İnternet Neden Yok Denilecek Kadar Yavaş? Sorunlar ve Hızlandırma Yöntemleri

Çoğu zaman İnternet neden yavaş sorusunu kendi kendimize sorarız ve eşe dosta İnternet yavaşladı şeklinde yakarışlarda bulunuruz. Peki ama bu problemin bir çözümü yok mu? Tabi ki var… TeknoZort faydalı bir konu ile tekrar karşınızda.
Gelişen teknolojiyle birlikte artık internet hızı üst seviyelere ulaştı. Büyük şehirlerde fiber altyapısı ile yüksek hızlı internet hizmeti verilmeye çoktan başlandı bile.
 
Pek tabi bu gelişmeyle birlikte yavaşlama durumu daha da göze batıyor diyebiliriz. İnternet yavaşlaması ile birlikte çoğu zaman Youtube neden yavaş veya Facebook yavaşladı şeklinde serzenişler de görülür. Aslında bu durum, belirtilen sitelerin yavaşlamasından kaynaklı değildir, sizin bağlantı hızınız ile doğrudan alakalıdır. Bu tarz büyük sitelerin gerçekten çok sağlam sunucu altyapısı bulunur. Denge mantığı ile çalışan bu altyapı, yoğun olan bir sunucudaki yükü o an boşta olan diğer sunuculara aktardığından, büyük sitelerin kendi iç sebeplerinden dolayı yavaşlaması gerçekten çok düşük bir ihtimaldir.
 
Bu sorunu yaşayan bir kimsenin, Facebook neden yavaşladı demek yerine hizmet sağlayıcısını hedef alıp, ttnet neden yavaş veya superonline neden yavaşladı şeklinde soru sorması daha mantıklıdır.

İnternette Sorun mu Var?



İnternet bağlantınız sorunlu mu değil mi öğrenmek istiyorsanız, yapabileceğiniz en kolay işlem basit bir hız testi uygulamaktır. İnternet hız testi yapabileceğiniz sayısız site bulunmakta bunlardan bir tanesine örnek vermek gerekirse www.speedtest.net adresini ziyaret edebilirsiniz.


Bu siteye girdikten sonra testi başlat tuşuna basmanız internet hızı ölçme işlemini çalıştıracaktır. Ardından bir dosya indirme işlemi yapılır ve hemen ardından da dosya gönderme (upload) işlemi çalışır. Bunların sonucunda size basit bir rapor gösterilecek burada da internet hızı açık bir şekilde belirtilecektir.


Peki sorun var mı nasıl anlayacaksınız? Servis sağlayıcısının size taahhüt ettiği bağlantı hızı diyelim ki 10mbps, test sonucunda görünen hıza bakın ancak hatırlatmamız gerekiyor ki bu testi yaparken İnterneti hiçbir şekilde kullanmamanız gerekiyor. Sonuçta gösterilen bağlantı hızı, aldığınız hizmetin hızına uymuyorsa (tabi adil kullanım kotası ve internet hızının düşürülmesi durumlarını unutmayın) bağlantınız yavaşlamıştır veya bir sorun vardır.

İnternet Neden Yok?



Eğer internet bağlantısı yok diyorsanız, bunun belli başlı 4 sebebi olabilir.


1. Fiziksel Bağlantı Sorunları
Modeme giden telefon hattı sorunlu olabilir. Bu durumda modem servis sağlayıcı ile bağlantı kuramayacak dolayısı ile size İnternet sağlayamayacaktır. Kabloların sorunlu olup olmadığını en basit yöntemle, eğer telefon hattınız da varsa anlarsınız. Telefon çalışıyorsa, İnternet de çalışmalıdır.


Veya modem arayüzüne bağlanarak buradaki mesajı inceleyin. ‘DSL bağlantısı kurulamadı‘ tarzı bir hata görüyorsanız, servis sağlayıcı ile temasa geçerek teknik servis isteyebilir ve arıza kaydı oluşturabilirsiniz.


2. Yanlış Ağ Yapılandırması
Eğer bilgisayarınız üzerinden bir DNS adresi belirlediyseniz veya sabit ip ataması yaptıysanız bu da internet bağlantı sorununa yol açabilir. Ağ bağlantılarına gidin, bağdaştırıcı özelliklerinden şuan bağlı olan bağdaştırıcıyı seçerek özelliklere ve gelişmişe gidin. Burada IPv4 çift tıklayarak ‘otomatik’ seçeneklerinin işaretli olduğundan emin olun. Eğer alt kısımda bir DNS belirlenmişse bunu silin. Ve son olarak da ağ bağdaştırıcısına sağ tıklayarak ‘onar’ seçeneğine tıklayıp bu işlemi bir kez yapın.


3. Ödenmeyen veya Gecikmiş Fatura Borcu
Servis sağlayıcılar faturanızı ödemediğinizde internet erişiminizi durdururlar. Bunu en erken yapan ttnet en geç yapan ise turksat uydunettir. TTnet, geciken faturaya istinaden 1-2 hafta içerisinde erişimi durdurabilir. Uydunet ise 2 aya kadar hala açık tutabilir.


Fatura borcunuzun olup olmadığını müşteri hizmetlerini arayarak öğrenebilirsiniz. Arayıp ‘İnternet neden yok‘ diye sorduğunuzda, gecikmiş faturanız olduğu için cevabını alırsanız bu maddeden dolayı bağlantı olmadığına emin olabilirsiniz.


4. Altyapı Çalışmaları veya Bölgesel Teknik Arızalar

Servis sağlayıcılar bazen bu tarz altyapı çalışmaları yaparlar. Bu sebeple de bağlantı sorunları ve geçici kesilmeler oluşur. Altyapı çalışması yapılacağı zaman 3-4 gün önceden uyarı bilgilendirmesi alırsınız. Ancak teknik arıza durumları elde olmayan sebeplerden kaynaklandığı için çoğu zaman uyarı almazsınız.


Bu tarz bir problemin olup olmadığını anlamanın en iyi yolu müşteri hizmetlerini aramaktır. Adres bilgilerinizi teyit ettiğinizde, bölgenizde bir çalışma veya arıza olup olmadığını öğrenir ve İnternet ne zaman düzelecek sorunuza da cevap bulabilirsiniz.

İnternet Hızlandırma

Yukarıdaki sorunların herhangi biri size uyuyorsa, bilinen İnternet hızlandırma yöntemlerini paylaşalım. Mutlaka işinize yarayacaktır.

  1. Interneti kullanan indirme veya yükleme uygulamalarının çalışmadığından emin olun
  2. Faturalarınızı düzenli olarak ödeyin ve hat önceliğine sahip olun
  3. Adil kullanım kotasını hemen bitirmemek için interneti kontrollü kullanın
  4. Belirli aralıklarla modemi resetleyin
  5. Kabloların sağlıklı olduğundan emin olmanız gerekiyor
  6. Wifi bağdaştırıcısı hızının son seviyede olduğundan emin olun bunu ayarlar kısmından bağlantı hızı seçerek yapabilirsiniz genelde 100mbps olarak ayarlıdır
  7. Kablosuz bağlantı kullanıyorsanız modeme çok uzak olmamalısınız

Şunu da belirtmek gerekirse bazı kimseler size internet hızlandırma programı kullanmanızı söyleyebilir. Bu tür programlar genelde işe yaramaz ya da çok az yararlar. Internetin hızlı olması internet servis sağlayıcı hızı ile doğrudan alakalıdır. Ve bilgisayarınızda o an kullanılan bant genişliği ve internet yoğunluğu da önemlidir.


İnterneti kullanan program sayısı ne kadar çoksa hız o kadar yavaşlar. Örnek olarak arka planda yapılan bir indirme işlemi, tarayıcı hızını da yavaşlatır.


Evet genel anlamda konu bundan ibaret. Umarız siz de internet ne zaman düzelecek derdinden kurtulursunuz. Hızlı bağlantılar!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir