Dll Bulunamadı Hatası Çözümü ve Bir Oyunu Çalıştırmak İçin Gereken Dll Dosyaları

DLL olarak adlandırdığımız ve bulunamadı hatası aldığımız şeyler bildiğiniz gibi program veya oyunların çalışabilmesi için gerekli yardımcı dosyalardır.

Genelde, bir oyunu açmaya çalıştığınızda kırmızı uyarılı bir hata ekranıyla karşılaşırsınız ve burada yazan da şöyle bir şeydir: “Program, d3dx9_39.dll bilgisayarınızda eksik olduğundan başlayamıyor. Bu sorunu çözmek için programı yeniden yüklemeyi deneyin.”


Burada size yeniden yüklemeyi deneyin diyor ancak emin olun ki çoğu program veya oyun yeniden yükleme ile bu sorunu aşamıyor. Eskiden oyunlar, kurulum dosyaları ile birlikte DirectX paketlerini de yanında barındırırdı. DirectX Runtime olarak adlandırılan ekstradan bir kurulum dosyası, oyun ile birlikte kurulur ve bu tip sorunlar ile karşılaşılmazdı. Ancak ilerleyen Windows sürümlerinde bu dosyalar zaten dahili olarak barındırılmaya başladığından oyun yapımcıları da bu alışkanlıklarından vazgeçtiler.


Ancak bilmedikleri bir şey vardı o da geçmiş sürümlere ait DirectX dosyalarının yeni Windows sürümlerinde artık yayınlanmadığı.


Neyse konumuza dönelim… Anlayacağınız üzere belirtilen DLL dosyası, oyunun veya programın çalışması için olmazsa olmaz konumunda ve bu hatayı almanızın sebebi de o dosyanın bilgisayarınızda bulunmaması.


Bu sorun bazen dosyaların bozulması ile de meydana gelebiliyor. Ama, odaklanmamız gereken nokta tabi ki sorunun kısa yoldan çözülmesi ise, bozuk dosyayı onarmak yerine yenisini bulup değiştirmek olacaktır. Veya dosya hiç yoksa yerine koymamız gerekiyor.


Ne mutlu ki, bugünlerde neredeyse var olan tüm DLL dosyalarını barındıran ve ücretsiz indirmeye imkan tanıyan bir kaç site var…

Bir Oyunu Çalıştırmak için Gereken DLL Dosyaları



Her oyun kendi gereksinimlerine göre farklı DLL dosyalarına ihtiyaç duyabilir. Örnek olarak; League of Legends d3dx9_39.dll ve d3dx9_40.dll dosyalarına, oyunu açmak için ihtiyaç duyarken, hepimizin yıllardır oynadığı Counter Strike çalışmak için msvcr100.dll dosyasını arar. Bir başka oyuna daha değinmemiz gerekirse, Starcraft veya Diablo oynayan arkadaşlar, icuuc44.dll bulunamadı hatasını sıkça almıştır. Maalesef bu dosya olmadan Blizzard’ın ne kadar çalışkan olduğunun bir önemi yok…


Milyonlarca kişinin oynadığı bahsettiğimiz bu oyunlar gerçekten başarılı yapımlar. Her birisi için yüzlerce Youtube kanalı, sosyal mecralarda sayfalar ve benzeri şeyler açılıyor. Ancak gel gelelim ki, hepsi de sık sık bu eksik dll dosyası sorunu sebebiyle oyuncuların canını sıkmayı hala bırakabilmiş değil.


Çoğu DLL dosyası oyunun klasörüne attığınızda, oyunun çalışmasını sağlıyorken bazıları da Windows sistem klasörüne atıldığında sorunu çözüyor.


Genelde, d3dx9 ve d3dx10 ile başlayan dll dosyaları sistem klasörüne atılırken, PES oynamayı seven arkadaşların sıklıkla aşina olduğu XInput1_3.dll hatasında ise, bu dosya oyun klasörüne atıldığında maça başlayabiliyoruz.

DLL Bulunamadı Hatasının Çözümü



Bir programı veya oyunu açmaya çalıştığınızda aşağıdaki ekran ile karşılaşıyorsanız, sorunun kesin çözümü aşağıda yer almakta…

 

Bulunamayan dll dosyasının ismi verilen hata ekranında mutlaka yazar. Yapmanız gereken bu dll dosyasının adını aşağıdaki sitede aramak:


Eksik DLL dosyalarını bulabileceğiniz site: dll-files.com

  1. Siteye girdikten sonra hemen en üst kısımda gördüğünüz arama kutusuna dll dosyasının adını yazın ve aratın.
  2. Arama sonuçlarından, size gerekli olan dll dosyasının adına tıklayın. Ardından aşağıdaki ekran karşınıza gelecek.Burada ortada yer alan kısımda, size gerekli olan dll dosyasının versiyonları listeleniyor. Buradan, en yüksek versiyonun yanındaki indir bağlantısına tıklayarak devam edebilirsiniz.



Burada dikkat etmeniz gereken kısım, kullandığınız Windows sürümünün bit değerine göre olan DLL dosyasını indirmek olmalı. Eğer 64 bit kullanıyorsanız, sonuçlardan 64 bit olan dll versiyonunu seçmeniz gerekli. Veya 32 bit ise diğerini seçin. En sol kısımda, resimde de işaretlediğimiz gibi biti görebilirsiniz. Bilgisayarınızda kurulu olan Windows sürümü bit değerini öğrenmek için: Bilgisayar’a sağ tıklayıp özellikleri seçin. Açılan ekranda Sistem başlığı altında Sistem Türü yanında kaç bit olduğu yazar.

En yüksek sürüm olanı indirmekte de, en son komutları ve güncellemeleri içeriyor olmasının faydası olabilir. Düşük bir sürüm indirdiğiniz zaman, oyunda veya programda sebebini hiç anlayamayacağınız hatalar ile karşılaşmanız muhtemel.


İndirme işlemi bittikten sonra, dll dosyası bir zip içerisinde size gelecek. Bunu öncelikle masaüstü veya farklı bir konuma çıkarın. Ardından, işinizi garantiye almak için kopyalayarak hem C:WindowsSystem32 klasörüne hem de oyun veya programın .exe dosyasının bulunduğu konuma yapıştırın.


İşte bu kadar! DLL bulunamadı sorunu artık çözüldü! Farklı bir problem ile karşılaştıysanız veya hala aynı sorunda kaldıysanız yorum yazın yardımcı olalım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir