Uçaklarda Cep Telefonu Neden Yasak ve Kullanırsak Ne Olur?

Kimisi bir efsane olduğunu düşünürken, kimisi gayet ciddiye alır uçaklarda cep telefonu kullanma yasağını. Ama asıl sebepleri neler veya ufacık bir cep telefonu gerçekten bir uçağı düşürecek güce sahip mi? Gelin biraz araştıralım…

Havacılık dediğimiz zaman, akla gelen ilk şey sıfır hata payı. Çünkü havadayken oluşacak bir yanlışlığın sonuçları gerçekten ağır olabilir hele ki uçakta birden fazla kişi varsa yani bir yolcu uçağıysa.


Geçmişten günümüze pek çok havacılık belgeseli, düşen uçaklar üzerine yapılan televizyon programları gözünüze ilişmiştir.


İnsanlar çaresizlikten korkuyor sanırım çünkü 200 kişi, binlerce fit yüksekteki bir demir yığınının içinde saatte 800km’den fazla hızla ilerliyorsunuz ve o şey düşmeye başlarsa eğer gerçekten yapacak hiçbir şeyiniz yok yaşayıp yaşamamak ufak bir ihtimalle şansa kalıyor.


İşte bu yüzden havacılık sektöründe kurallar ve önlemler çok katı ve bunlardan bir tanesi de konumuzda değineceğimiz üzere “uçakta cep telefonu kullanma” yasağı.

Uçakta Cep Telefonu Neden Kullanılmaz?

Uzmanların görüşü, uçaklarda bulunan elektronik cihazların ve özellikle de GPS sinyali ve diğer seyir sistemlerinin, cep telefonunun yaratacağı elektromanyetik alandan etkileneceği düşüncesidir.


Yani kısaca cep telefonu ve uçakta bulunan elektronik cihazların radyo frekanslarının birbirlerine karışabileceği, bu sebeple de uçağın seyir almakta zorlanacağı, hata yapabileceği veya inip kalkarken kontrol kulesi ile iletişiminin kesilebileceği düşünülür.


Bugüne kadar böyle bir durum olmuş mudur: Yapılan incelemelere göre olmamıştır ve bunun herhangi bir örneği, kanıtı da bulunmamaktadır.

Bazı hava yolu şirketleri uçaklarda cep telefonu kullanımını tamamıyla yasaklar bazıları ise kısmi olarak kullanmamıza izin verir. Bazısı uçağa oturur oturmaz kapatmanızı ister ve inerken açabilirsiniz der, bazısı ise yükselip belirli bir rotaya oturduktan sonra açabileceğinizi söyleyip inerken tekrardan kapatmanızı ister.


Kimisinin kuralları daha katı, kimisi yumuşak gördüğünüz üzere.


Konuyu biraz daha derinlemesine inceleyelim. Dedik ki bu konuda henüz bir kanıt veya oluşan vaka yok. Yani bugüne kadar cep telefonu kullanıldığı için düştü şeklinde bir uçak haberi ile hiç karşılaşılmadı…

Uçaklarda Cep Telefonu Neden Yasaktır?

Uçakta cep telefonu kullanımının yasak olması üzerine görüş ve düşünceler mevcut. Bunun uzmanlar tarafından nasıl düşündüğünü yukarıda zaten verdik. Şimdi bir de farklı kesimlerce oluşan görüşlere bir göz atalım…

1. Tarife Karışıklığı veya Mobil Şebeke Ağı

İlk olarak akla gelen konu bu muhakkak. Uluslararası hava ortamında bulunan bir uçağın içerisinde yer alan kişinin hangi tarife üzerinden ücretlendirilmesi gerektiği. Cep telefonu firmaları bu konuda nasıl bir yol izlemeli, kar-zarar eğrisini nasıl dengede tutmalı, bu konu pekte kolay gibi görünmüyor.


Yine ek olarak, zaten 800km üzerinde giden bir şeyin içindesiniz ve hangi mobil şebekeyi kullanacağınız meçhul hele bir de okyanusun üzerindeyseniz veya Avrupa üzerinden geçiyorsanız ki orada çok fazla şebeke olacağı kesin. Cep telefonu firmalarının birden fazla uluslararası firma ile anlaşma ihtimalinin de zayıf olması durumu var sanırım.


Bir de, o kadar yüksekte cep telefonunun çekme ihtimali gerçekten zayıf ki denenmiş ve çekmediği kanıtlanmış. (Burada bir notumuz olsun: hava yolu firmaları çekmeyen telefonunun çekmeyen sinyaline önlem almaya çalışıyorlar galiba…)

2. Hava Yolu Şirketlerinin Uçak İçi Telefon Kullandırtmaları

Daha çok bir komplo teorisi gözüyle bakabileceğimiz bu ihtimal de, şirketlerin havadaki görüşmeleri fahiş fiyatlar ile tekelinde tutmak istemesi ihtimali. Kimi kesime göre, yolcular uçak içi telefonlar ile görüşme yapmaya zorlanıyor.

3. Cep Telefonunun Uçak Kültürünü Bozacağının Düşünülmesi

Hepiniz uçak kültürü derken ne demek istediğimi anlamışsınızdır sanırım. Evet tamamıyla portakal suyundan bahsediyorum. Uçağa binerken bir kasılma, hosteslerin davranışları karşısında bükünme, oturduğun yerde kendini İngiliz dükü gibi hissetme ve kaptanın gayet yumuşak bir ses tonuyla yaptığı anons karşısında gevşeme bütününe verilen addır uçak kültürü.


Bazı kimseler, cep telefonlarına sarılacak ergenlerin ve sevgilisiyle tartışmak için uçağı seçecek kimselerin yanı sıra, teyzesigilleri arayacakları da düşündüğünden uçakta cep telefonu kullanma yasağının kalkmamasını istiyor.


Ve hava yolu şirketleri de bu kültürün kaybolmasını istemiyordur muhakkak. Kısaca uçak ve yolcu otobüsü arasında bir fark olmalı görüşü devam ettirilmeye çalışılıyor.

4. Hava Yolu Firmaları Sağlığımızı Düşünüyor

Son ihtimal olarak da bunu söyleyebiliriz ki son ihtimale bırakmamızın sebebi pek öngörülür bir şey değildir yani o kadar ince olurlar mı bilemiyoruz…


Cep telefonları, yüksek irtifada çalışırken üzerinden geçeceğiniz bir baz istasyonundan tam verim alacak ve maksimum sinyal seviyesinde çalışacaktır.


Bunun yaratacağı elektromanyetik ortam da insan sağlığına zarar verebilecek seviyelere ulaşabilecektir. Yani bu ihtimalin olabileceği düşünülmektedir.

5. Güvenlik Önlemleri

Son bir ihtimal de terörist saldırılara karşı ön güvenlik önlemi almak. Uçağı düşürmeye çalışabilecek kişilerin iletişime geçmesini önlemek olabildiği düşünülüyor.

Güncel Bilgiler

Şimdi de uçakta cep telefonu yasağının gereksiz olduğunu kanıtlamaya çalışan bir kaç madde verelim. Günümüzde artık teknolojinin gelişmesiyle cep telefonu sinyallerinin uçağa zarar verebilmesi imkansız gibi görünüyor.

  • Çoğu baz istasyonu uçuş seviyesine sinyal gönderemiyor.
  • Uçaklarda kullanılan radyo sinyalleri, GSM sinyalleri dalga boyu aralığından farklı dalga boylarında kullanılıyor ve karışma ihtimalleri yok.
  • Uçaklarda kullanılan radyo sinyali sistemleri dış frekanslardan gelebilecek radyo sinyallerine karşı korunuyor.
  • Kontrol kulesi ile uçak arasındaki iletişim GSM kanalları frekansından çok farklı bir seviyede çalışıyor.
  • Uçak ve kontrol kulesi parazit temizleme ve engelleme kullanıyor.
  • Bazı uçaklar Jammer kullanıyor. (Yani sinyal engelleme cihazı)

Cep Telefonlarındaki Uçak Modu Ne işe Yarar?

Bu kurala ve yasağa uymayı kolaylaştırmak adına mı geliştirilmiştir bilinmez, her cep telefonunda uçak modu bulunur.

Telefonu uçak moduna aldığınızda cihaz, radyo sinyali almayı veya göndermeyi bırakır ve siz de rahatça müziğinizi dinleyebilirsiniz.


Uçaklarda, uçak moduna alınmış bir telefonu kullanmak şuan için serbesttir ve bu konuda kesin bir kanıya varılana kadar da siz siz olun, uçaktayken uçak modu dışında telefonunuzu kullanmamaya dikkat edin.


Geldik konumuzun sonuna. Bu konudaki tüm bilgileri ve aklımızda bulunanları paylaştık. Eğer sizin de bu konuyla ilgili anı veya yorumlarınız var ise mutlaka yorum atın.


Ve… Uçaklarda cep telefonlarınızı mutlaka uçak modunda kullanın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir