SSD Harddisk Nedir ve Faydaları Nelerdir

SSD (Solid State Drive veya Disk) bilgisayarınıza dahili olarak takarak kullanabileceğiniz günümüzde kullanılan SATA ve PATA sabit diskler ile birebir aynı işlevi gören ancak performans olarak onların kat ve kat üzerinde olan bir donanım bileşenidir.

SSD sürücülerde kayıtlar katı bir flash hafızasında saklanır. Yani buradan da anlayabileceğiniz üzere, bilgisayarınıza taktığınız flash diskler ile aynı yapıdadır bir bakıma Solid State Diskler.


Manyetik veya optik sürücülerin aksine, SSD sürücüler yarı iletken bir hafıza modülü kullanır ve manyetik bir okuyucu yardımıyla dönerek okunan bir yapıda değildir. Sisteme bir sabit disk olarak tanıtılmak üzere kullanılırlar ve çok daha hızlı veri erişimi yeteneklerine sahiptirler.


Dönen bir disk üzerinde bulunan veriye manyetik kafayı o konuma getirerek ve okunarak ulaşılır. Solid State Disklerde ise verinin nerede olduğu zaten bilindiğinden direkt olarak oradan okunur. Bu da, normal yapıdaki sabit disklere nazaran çok daha hızlı okuma ve yazma işlevine olanak sağlamakta.

SSD Yerleşim Faktörleri

 
  • SSDler normal sabit diskler gibi SATA olarak sisteme bağlanabilirler
  • Bazı SSDler PCIex yuvasına takılarak kullanılır
  • Bazı yapıdaki özel SSDler ise DIMM olarak sistemde kullanılabilirler

SSD Kullanmanın Faydaları

 

Az önce Solid State Disklerin normal sabit disklere oranla çok daha hızlı veri erişimi sağlayabildiğini, okuma ve yazma yapabildiğini söylemiştik. Buna ek olarak SSD ve HDD arasındaki farkları da bir gözden geçirelim.


SSD sürücüler, son performansta çalışan HDD sürücülerinden bile çok daha hızlı çalışmaktadır. Veriyi arama ve bulup okuma süresi HDD sürücülere göre çok daha kısa sürmektedir. Buna en iyi örnek Windows başlangıcı yani Boot süresinin gözle görülür derecede kısalması olabilir. HDD kullanılan yüksek performanslı bir bilgisayarda Windows’un açılması 10-15 saniye sürerken, aynı bilgisayara SSD takıldığında bu süre 3-5 saniyeye kadar düşmektedir.


Ayrıca kendinizi bir oyuncu olarak tanımlıyorsanız, SSD kullanıldığında oyunlardaki yükleme (loading) ekranlarının çok çok daha kısa sürelerde biteceğini söylemek isteriz.


SSD disklerin kullanım süresine göre eskidiği bilinmekte. Yani zamanla performans düşebilmekte. Ancak HDD sürücülerini göz önüne alırsak onların da belirli bir süre sonra eskidiğini bilmekteyiz. Bu nedenle bunu bir dezavantaj olarak görmek doğru olmaz. Windows üzerinde bulunan sürücüyü birleştirme seçeneği kullanılarak diskinizi düzenli zaman aralıklarında birleştirirseniz performans kaybı yaşamazsınız.

SSD Fiyatları

 

Bu sürücüler, HDD sürücülerine göre daha fazla fiyatlar ile piyasaya sürülmekte tahmin edebileceğiniz üzere. 1 TB bir sabit disk 100-150 TL civarlarında alınabiliyor iken, 64 GB boyutta SSD ortalama aynı fiyat civarlarında satın alınabiliyor.


Bu durumda yapılabilecekler sisteme bir SSD takmak ve yanında da bir HDD kullanmak olabilir. C sürücüsü olarak kullanacağınız SSD içerisinde Windows ve gerekli uygulamalar bulunabilir ve D sürücüsü olarak kullanacağınız HDD içerisinde de arşiv dosyalarınız yer alabilir. Bu sistemin hızlı çalışması için yeterli olacaktır.


Sonuç olarak SSD sürücülerini HDD sürücüleri ile karşılaştırdığımızda bariz bir performans farkı olduğunu belirtebiliriz. Özellikle PCIex girişine sahip SSD sürücüler yüksek okuma/yazma performansları ile tercih sebebi olmakta.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir