(AKK) Adil Kullanım Kotası Ne Zaman Kalkacak?

Telekomünikasyon dünyasında beklenen karar geldi ve adil kullanım kotası (AKK) olarak bilinen internetin belli bir indirme veya yüklemeden sonra sınırlanması anlamına gelen durum pek yakında tarih oluyor.

Peki ama nedir bu adil kullanım hakkı biraz anlatalım… Bildiğiniz üzere hepimiz sınırlı internet kullanımı hakkında sahibiz. Yani ay içerisinde yaptığımız indirmelerin toplamı belirli bir boyuta ulaştığında internet hızı düşmekte veya yavaşlamakta.

Adil Kullanım Kotası Nedir?



Ama son zamanlarda ortalıkta dolaşan adil kullanım kotası kalkıyor söylentilerini eminiz ki bir çoğunuz duymuşsunuzdur. Evet, bu haber doğru ve AKK kalkıyor! Hemde çok yakında…


Ortak kurallar gereği tüm servis sağlayıcılar kullanılan veri boyutuna göre interneti sınırlama durumuyla yükümlüydü ta ki alınan son kararla birlikte adil kullanım kotası olarak bilinen olay çok yakında tarihe karışıyor!


100 megabit bağlantıya sahip olan bir internet kullanıcısının, bir anda 3 megabit hıza düştüğünde yaşadığı hayal kırıklığını pek çoğumuz bilir. Adil kullanım hakkı olarak bilinen ve sanıyoruz ki hiçbirimizin sevmediği bu adil kota, servis sağlayıcı ve paket ücretine göre değişkenlik gösterse de en fazla 100 gb indirme yaptıktan sonra interneti uzun yıllardır sınırlıyor.

Adil Kullanım Kotası Olmayan İnternet Paketi Var mı?



Sınırsız internet paketleri cep yakmaya devam ediyor var diyebilsek de. Örnek olarak Turksat firmasının tarifeleri arasında bulunan 10 megabit sınırsız bağlantının ücreti aylık 100 TL olarak belirlenmiş. 100 megabit sınırsız (AKK olmayan) tarife kullanmak isteyen kişiler ise aylık 500 TL gibi aşırı yüksek bir ücret ödemek zorunda kalıyor.


Bu tarz internet paketlerinin tüm hizmet sağlayıcılar üzerinde ücretleri neredeyse aynı veya daha fazla.


Günümüzde ucuz internet paketleri aramasının karşılığı maalesef pek bulunmasa da, adil kullanma kotasının kalkıyor olması çoğu internet tutkununun yüzünü güldürdü diyebiliriz. Peki ne zaman kalkacak bu sınırlama? Detayları verelim…

Adil Kullanım Kotası Ne Zaman Kalkıyor?



AKK’nin kaldırılması ile ilgili çalışmalar Mayıs ayından itibaren başladı ve bazı servis sağlayıcılar çoktan sınırları kaldırdı.


İlk olarak Turk.net adil kullanım kotasını paketlerinden kaldırdı. Ardından, Superonline’da bazı paketlerinden AKK’yi kaldırdı.


Bazı servis sağlayıcıların AKN olarak da adlandırdığı bu durum, pek yakında yine kademeli olarak diğerlerinden de kalkacak.


Örnek olarak Turk.net kullanmak isterseniz, AKK’siz internet paketine aylık 60 TL gibi bir ücrete sahip olabilirsiniz hem de 100 megabit bağlantı ile. Tabi şuan için altyapının uygun olduğu bölgelerden birisinde bulunmanız gerekiyor. Bunu öğrenebilmek için firmanın sitesinde adres sorgusu yapabiliyorsunuz.


AKN ne zaman kalkıyor sorusunun en net cevabı ise 2018 yılı sonu diyebiliriz. Peki neden 2018 sonu diye sorarsanız, bu konuda yapılacak altyapı çalışmaları sebep gösterilebilir.

AKN Ne Zaman Tamamen Kalkacak?

2018 yılının sonuna geldiğimizde, hiçbir internet paketinde (cep telefonları ve kotalı paketler hariç) AKK, AKN veya tam adıyla adil kullanma kotası kalmayacak diyebiliriz.


Seneye daha hızlı ve daha çok indirme yapabileceğiniz internete kavuşmanız dileğiyle!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir