iPhone’un Gizli Özellikleri, İpuçları ve Ayarları

Bayağı bir süredir iPhone ve iPad kullanan birisi olarak, bu cihazlardaki gizli, kullanışlı ve işe yarar özellikleri keşfetmem uzun zaman aldı. Ama öğrendiğim şeyler gerçekten harika!


iPhone’unuzda yer alan gizli özellikleri sizlerle paylaşıyorum. Bazılarının sizi çok şaşırtacağından emin olabilirsiniz!

Büyük ihtimalle bazı özellikler size basit gelecektir. Bazılarını ise muhteşem bulacaksınız ama aşağıda yer alan iPhone gizli işlevlerinden yarısını biliyorsanız, siz bir iPhone uzmanısınız demektir diyelim ve listemize geçelim.

 

1. Yazı Silme Özelliği

 
Birisine mesaj yazıyorsunuz diyelim ve yazdığınız şeyi göndermekten vazgeçtiniz. Tüm harfleri tek tek silmek işinize gelmiyorsa telefonu bir kez sallamanız yeterli. Böylece iOS yazılan mesajı komple silecektir.
 
Ama bir dakika, karar değiştirdiniz ve mesajı sildiğiniz için pişman mı oldunuz? Hemen bir kez daha sallayın ve silinen mesaj geri gelsin!
 

2. İki Kat Hızlı Şarj Etme İpucu

 
Telefonunuzu şarj etmeniz çok uzun mu sürüyor? Veya hemen çıkmanız gerekiyor ve ne kadar hızlı şarj olursa o kadar mutlu mu olacaksınız? O halde telefonunuzu sarja takarken uçuş moduna alın ve iki kat hızlı şarj olmasını sağlayın.
 

3. Klavye İpuçları

 
Klavyede 123 tuşuna bastığınızda çıkan semboller size yetersiz geliyordur muhakkak. Ama burada daha fazlası olduğunu size söylersek şaşırırsınız değil mi? Herhangi bir sembole basılı tutarsanız, devamını görmeniz mümkün. Örnek olarak Pound işaretine basılı tutun ve diğer birimlerin görünmesini sağlayın.
 

4. Ses Ayarı Tuşuyla Resim Çekme Özelliği

 
Kamera uygulaması açık olduğu sürece, ses tuşlarını kullanarak fotoğraf çekebilirsiniz.
 

5. Siri’nin Gizli Özellikleri

 
Siri’ye daha önce hiç “Read My Email” veya “Do I Have Email From Ahmet?” şeklinde sorular yönelttiniz mi? Cevabınız hayırsa bir denemekte fayda var.
 

6. Mesaj Zamanlarını Gösterme İpucu

 
Mesajlarınızı ne zaman gönderdiğinizi göremiyorsanız, herhangi bir mesaj balonunu tutup sola çekmeniz yeterli. Bu, mesaj gönderim zamanını görmenizi sağlayacaktır.
 

7. iPhone ile Ekran Görüntüsü Nasıl Yakalanır?

 
Çok basit. Yapmanız gereken tek şey, orta tuş ile kapatma tuşuna aynı anda basılı tutmak. Bu, telefonun o anki ekran görüntüsünü, resimlerinizin arasına kaydedecektir.
 

8. Siri’yi Çağırma İpucu

 
Orta tuşa basılı tutunca gelen Siri hanımı, seslenerek de çağırabildiğinizi biliyor muydunuz? Bunun için öncelikle Ayarlar -> Genel Ayarlar -> Siri bölümüne gidin ve “Hey Siri” özelliğini aktif konuma getirin. Tahmin edeceğiniz üzere bu aşamadan sonra “Hey Siri” dediğinizde “Efendim Kanka” cevabını alacaksınız.
 

9. Detaylı Takvim Özelliği

 
Takvim üzerindeki kayıtların detayını görmek mi istiyorsunuz? Bunu başarabilmek için yapmanız gereken tek şey telefonu yan çevirmek.
 

10. Zamanlı Müzik Çalma Özelliği

 
Uykuya dalarken müzik dinlemeyi seviyorsanız veya müzik dinlemeden uyuyamıyorum diyorsanız tam da size göre bir özelliği var telefonunuzun. Saat uygulamanızı çalıştırıp Zamanlayıcı kısmına gidin. Müziği ne kadar daha dinlemek istediğinizi yazın. Daha sonra “Zaman tamamlandığında” seçeneğini işaretleyin ve yapılacak iş olarak da “Oynatmayı durdur” seçeneğini belirleyin. İşte oldu!
 

11. Siyah-Beyaz Modu

 
Telefonunuzu siyah-beyaz görüntüye alabildiğinizi biliyor muydunuz? Bunu yapabilmek için Erişebilirlik kısmından Siyah-beyaz seçeneğini aktif etmeniz yeterli.
 

12. Mesaj ve Aramalarda Flaş ile Uyarı Özelliği

 
Bazen zil sesi veya titreşim yeterli olmayabiliyor. Veya gece ses çıkarmak istemiyorsunuz, titreşim sesine bile tahammülünüz yok ama telefonun verdiği bir uyarıyı duymak istiyorsunuz. Bunu Flaş ile yapabilirsiniz. Erişebilirlik kısmından “LED Flaş Uyarıları” seçeneğini aktif etmeniz yeterli. Bu, duyma engeli olan kişiler için olsa da, duyanların kullanmasında da bir zarar yok sanırım.
 

13. Titreşim Kalıbı Özelliği

 
iPhone’da titreşimi belirleyebilme özelliğiniz var. Yani daha basit anlatırsak, titreşimin nasıl olacağını ayarlayabiliyorsunuz. Kaç kere titreyecek? Kaç saniye aralıklarla titreyecek? Bunu yapmak için Ayarlar -> Ses -> Zil Sesi -> Titreşim kısmından “Yeni Titreşim Oluştur” seçeneğini kullanabilirsiniz. Böylece sadece titreşimden kimin aradığını anlayabilirsiniz.
 

14. Kendi Kendini Yok Eden Mesaj Özelliği

 
Yeni iOS, kendi kendini yok eden mesajlar göndermenize izin veriyor. Bunu yapmak için mesaj yazarken mikrofon veya kamera tuşuna basılı tutun ve kaydı tamamladıktan sonra gönderin. Karşı taraf mesajı aldığında ve görüntülediğinde, bu mesaj kendiliğinden yok olacak.
 

15. Resim Gizleme Özelliği

 
Telefonunuzun çekimler klasöründeki resimleri gizlemek istiyorsanız basit bir şekilde resme basılı tutmanız ve çıkan seçeneklerden gizle seçmeniz yeterli. Bu şekilde resim gizlenecektir ve yalnızca albümlerinizde görünecektir. Bu konuda daha detaylı bir yazı okumak isterseniz lütfen şuraya göz atın.
 
Evet şimdilik bu kadar. Önümüzdeki yazılarda daha fazla iOS gizli özellikleri ve ayarları ile karşınızda olacağız. Android’e yer vermeyi de düşünüyoruz tabi ki.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir