Metal Eritme ve Metallerin Erime Sıcaklıkları

Her metalin belli bir erime sıcaklığı vardır. Bu sıcaklık noktasına ulaşıldığında her metal eriyecektir. Bu sebeple elimizde olan metalin erime sıcaklığını tespit edip gerekli malzemeleri elde ettiğimizde onu kolayca eritmemiz mümkün.

Burada işimizi kolaylaştıracak bir püf nokta var. Eğer parçalanabilen bir metale sahipsek, eritme işleminden önce bu metali parçalamak işimizi bir hayli kolaylaştırır.

Metal eritme işlemi genelde pota adı verilen, yüksek ısılara dayanıklı kaplarda yapılır. Lehim, incel tel şeklinde metaller veya benzeri hafif şeyler ise havya adı verilen yani bir diğer deyimle lehim makinesi olarak bildiğimiz aletlerle eritilebilir.

Pota adı verilen bu kaplar ucuz fiyatlara temin edilebilir.

Yazımızın kalanında bazı metallerin erime sıcaklıkları ve onlar hakkında ufak bilgiler ile devam edeceğiz.

Son olarak metal eritme işleminin kimyasal ve zararlı gazlar saldığını ve bu konuda yeterli bilginiz yoksa gerekli önlemleri dikkate almanızı tavsiye ediyoruz.

Altın

Altının erime sıcaklığı yaklaşık olarak 1.064 derecedir. Ayrıca kaynama sıcaklığı da 2.700 derecedir. Parlak sarı renkte ve dayanıklı bir metaldir.

Bakır

Bakırın erime sıcaklığı 1.085 derecedir. Atom numarası 29 olan bakır, 2.562 derecede kaynar.

Cıva

Cıva; hava, su ve toprakta farklı hallerde bulunabilir. Erime sıcaklığı yaklaşık -39 derece olmakla birlikte kaynama sıcaklığı 356 derecedir.

Demir

Dünya üzerinde en fazla bulunan metal demirdir. Erime sıcaklığı 1.538 derece ve kaynama sıcaklığı da 2.862 derecedir.

Titanyum

Hafif, güçlü ve dayanıklıdır. Çoğu sektörde dayanıklı ve hafif olduğu için tercih edilmesine rağmen pahalı bir elementtir. Erime sıcaklığı 1.668 derecedir.

Gümüş

Beyaz ve değerli bir metal olan gümüşün erime sıcaklığı 962 derece, kaynama noktası ise yaklaşık 1951 derecedir.

Kurşun

Düşük sıcaklıklarda eriyen metale örnek olarak gösterebileceğimiz kurşun yaklaşık 327 derecede erir. Kaynama sıcaklığı ise 1750 derecedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir