Gözlemlenebilir Evrendeki En Tuhaf 10 Gezegen

Teknozort uzayı seviyor bildiğiniz üzere. Bu yazımızda sizlere gözlemleyebildiğimiz kadarıyla evrenimizde yer alan en tuhaf 10 gezegeni tanıtacağız. Belki daha önceden de tanıyorsunuzdur muhakkak ama keyifle okuyacağınıza eminiz…

Gözlemlenebilir evren, bildiğiniz üzere evrenin şuana kadar görebildiğimiz ve teleskoplar ile ulaşabildiğimiz kısmı anlamına geliyor. Blogda yer alan bir diğer yazıda (şu yazı) bu konuda ufak bir bilgi de vardı ve tekrar hatırlatalım, bu şeyin gözlemleyebildiğimiz kadarı 28.000 megaparsek büyüklüğünde. Bu da kısaca 28 gigaparsek olarak gösterilebilir.

 
Parsek falan diyoruz da nedir bu nasıl bir ölçü birimidir diyorsanız kısaca şu formülü kullanabilirsiniz.
  • 1 gigaparsek = 1000 megaparsek
  • 1 megaparsek = 1 milyon parsek
  • 1 parsek = 3,26 ışık yılı
  • 1 ışık yılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre (9,460,528,400,000)
  • Dünyanın çapı = 12.742 km
  • Ayın çapı = 3.474 km
  • Türkiye’nin kuzey ve güney ucu arasındaki mesafe = 650 km
  • 1 km = 1000 metre
  • 1 metre = 100 santimetre
  • Ortalama insan uzunluğu = 170 santimetre
Aklımızın almakta zorlandığı bu büyüklüğe dair kısa bu bilginin ardından asıl konumuza tekrar dönelim. Kainatta yer alan en ilginç 10 gezegene değiniyoruz. Yani en azından şuana kadar keşfedebildiğimiz 10 garip gezegen diyelim. Bu kadar büyük bir şeyde daha da garipleri muhakkak ki vardır…
 

10. J1407-B

Bu gezegen Dünya’mızdan 400 ışık yılı uzaklıkta bulunmakta. Garip olmasının sebebi, etrafında bulunan halkalar. Bu halkaları sistemimizde yer alan Saturn’den de biliyoruz. Ancak J1407-B’nin halkaları Saturn’ün halkalarından 200 kat daha büyük. Bilim insanları, bu kadar büyük halkalara sahip olan gezegenin sırrını henüz çözebilmiş değil. Eğer Saturn’ün halkaları da bu kadar geniş olsaydı, şuanda bulunduğu konumda bile bize Ay’dan daha büyük bir şekilde gözükecekti. Aşağıdaki resim, bunu anlayabilmeniz için yeterli.
 

9. HD106906-B

 
 
Crux takımyıldızında bulunan ve Dünya’ya yaklaşık 300 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu gezegen, bilim insanları tarafından kainatın “en yalnız” gezegeni ilan edilmiş durumda. Gezegen, Jupiter’den 11 kat daha büyük. Yalnız olarak adlandırılmasının sebebi de kendi Güneş’ine olan uzaklığı ve tek başına izole bir bölümde bulunması. Bu gezegen ile güneşi arasındaki mesafe, bizim sistemimizde Güneşimiz ve Neptün arasındaki mesafeye yani yaklaşık 95 milyar kilometreye eşit.
 

8. Tres-2B

 
 
Güneş sisteminden 750 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu gezegen, bilinen en karanlık gezegen olarak adlandırılıyor. Gezegen, atmosferine gelen ışığın yalnızca yüzde birini yansıtıyor. Bu sebeple de gezegen koyu, karanlık, kırmızı bir renge bürünmüş durumda.
 

7. 55-Cancri-e

 
 
Hanımların en çok seveceği gezegen Cancri-e dersek yanlış olmaz herhalde. Bunun sebebi de gezegenin kocaman bir elmas olması. Evet yanlış anlamadınız, bu gezegen başlı başına dev bir elmas. İlk var olduğunda, dış katmanlarında bolca karbon bulunduğu düşünülüyor. Ve kendi güneşine aşırı yakın olduğu için sonradan bu karbonun elmasa dönüşüme yol açtığı düşünülüyor.
 
Gezegenin Dünya piyasasına göre toplam değeri hesaplansaydı ki kendisi Dünya’nın yaklaşık 3 katına yakındır, toplamda 25 nonilyondan fazla bir değere eşit olurdu. Milyon, bildiğiniz gibi 10 üzeri 6 olarak gösterilir. Nonilyon ise 10 üzeri 30 dur. Yani 10’u 30 kez 10 ile çarparak ulaşabilirsiniz bu para birimine şayet ulaşmak isterseniz.
 
Diğer bir ilginç bilgi de bu kadar pahalı bir şeyin Dünya’daki gayrisafi hasılanın 384 kentilyon katı olması. Kentilyon da 10 üzeri 18 olarak gösterilir.
 
Gezegen, Dünya’ya yaklaşık 40 ışık yılı uzaklıkta. Şayet bir yolunu bulsaydık ve bu gezegendeki elmasları Dünya’ya getirebilseydik, bu Dünya’nın elmas piyasasını bir anda alt üst ederdi ve Elmas, ekmek fiyatına satılmaya başlardı.
 

6. Gliese 436B

 
 
Neptün’e yakın boyutuyla yeni keşfedilmiş, buzdan oluşan bir gezegendir. Garip gezegenler sınıfına alınmasının sebebi de, kendi güneşine çok yakın olması ve yüzeyinin sürekli alevler içerisinde olmasıdır. Ancak garipliği siz de sezdiniz mutlaka, yanan şey buzdur. Peki bu buzlar nasıl erimiyor? Astronomların söylediği, yer çekimi etkisinin buzların erimesine mani olduğu.
 

5. Wasp-12B

 
 
Kendi güneşine çok yakın bir yörüngede seyreden bu gezegen, her geçen gün canlı canlı yenmekte ve yıldızına gitgide yaklaşmakta. Sonunda kendi yıldızı tarafından yenecek olan Wasp-12B, doğal şeklini de çoktan kaybetmiş durumda.
 

4. Gliese-581C

 
 
Bilim insanlarının yaşamı barındırabileceğine inandığı diğer bir gezegen Gliese-581C. Ancak bu kesinlikle sıradan bir gezegen değil ve yaşamı barındırsa bile Dünya gibi olmayacağı kesin. Kendi Güneşi, cüce bir yıldız. Ve gezegen kitlenmiş durumda olduğundan bir kısmı tamamen karanlığa bürünmüş durumda. Sonuza dek karanlıkta kalacak kısmın diğer tarafı da çok sıcak. Bu sebeple gezegende yaşanabilecek tek kısım, gezegenin orta kısmında kutupları arasında bir kuşak. Bunu bizim ekvator çizgisi gibi düşünebilirsiniz.
 
Gezegenin orta kısmında bir şerit dedik, bu şerit diğer şartlar da varsa yaşamı barındırabilir. Gökyüzü kıpkırmızı burada. Ve yetişecek bitkilerin neredeyse tamamı fotosentez yapabilmek için kızılötesi ışığa ihtiyaç duyuyor. Bu da bitkilerin yeşil yerine siyah olmasına sebep olması anlamına geliyor.
 
Bu gezegende yaşam olabileceği inancına karşın 2008 yılında direk Gliese-581C’ye doğru bir mesaj uydu ile gönderildi. Mesajın oraya ulaşması tahminen 2029 olarak bekleniyor.
 

3. GJ-1214B

 
 
Su gezegeni olarak adlandırılmış bu gezegen, tamamıyla sudan oluşan dev bir okyanus. Kesinlikle hiç kara olmadığı düşünülüyor. Gezegen, Interstellar adlı filmde yer alana benzetilebilir ancak onun kadar sığ olmadığı tahmin ediliyor. Bu suların derinliğinin kilometrelerce olduğu ve gezegenin çekirdeğine kadar indiği öngörülüyor.
 

2. Wasp-17B

 
 
Bu gezegenin ilginç olmasının sebebi, kendi güneşinin tersi istikamette seyretmesi. Bilinen neredeyse tüm gezegenler bunu yapmadığı için, Wasp-17B ilginç gezegenler kategorisine giriyor. Ayrıca gezegenin büyük olduğu ve gezegenlerin nasıl oluştuğu tezini rahatsız ettiği gerçekleri de konuşulanlar arasında.
 

1. HD-188753

 
 
Bizden yaklaşık 150 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu gezegeni ilginç yapan şey, 3 tane güneşinin olması. Bu gezegende yürüseydiniz, bir değil üç gölgeniz olurdu. Ve gezegenin her neresine bakarsanız bakın, bir güneşin batışı size denk gelirdi…
 
Evren gördüğünüz gibi çok garip oluşumlar ve muazzam şeyler barındırıyor.


Bu arada arkadaşlar 7. sırada yer alan 55-cencri-e adlı gezegen için uygun bir ilüstrasyon bulamadığımız için, öylesini bir şey koyduğumuzu ve diğer gezegenlerin altında yer alan resimlerin de nasa bilgilerine göre oluşturulmuş ilüstrasyonlar olduğunu belirtelim.
 
TeknoZort ile bilimsel yazılar ve evrene dair farklı ilginç bilgiler devam edecek ve bu tip yazılar ile tekrardan karşınızda olmaya devam edeceğiz.
 
Yorumlarınız ile yazıyı desteklerseniz mutlu oluruz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir