Tersten Çalışan Laptop Fonksiyon (FN) Tuşu Nasıl Düzeltilir

Geçtiğimiz günlerde yeni bir dizüstü bilgisayar kullanma fırsatımız oldu. Ardından daha önce hiç karşılaşmadığım bir duruma, fonksiyon tuşlarının ters çalışmasına şahit olduk.

Konuyu biraz daha açalım isterseniz. Laptop’un üzerinde bildiğiniz gibi FN ibaresi ile gösterilen ve genelde Windows tuşunun yanında aşağılarda yer alan bir tuş daha var. Bu tuşu kullanarak cihazın kablosuz bağlantısını açıp kapatmak, ekran parlaklığını ayarlamak, dokunmatik paneli kullanmak istemiyorsanız touchpadi kapatmak veya cihazın yine sesini açıp kısmak gibi işlevler gerçekleştirilebiliyor.


Peki nedir bu fonksiyon tuşunun önemi? Tamamıyla dizüstü bilgisayarın fonksiyonel işlevlerini kısayol şeklinde durdurmak veya başlatmak için kullanılıyor efendim.


Hal böyle olunca, bu tuşun önemi de artıyor diyebiliriz. Yazılım yapanlar bilir, dizüstünde kod yazarken bileğinizin touchpade değmesi ve o an saçma sapan tıklamaların yapılıp hatta kodun belirli kısımlarının seçilip silinmesi gerçekten çok can sıkıcı.


Bilgisayar her yeniden başlatıldığında, çoğu dizüstü modelinde bu fonksiyonlar sıfırlanır. Bunun yine bazı modellerde sıfırlanmaması için ayar mevcut ancak genelinde olmadığını söyleyelim.


Neyse, konumuza dönelim.


Fonksiyon tuşunun tersten çalışması derken kastettiğimiz şey aslında çok basit. Normalde FN tuşuna basılı tutup F1 tuşundan F12 tuşuna kadar herhangi bir tanesine bastığınızda, dizüstü fonksiyonlarından bir tanesi kapatılır veya açılır. Bu düz olan yöntem.


Ters olan türünde ise, F1-F12 aralığındaki tuşlara bastığınızda bu fonksiyon işlevleri gerçekleşir. Yani FN tuşuna basmanıza gerek olmadan diyelim.


FN tuşu F tuşlarının işlevini açık hale getirmesi gerekirken tersi durumda kapalı duruma geçiriyor. Yani siz F3 tuşuna basıp bir metinde arama yapmak istiyorsunuz ama yalnızca F3’e basmanıza yani FN tuşuna basmadan F3’e basmanıza rağmen cihaz örnek veriyorum kablosuz bağlantısını kapatıyor siz de asıl istediğiniz şey olan metin içinde arama yapma olayını gerçekleştiremiyorsunuz.


Bu olayı icat eden akıllı her kimse gayet saçma bir icat olduğunu belirtelim öncelikle.


Peki FN tuşu ters çalışıyorsa bu düzgün şekline nasıl çevrilir?


Bilgisayarınız açılırken BIOS’a girmeniz gerekiyor. Bu kimi bilgisayarda DEL, kimisinde F2 kimisinde F10 veya F8 tuşları ile gerçekleşir. Bunu bilgisayarınızın modeline göre bulmalısınız.


Örneğimizi Lenovo G50 model laptop dizüstü bilgisayara göre verelim.


1. Bilgisayar açılırken F2 basarak BIOS’a girin. (Eğer F2 ile giremezseniz, bilgisayarın sol tarafında yanında ufak bir tuş göreceksiniz. Toplu iğne ucu kadar olan bu tuşa bir kalem veya kürdan yardımıyla basarak bilgisayarı açarsanız, direkt olarak BIOS’a girerek başlar)
2. BIOS’da ayarlar (configuration) başlığına gelin.
3. Buradaki Hotkey mode ayarını Disable konumuna getirdiğinizde, fonksiyon tuşları normalde nasıl çalışması gerekiyorsa o hale dönecektir.


İşte bu kadar. Artık FN tuşuna bastıktan sonra F tuşlarından bir tanesini kullanarak gerekli işlevi gerçekleştirebilir veya direk F tuşlarına bastığınızda normal işlevlerini kullanabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir