işlemcisinin üzerindeki termal macunları yenileyin. Termal macunların yenilenmesi işlemi sizi çok şaşırtacak sonuçlar doğurabilir.

 

Faydasız olduğunu düşünseniz de bu size 8-10 derecelik bir ısı düşüşü sağlayabilir. Hatta bilgisayarınızın kullanım süresine bağlı olarak, örneğin 3 senedir hiç temizleme ve yenileme yapmadıysanız bu sizin sorunlarınızı kökünden dahi çözebilir.

4. Modifikasyon Yapın

Eğer eliniz yatkınsa bu işlemi de gerçekleştirebilirsiniz. Laptopun belirli kısımlarında havalandırma delikleri açın. Özellikle fanın alt kısmında ve çok ısınan bölümlerde hava delikleri olsun.

 

Hatta eğer soğutucu altlık aldıysanız, onun üflediği kısımlara delikler açabilirsiniz. Ancak dikkat edin, bunu yaparken bilgisayara bir zarar vermeyin. Plastik bölümlerde delikler açarken mutlaka öncelikle cihazı tamamen sökün ve matkap benzeri bir alet ile plastikleri söktükten sonra delin. Bu işlem size 3-5 derecelik bir ısı düşüşü sağlayabilir.

5. İşlemciyi Limitleyin

Çoğu oyun işlemciyi yoğun bir şekilde kullanır. İşlemciyi kullanmak, diğer kaynakların da doğru orantıya bağlı olarak işlemci ile birlikte kullanılması demektir.


İşlemci ne kadar az işlem yaparsa, grafik işlemci, bellek ve sabit disk de ona bağlı olarak işlem sayısını azaltmak zorundadır. Donanımsal anlamda buna dar boğaz denir. Yani işlemci zayıf, ekran kartınız son model ise, bu o ekran kartını son performansta asla kullanamayacağınız anlamına gelir. Çünkü ekran kartı, işlemcinin gönderebildiği kadar grafiği işleyebilir.


İşlemciyi limitlemek, onun yapacağı işlem sayısını kısıtlamak demektir. Bunu yapabilmek de yardımcı bir program vasıtası ile mümkün oluyor.


BES adlı uygulamayı indirerek işlemci limitleme yapabilirsiniz. Bunun için oyuna girdikten sonra BES açarak oyunun exe uzantısını seçebilir ve yüzde 20-30 seviyesinde limit uygulayabilirsiniz.

 

Bunu yapmak size performans kaybı yaşatacaktır. Ancak oyun 60 fps çalışıyor diyelim, siz bu uygulama ile yüzde 20 limitleme yaparsanız 45-50 fps seviyelerine düşer ancak kaynakları maksimum seviyede kullanmadığınız için bir süre sonra ısınmayı engeller ve oyun 10 dakika sonra kasmaya başlamayı bırakır.


BES kullanarak 10 derece civarında bir ısı düşüşü kazanabilirsiniz. İndirmek için şu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.


Yukarıdaki yöntemlerin geneli geçici çözümlerdir ve ilk açışta bile kasan bir oyunu bu yöntemler ile oynamanız mümkün değildir. Belirli bir süre sonra oyun kasmaya başlıyorsa sizin sorununuz ısı kaynaklıdır ve bu adımlar size yardımcı olur.


Yinede son olarak oyunlarda performans bekliyorsanız mutlaka bir masaüstü bilgisayar kullanmayı düşünmelisiniz. Çünkü en başta dediğimiz gibi dizüstü bilgisayarlar yapıları itibarı ile ağır işlemleri uzun süre sürdürebilecek kabiliyete sahip değildir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir