Kağıt Nasıl ve Hangi Ağaçtan Üretilir?

Kağıt yazı yazma ve çizim yapabilmek için üretilen bir malzemedir. İnce bir kalınlığı vardır. Baskı yapmak içinde kullanılmaktadır.

Kağıt, nemli ağaç veya otlardan elde edilen selüloz hamurunun esnek levhalar tarafından kurutulması ile elde edilir. Kağıdı en çok kullanın alanına sahip olan çok yönlü bir malzeme olmasıdır. En çok üzerine yazı yazmak için olsa da baskıda da kullanılır. İnşaat ve endüstriyel alanlarında pek çok yerde ve
alanda temizlik ve paketlemede malzeme olarak yada yiyecek katkı maddesi
olarak da kullanılır.


Kağıt yazı yazmak için kullanıldığından dolayı belge ve doküman anlamında çok fazla kullanılır. Kağıt ve kağıt hamuru ilk kez Çin’de bulunmuştur. Yıllar ilerledikçe çok fazla kullanımı yaygınlaşmıştır. Dünyada kağıt ve karton üretimi çok fazla artmış ve milyonlarca ton kağıt kullanılmış, harcanmıştır.

Kağıt Çeşitleri

Hamur Kağıt: Kitap ve broşür gibi çalışmaların baskısında kullanılan bir kağıt türüdür.
Kuşe Kağıt: Mat ve parlak olmak üzere iki çeşidi vardır. Bu kağıt broşür basımında kullanılır.
Bristol: Bu kartonun bir tarafı parlak ve tam beyazdır diğer
tarafı mat ve pürüzlüdür.
Aydınger: Bu kağıt davetiye gibi tasarımlarda kullanılır.
Fotokopi Kağıdı: Bu kağıt fatura ve sipariş fişi gibi işlerde kullanılır.
Krome Karton: Bu kartonun bir tarafı düzgün ve beyazlatılmış diğer tarafı ise mattır.
Pelür: Bu kağıt ambalajda olan ürünleri korumak için kullanılır.

Offset Baskı Kağıtları ve Özellikleri

Ofse baskıda iyi kağıtlar kullanılır bu kağıtlar krome tabii cins kağıtlar olabilir.
Bu kağıtlar çok fazla sıklıkla kullanılır. Bu kağıtları kullanırsanız su mat
kağıda daha kolay ulaşır. Bu ofset kağıtların tutkalı fazla olmalıdır. Fazla
olursa nem özelliği olan bir kağıdın aldığı su nedeni ile boyları değişebilir. Tutkalın bir başka faydası tozu azaltır. Ofset kağıtları sağlam olmalıdır.

Kağıdın Tarihçesi

Kağıdı bulan Çindir. Çin’de çok eskiden arkeolojik parçalar bulunmuştur.
Kağıda en çok etkisi olan ipektir ve Çin’de büyük bir ipek yapımı vardır. İlk kağıt fabrikası yine burada inşa edilmiştir. Kağıdın mucidi olarak adlandırılabilecek isim ise: Cai Lun’dur.

Kağıt Nasıl Yapılıyor?

Ağacın ilk önce kabuklarını soyulur, sonra suya konur ve hamur haline getirilir. Hamur haline geldikten sonra beyazlaştırıcı yada kireç malzemelerini renklendirme için suya dayanıklı malzemeler karıştırılır. Bu yaptığımız işler temizleme işi yada dövme parçalama gibi işler olur. Hamur olan kabuk bandın üzerinde yapılır. Sonra bir silindire  giren hamur düzleşir ve sudan daha fazla arınır. Kurutulur, kağıt halini alır ve kesme işlemine tabi tutulur.

Kağıdın Yapım Aşamaları

1. Ağaç kesilerek kütük haline getirilir.
2. Kabuk zarar verilmeden soyulur.
3. Soyulan kütükler suya yatırılır.
4. Bir süre sonra bu kütükler hamur halini alır.
5. Hamur sudan arıtılır.
6. Silindir ile düz bir şekil verilir.
7. Ve iyice kurutularak kağıt haline gelir.

Kağıdın Üretimi

Kağıt üretiminde kullanılan en makine Fourdrinier’dir. Bu makine kağıda biçim verir. Bu makinede kağıdın işlenmesi için son işler elle yapılır. Gelişmiş ve daha kullanışlı olan makinelerde hamurla başlanır. Sonra hamur tel ya da plastik bant üstüne bırakılır. Su akmaya başlar ve bu su vakum kasalarıyla emilir. Sonra bu hamur bastırılır. Kağıt merdane yardımıyla ayrılır. Kağıdın yüzeyi parlatılır bu parlatmayı demirden olan perdahlama merdaneleri yapar. Sonra kağıt bobinlere sarılarak kağıt boyları belirlenir sonra bu kağıtlar hata kontrolünden geçer bozuk ya da yırtık olanları ayrılır ve kağıt sayımı yapılıp paket haline getirilir.

Kağıt Hangi Ağaçtan Yapılır?

Kağıdın ham maddesi odundur. Odun mobilya üretiminde ve yakacak için de kullanılır. Kağıt yaparken tercih edilen ağaç türleri daha çok iğne yapraklı olanlardır. Kağıt yapımında kullanılan ağaçların isimlerinden bazıları; çam, ladin, meşe, çınar, kavak, kestane ve söğüt olarak gösterilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir