Araç Muayenesi Hakkında Tüm Detaylar ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aracınızın trafikte bulunabilmesi ve güvenli bir şekilde dolaşabilmesi için gereken bir kaç şeyden birisidir muayene. Konumuzda, araç muayenesi hakkında tüm detaylara yer vereceğiz ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatacağız.

Kullandığınız aracın sınıfına göre muayenede yanınızda bulunması gereken şeyler değişkenlik gösterebilmektedir. Yazıda, binek otomobiller için muayenenin aşamalarını ve muayene istasyonuna gittiğinizde yapmanız gereken şeyleri, nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatacağız.


Muayene işlemi, binek otomobiller için iki yılda bir yapılmakta. Ticari sınıf araçlar bildiğiniz üzere yılda bir şeklinde muayene ediliyor.


Muayene işlemi, aracın trafikte güvenli bir şekilde bulunabilmesi için gerekli testleri içeriyor ve her araç için zorunlu.


Aracınızın en son ne zaman muayene olduğunu ruhsattan veya önceki muayene sonucu Tuvtürk istasyonundan aldığınız belgeden öğrenebilirsiniz. Muayene tarihinden itibaren iki yıl geçmesinin ardından aracınızı tekrar muayene işlemine sokmanız gerekmektedir ve geçen her gün, gecikme zammı olarak muayene bedeline işlenir.


Şimdi geçelim aracınızı muayeneye nasıl sokacağınızı anlatmaya.

Araç Muayenesinden Önce Yapılması Gerekenler

  • Öncelikle aracınızın periyodik bakımının yapılmış olması faydanıza olacaktır. Eğer periyodik bakımın ortalarında bulunuyorsanız, aracınızı yinede bir ustaya göstermekte, fren sistemini ve yağları kontrol ettirmeniz sizin açınızdan iyi olur.
  • İkinci olarak, ön takımı kontrol ettirip rot ayarı yaptırmanız yine faydanıza olacaktır.
  • Aracınızda, Tuvtürk uyumlu trafik seti bulundurun ve yangın tüpünün tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edin. Ayrıca ilk yardım çantası içeriğinin, Tuvtürk standartlarına uygun olduğundan emin olun yani bir eksiklik olmasın.
  • Lastiklerinizi kontrol edin. Aşınmış veya kötü durumdaki lastikler, ağır kusurlu sayılarak muayeneden geçmenizi engelleyebilir.
  • Aydınlatma sistemini kontrol edin. Öncelikle ön ve arka farlar, uzunlar ve arka stopları kontrol edin. Sağ ve sol sinyal ile dörtlüleri de mutlaka kontrol edin. Hiç hesaba katmayı düşünmeyeceğiniz basit bir far yanmama sorunu, aracınızın ağır kusurlu sayılmasına sebep olmaktadır.
  • Emniyet kemerleri ve tokalarını kontrol edin. Özellikle arka emniyet kemerlerini mutlaka kontrol edin. Tokalar ve takma yerleri problemli olmamalı ve arkada bulunan üç emniyet kemeri için de takma yerleri sağlam olmalı. Arka koltuklarınızda eğer üç değil de iki takma kısmı var ise muayenede ağır kusurlu sayılırsınız. Bu çok önemli.
  • Aracınıza yakıt koyun ve silecek suyunu doldurun.
  • Vitesin durumu da önemlidir. Buna değinmedik aslında çünkü periyodik bakım dedik, o bakımda zaten bunun gibi sorunlar çıkar ve giderilir…

Araç Muayenesinde Yanınızda Bulunması Gereken Evraklar / Belgeler

  1. Aracın Ruhsatı veya yeni aldıysanız noterden alınan satış belgesi
  2. Süresi dolmamış bir zorunlu trafik sigortası belgesi
  3. Süresi dolmamış bir egzoz emisyon ölçümü belgesi

Egzoz Emisyon Ölçümü Nerede Yaptırılır?

Egzoz ölçümünü muayene randevusu alacağınız Tuvtürk istasyonunda yaptırabilirsiniz. Veya oto sanayi bölgelerinde veya yetkili servislerde de ölçüm işlemi yapılmaktadır. Tabi ki Tuvtürk istasyonunda bu işlem daha özene bezene yapıldığı için dışarıda yaptırmak sizin için daha faydalı olabilir. Bir zorlukla karşılaşma ihtimaliniz ve sıra bekleme ihtimaliniz daha azdır dışarıdaki bir serviste ölçüm yaptırmanız halinde.


Egzoz ölçümü 2016 itibarı ile 50 TL civarında bir ücrete tekabül ediyor.

Araç Muayenesinden Önce Ödenmesi Gereken Borçlar / Cezalar

Muayeneye gitmeden önce aracınızın aşağıdaki borç veya cezalardan temizlenmiş olması gerekiyor. Aksi halde zaten muayene randevusu alamıyorsunuz.

  • Son ödeme tarihi geçmiş taşıt vergisi borcu
  • Herhangi bir trafik cezası borcu
  • OGS / HGS geçiş ihlali borcu

Araç Muayenesi İçin Randevu Nasıl Alınır?

Yukarıdaki her şey tamamsa artık aracınız muayene için hazır demektir. Hemen Tuvtürk resmi sitesine giriyorsunuz ve muayene randevunuzu alıyorsunuz. Siteye gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.


Açılan sayfada aracınızın plakasını girin. Ardından ruhsattaki seri numarasını da yazın. Buradaki harfli ve sayılı kısmı girmeniz gerekiyor. Örneğin: AA123456 şeklinde olmalı.


Ardından muayeneye gireceğiniz şehri de seçtikten sonra karşınıza istasyonlar gelecek buradan size uygun istasyonu ve tarih ile saati seçin. İleriye dönük bir tarihe muayene randevusu alabilirsiniz.


Bu işlemleri tamamladıktan sonra eğer borcunuz veya ödemediğiniz bir ceza yoksa sistem randevunuzu alacaktır. Ardından da randevu tarihinizde muayeneye gidene dek bir işlem yapmanız gerekmiyor yalnızca o zamana kadar ceza yememeye ve aracı çok hırpalamamaya dikkat etmeniz yeterli. Şayet randevu tarihi gelene kadar bir ceza yerseniz bunu mutlaka ödeyin, muayeneye öyle gidin.

Geçici Tescil (Noter Satış) Belgesi ile Nasıl Muayene Randevusu Alınır?

Merak edilen bir diğer konu da bu. Hemen araya sıkıştıralım dedik. Aracı yeni aldıysanız ve henüz ruhsat elinizde değilse, ben ruhsat seri numarasını nereden bulacağım diye sorabilirsiniz. Bu durumda, geçici tescil belgesi ile randevu almanız mümkün.


Geçici tescil belgesinin en üst kısmında bulunan ASBIS seri numarası, randevu almanız için size gereken numara. Öncelikle Tuvtürk sayfasındaki ruhsat seri numarası kısmına AA yazın ardından da geçici tescil belgeniz üzerinde bulunan ASBIS seri numarasının son altı hanesini girin. Böylece muayene randevusu alabileceksiniz.

Araç Muayenesinde (İstasyonda) Yapılması ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Muayene gününüz geldiğinde, istasyona muayene saatinden yaklaşık 10 dakika önce hatta tam muayene saati geldiğinde gitmeniz yeterli. Ancak muayene saatiniz kaç ise o saati geçirmemeye dikkat edin. Kalabalık vardır, 14:30 demiş ama 15:00 gitsem de sıram geçmez diye düşünmeyin, Tuvtürk istasyonlarında size verilen saatte tam olarak sıranız gelir yani bu hiç şaşmıyor. En fazla bir 5 dakikalık aksama olur. Yani randevunuz 14:30 ise tam olarak o saatte mutlaka numaratör sizi gösterir.


Neyse devam edelim. Saatinizde muayene istasyonuna gittiniz, aşağıdaki adımları uygulayın. Ben geldim ama ne yapacağım burada şimdi diye düşünmenize gerek yok.

  1. Aracınızı, muayene istasyonunun dış kısmında yer alan numaratör yani sıra numarası yazan tabelaları görebileceğiniz bir konuma park edin. Ortada yer alan yoğun araç kuyruklarına katılmanıza gerek yoktur. İstasyonun sağ veya sol kısmındaki park alanlarını kullanabilirsiniz. Ancak aracı gerektiğinde kolaylıkla çıkarabileceğiniz bir yer seçerseniz faydanıza olacaktır. Muayeneye daha yeni gelir gelmez sakın istasyon kanallarının, kapılarının dibine kadar yanaşmayın. Güvenlik gelip sıran geldi mi? Çek arabayı buradan sıranı bekle demesin size boşu boşuna.
  2. Araçtan inerken toplam kilometreyi not alın.
  3. Park edip indikten sonra, muayene kanallarının yanında bulunan, numara alacağınız kısma girin. İlk önce, burada yer alan makineye aracınızın plakasını girin ve fişinizi alın. Ardından bu fişte yazan sıranın gelmesini bekleyeceksiniz.
  4. Sıra size gelince trafik sigortası, ruhsat, egzoz ölçümü, kimlik ve not aldığınız kilometreyi görevli kişiye verin. 2016 itibarı ile otomobiller için 190 TL civarında olan muayene ücretini de ödedikten sonra görevliden ruhsat hariç diğer belgelerinizi alıp dışarıya çıkın ve aracınıza gidin.
  5. Ve dışarıda, istasyon kanallarının ortasında yer alan göstergeden numaranızı takip edin. Evet bu numara da, içerideki makineden aldığınız aynı numara.
  6. Numaranız yaklaştığında istasyondan adınız anons edilecek ve ilgili kanalın önüne gelmeniz istenecek. Örneğin: “Ahmet Tezcan, 5 numaralı kanala lütfen.”
  7. Aracınızı bulunduğu park konumundan şimdi çıkarabilir ve kanalın önündeki sıraya katılabilirsiniz. Adınız anons edilmediyse eğer panik yapmayın, illa adınız söylenecek diye bir şey yok. Bu durumda, ortadaki numaratör panosunda numaranız yandığında sol tarafında yine hangi kanala gitmeniz gerektiği yazar. Örneğin: 3 – 1958 yazar. Bu durumda 3 numaralı kanalın önüne yanaşın.
  8. Sizden önce bir veya iki araç o an muayene oluyor olacaktır. Bu esnada yapmanız gereken bir iki ufak şey, muayene sürenizi kısaltacak ve görevli kişiye kolaylık sağlayacaktır.
  9. Öncelikle, ön ve arka emniyet kemerlerinin hepsini takın.
  10. Ardından, trafik setini sağ ön koltuğa koyun.
  11. Motor kaputunu tıklatın, açık konumda bırakın ve aracınız çalışır halde olsun.
  12. Önünüzde hiç araç kalmadığında, kanalın en önüne kadar yanaşın. İçeriye girmeyin, kapıda bekleyin. Aracınız açık kalmaya devam etsin.
  13. Araçtan inin ve görevlinin gelip adınız ile sizi çağırmasını bekleyin. Görevli kişi aracın koltuğuna oturuncaya kadar da oradan ayrılmayın.
  14. Görevli aracı alıp içeriye soktuğunda, siz de dışarıdan istasyonun arkasına geçin ve aracınızın kanaldan çıkmasını bekleyin…
  15. Araç bir süre sonra muayeneden çıkacak ve sonucunuz gelecektir. Eğer muayene başarılı olursa aracınızın plakasına pul yapıştırılır ve yeni muayene sonuç kağıdı size verilir.
  16. Aracınız muayeneden çıkınca arka kısımda bekleyin, görevli sonuç kağıdını size getirene kadar ayrılmayın. Bir süre sonra kağıt hazırlanacak ve ruhsat ile birlikte size getirilecektir.

İşte hepsi bu kadar. Aracınız başarı ile muayeneden geçti 🙂

Ağır Kusurlu Sayılabilecek Sorunlar

Aracınızda bulunabilecek aşağıdaki sorunlar, ağır kusurlu sayılmaya sebep olabilir. Eğer hafif kusurlar var ise, aracınız yine de muayeneden geçer ancak ağır kusur durumunda muayene tekrarı yapmanız istenir.


Ağır kusurları giderdikten sonra aracınızı bir kereye mahsus ücretsiz muayene tekrarına sokabilirsiniz.


Aşağıda yer alan problemler ağır kusur olarak sayılabilmektedir.

  • Şasi numarası ve ruhsat belge uyumsuzluğu.
  • Ruhsatta yazılan bilgiler ile araç uyuşmuyor. Örneğin aracın benzinli gözükmesine rağmen LPG yakıtlı olması.
  • Plaka bulunmaması
  • Ön veya arka fren sistemindeki bir problem. Bu konu en çok önem verilen konulardandır. Aracınızın freni zayıf olduğu gibi, çok aşırı tutuyorsa bile kusurludur. Ön ve arka fren sistemini iyi kontrol ettirmeniz gerekiyor. El frenini de kontrol ettirmeyi unutmuyorsunuz.
  • Direksiyondaki bir aksaklık. Direksiyon dönmüyorsa, takılıyorsa, kilitlenmiyor ise bu da ağır bir kusurdur.
  • Cam sileceğinin çalışmaması veya iyi silmemesi. Hiç sorun olmaz diye düşünebileceğiniz bir silecek problemi sebebiyle muayeneden kalabilirsiniz. 30 veya 40 TL tutarındaki silecek için sorun yaşamayın. Hiç düşünmeyin siliyor mu silmiyor mu diye, muayeneye giderken mutlaka yeni silecek taktırın.
  • Aynalardan herhangi birisinin olmaması. Sağ dikiz aynanız yok, problem olmaz diye düşündünüz ama yanıldınız. Aracınızdaki aynaların tam olması gerekiyor.
  • Herhangi bir farın, aydınlatma işlevinin çalışmaması. Ön, uzun, park, stop, sinyal, dörtlü lambalar mutlaka yanıyor olmalı. Kalırsınız…
  • Lastikler kötü durumda veya ön takım problemli. Ön takıma bir baktırın ihmal etmeyin, ön takım önemli 🙂 Ayrıca lastiğin boşluklarını gözle görebilirsiniz. Kenarlarındaki çatlaklara bakabilirsiniz. Aşırı çatlak varsa veya boşluklar 1 santimin altına düşmüş görünüyorsa sırf muayene var diye değil, güvenliğiniz için artık lastiklerin değişme vakti gelmiştir. Ayrıca eksik bijonlar veya somunlar ile de gitmeyin ne olur ne olmaz.
  • Şase ve taşıyıcı kısımlar sağlam olmalı. Zaten bunların sağlam olmadığı bir arabaya da güvenlik açısından binilmez diyelim.
  • Hasarlı veya yalama olmuş, bozuk koltuklar. Sorun yaratır, dikkat edin kalırsınız…
  • Debriyaj veya vites değiştirme sorunu. Şanzuman iyi durumda olmalı. Vites değiştirirken gürültü çıkıyorsa, geçerken ses ediyorsa dahi bu görevli arkadaşın o günkü ruh haline bağlı olarak ağır kusur sayılabilir. Önleminizi alın.
  • Kalorifer veya buğu giderme problemi. Evet, eğer ön cam veya arka cam buğusunu gideremeyen bir aracınız var ise, ağır kusurlu sayılabilirsiniz.
  • Çalmayan korna. Evet hiç aklınıza gelmezdi değil mi? Korna çalmıyorsa, bozuksa veya aşırı kısık ise geçmiş olsun, kaldınız…
  • Yağ kaçakları. Bazı yağ kaçakları hafif kusur olabilirken, bazıları ağır kusur sayılır. Örneğin fren hidroliğindeki veya yakıt deposundaki kaçaklar ağır kusurdur.

Araç muayenesi hakkında bilmeniz gereken her şey bu kadar. Elimizden geldiğince, daha önce hiç muayeneye gitmemiş arkadaşlar için basit bir şekilde anlatmaya çalıştık.


Herhangi bir aşama veya işlem ile ilgili sorunuz varsa yorum yazmaktan kaçınmayın. Bilgimiz dahilinde mutlaka cevaplamaya çalışırız…

1 thought on “Araç Muayenesi Hakkında Tüm Detaylar ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir