Bitcoin Nasıl Satın Alınır ve Saklanır? Kimlik Doğrulaması Olmadan Kripto Para Almanın ve Saklamanın Yolu

Konumuz kripto paralar ve bunları nasıl satın alıp saklayabileceğiniz. Başlıkta da belirttiğimiz gibi kimlik doğrulaması olmadan, resim çekip göndermeden Bitcoin satın almanın yöntemlerini paylaşıyoruz.
Günümüzde artık herkes bir şekilde kripto paralardan, Bitcoin’den ve alternatif coinlerden haberdar. Piyasaya sürüldüğü günden bu yana büyük değer kazanan bu elektronik para birimleri, gün geçtikçe daha fazla kişinin dikkatini çekiyor ve insanlar hiç çekinmeden yatırımlarını yapmaya devam ediyorlar.
 
Türkiye’de bulunan bir takım aracı firmalar, Türk lirası karşılığı Bitcoin satışı yapıyor ancak bunların neredeyse tamamı, satın alma işlemi için sizden kimlik fotokopisi hatta kimliğiniz ile birlikte resminizi çekip göndermenizi istiyorlar.
 
Güvenlik önlemleri sebebiyle yapılan bu uygulama, bir çok arkadaşın canını sıkmakta ve bazı kişileri bu yatırıma girmekten caydırmakta.
 
Peki yok mudur bunun başka bir yolu dediğinizi duyar gibiyiz…
 
Yazımıda, kimlik doğrulaması olmadan nasıl Bitcoin satın alabileceğinizi ve bunu nasıl, nerede saklayacağınızı anlatacağız. Ama önce bilmeyen arkadaşlar için biraz Bitcoin ve elektronik paralardan bahsedelim…

Bitcoin Nedir?

Bitcoin elektronik bir para birimidir. Nasıl oluşturulduğu ve kim tarafından piyasaya sürüldüğü net olarak bilinmemekle beraber, günümüzde bir çok büyük şirket ve hatta bazı devletler tarafından da kabul görmekte, kullanılmaktadır.
 
İlk çıktığında değeri dolar karşısında centlerle ifade edilen Bitcoin an itibarı ile 9000 dolar civarından işlem görüyor. Yanlış duymadınız, 1 Bitcoin 2018 Nisan ayı itibarı ile 9000 dolara tekabül ediyor.
 
Peki fiziksel olarak var olmayan bir parayı nasıl alıyoruz veya saklıyoruz sorusunu sorduğunuzu duyar gibiyiz.
 
Bitcoin, Blockchain adı verilen bir ağ içerisinde kayıtlı tutulmakta. Piyasaya sürülen her coin ve yapılan her işlem kayıt altına alınıyor ve herkes tarafından açıkça takip edilebiliyor.
 
Bitcoin saklamak için uzunca bir koddan oluşan cüzdan adresleri kullanılıyor. Siz de herhangi bir ortamdan, bir cüzdan uygulamasından veya coin borsası olarak bilinen sitelerden kendinize ücretsiz bir cüzdan oluşturabiliyorsunuz.

Bitcoin’e Alternatif Coinler (Altcoin)

Bitcoin piyasaya çıktıktan sonra kaynak kodları da paylaşılmıştır. Ve buradan yola çıkarak farklı kişiler, firmalar tarafından alternatif coinler piyasaya sürülmüştür.
 
Tıpkı Bitcoin gibi işlem gören bu altcoinlerden de piyasada yerini sağlama alanlar mevcuttur. Alternatif koinlere örnek olarak; Litecoin, Ethereum, Monero, Digibyte, Miota ve Gas gösterilebilir.
 
Her altcoin kendi değerine sahiptir ve altcoinler genel olarak Bitcoin’e oranlarıyla takip edilirler.

Satoshi Nedir?

Satoshi aslında Bitcoin’i piyasaya sürdüğü düşünülen Satoshi Nakamoto’nun adından gelmektedir.
 
Bitcoin’in kendine karşı değer 1 olarak ifade edilir ve Altcoinler de Bitcoin’e oranlarıyla anılırlar. Yani Satoshi’yi bir bakıma kuruş olarak düşünebilirsiniz. Çoğu zaman altcoinler LTC 1000 satoshi oldu, XVG 500 satoshi şeklinde anılır. Bu aslında örnek olarak XVG adlı coinin Bitcoin oranıdır. Yani 1 Vergecoin 0.0000500 olduğunda insanlar buna 500 Satoshi oldu derler. Bu şekilde anlatmak doğru olur sanırım, daha teknik nasıl anlatılır bilemiyoruz…

Kimlik Doğrulaması Olmadan Bitcoin Nasıl Satın Alınır?

Eğer kimlik doğrulaması sizi rahatsız ediyorsa, bir miktar komisyonu gözden çıkarmanız gerekiyor. Çeşitli forumlarda veya sitelerde bulabileceğiniz aracı kişiler, belli bir komisyon alarak size kripto para satarlar.
 
Örnek olarak; R10.net veya WMAraci.com gibi sitelerde forumlara girerek kripto para satın alabileceğiniz kişilere ulaşabilirsiniz. Örnek olarak bu kişiler yapacakları işlem başına sizden 20-30TL gibi komisyon ücretleri talep ederler.
 
Örnek olarak buraya tıklayarak forumun başlıklarını inceleyebilirsiniz.
 
Coin satın alma konusunda sıkıntı çekenler mail üzerinden iletişime geçerse de yardımcı olmaya çalışırız.

Bitcoin veya Altcoinler Nasıl Saklanır?

İnsanlar genellikle önce Bitcoin alırlar ve daha sonra bu Bitcoinleri bozdurarak altcoinlere geçerler yani ellerindeki bitcoin ile alternatif coinlerden istediklerini istedikleri kadar alırlar.
 
Peki bunu nasıl ve nerede yapıyorlar?
 
Kripto para borsası adı verilen siteler, insanların kripto para takası yapmasına imkan tanıyor. Bu sitelerden bir çoğu örnek gösterilebilir ancak biz yazımızda Binance.com’u baz alacağız. 5 milyondan fazla kullanıcısı bulunan ve piyasadaki en çok altcoin seçeneğine sahip olan bir sitedir. Güvenilir ve 2 BTC’ye kadar kimlik onayı istemeden işlem yapmanıza izin verir. Çoğu site, kimlik onayı olmadan size hesap açtırmıyor bunu belirtelim.

Şimdi, öncelikle Bitcoin’i satın alacağınız aracıyı ayarladınız varsayarak devam edelim.
 
Binance.com’da bir üyelik oluşturup cüzdan açmak için;
  • Şu linki ziyaret edin: Binance Üyelik
  • Üst kısımdan “Kayıt ol” bağlantısına tıklayın
  • Kayıt işlemini tamamlamak için formu doldurun ve e-posta adresinize gönderilen aktivasyon bağlantısına tıklayın.
  • Ardından eğer istenirse cep telefonunuza “Google Authenticator” uygulamasını indirin ve yönergeleri izleyerek 2 adımlı hesap doğrulamayı oluşturun. (UYARI: Bu uygulamayı ne olursa olsun telefonunuzdan kaldırmayın yoksa bir daha Binance hesabınıza giriş yapamayabilirsiniz)
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra sağ üst kısımdan Fonlar > Bakiyeler sayfasını ziyaret edin.

Bu sayfada Bitcoin yanı sıra satın alabileceğiniz yani cüzdanına sahip olabileceğiniz diğer alternatif coinler de bulunur. Yani önceki adımda bulduğunuz aracı kişiden bu coinlerden herhangi bir tanesini satın alabilirsiniz illa da Bitcoin alacaksınız diye bir kaide yoktur şayet Bitcoin’in transferi 8 saat kadar sürebilmekte ancak bazı altcoinler hemen cüzdanınıza yansıyor örnek olarak DigiByte 3 dakikalık bir zamanda satın aldığınız kişiden size geliyor. Bizim tavsiyemiz GAS, Verge veya Tron satın almanız yönünde. Ancak bunlar yaygın olmayabilir veya satın alacağınız kişi elinde olmadığını söyleyebilir. O sebeple son tercihiniz LiteCoin (LTC) satın almak olabilir.

Ayrıca ben Bitcoin istiyorum neden şimdi bunları alıyorum ki diye sorabilirsiniz. Korkmayın, bu alternatif coinleri cüzdanınıza aldıktan sonra istediğiniz zaman Binance üzerinden bozdurup Bitcoin’e çevirebilir veya Bitcoin’e çevirdikten sonra diğer alternatif coinlerden birine de yatırabilirsiniz. Borsa sitelerinin mantığı aslında budur. Coini istediğiniz şekilde saklayabilirsiniz. İster Bitcoin olarak saklayın isterseniz güvendiğiniz bir altcoine çevirip öyle saklayın…
 
Şimdi adımlara devam edelim…
  • Satın alacağınız coinin yanında bulunan “Yükle” tuşuna basın.
Bu sizi o coine ait cüzdan kodunuza götürecektir. Yükleme adresi altında yazan uzunca ve anlamsız kod sizin o coine ait cüzdan kodunuzdur. Bakın üzerine basarak söylüyoruz o coine ait. Yani GAS için cüzdan kodunuz ayrı, LiteCoin için ayrı, Bitcoin için ayrıdır. Hepsi farklı kodlara sahiptir ve kendi sistemleriyle para gönderip alma özelliğine sahiptirler.
 
Örneğin GAS coini için cüzdan kodu aşağıdaki şekildedir;
 
AJWPjKjoeDPBqYRvuDsBnmmZ5n7juqsrbE
 
Şimdi devam edelim…
 
Cüzdan kodunu kopyalayıp, coini satın alacağınız kişiye gönderiyorsunuz. Örneğin ben GAS coin alacağım GAS coine ait cüzdan kodum da budur şeklinde adam ile paylaşıyorsunuz. Şayet ben LTC alacağım cüzdan kodum da (GAS coinin cüzdan kodu) derseniz, verdiğiniz para hiçliğe gider haberiniz olsun. Yanlışlık yapmayın…
 
Adam parayı gönderdikten sonra isterseniz size bir transaction code verir. Bu işlem kodu ile paranın ne durumda olduğunu takip etme şansınız var. Cüzdanınıza düşene kadar sabırsızlanırım ben diyorsanız, bu kod ile durumu takip edebilirsiniz. Bu bir nevi EFT sorgulama kodu gibi bir şeydir.
 
Hangi coini satın aldıysanız onun block explorer sitesinden transaction code sorgusu yapabilirsiniz. Örneğin GAS aldınız, Google’da GAS Block Explorer araması yapın ve sorgulama sitesine kolayca ulaşın…
 
Coin cüzdana düştü şimdi ne yapacağız?
 
Bu adımdan sonra ne yapacağınız size kalıyor. İsterseniz Binance üzerinde alım-satım işlemi yaparsınız, isterseniz de 5 sene ben bunu unutacağım deyip öylece bırakırsınız.
 
Konumuz bu kadar…
 
Sormak istedikleriniz varsa yorum kısmından sorularınızı yöneltebilirsiniz.
 
Herkese bol şans ve bol kazançlar…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir