PS3 Aynı Anda HDD ve CFW Yükseltme Resimli Anlatım

Mesaj ve elektronik posta yoluyla gelen istekler üzerine PS3 sisteminde sabit disk değiştirme ve CFW yükseltme işlemini anlatıyoruz.

Aslında bu iki işlem bir arada nadir kullanıcı tarafından yapılır. Ancak iki şey de birbirine yakın işlemlerden oluşuyor. Yani sadece CFW yükseltmek istiyorsanız bu yazının size uygun bölümlerini takip edebilirsiniz. Aynı şekilde disk değiştirmek istiyorsanız da.


Neyse diyelim ve konuya geçelim. Yapacağımız işlem Playstation 3’ün hem sabit diskini yükseltmek (değiştirmek) hem de bunu yaparken CFW sürümünü de güncelleyip son versiyona almak olacak.


PS3 HDD Değiştirme ve CFW Yükseltme
Öncelikle bu işlemi yaptığınızda cihaz garantisi iptal oluyor onu belirtelim ancak CFW yüklü bir cihaza sahipseniz zaten garanti çoktan tarih olduğundan işleme devam etmekten çekinmeyin.


İlk başta güncel CFW sürümünün olduğu Flash Diski hazırlayacağız. Bunu defalarca anlattık ancak en güncel CFW sürümünü güvenilir bir kaynaktan bulup indirdikten sonra aşağıdaki klasör protokolüne uygun olup olmadığından emin olun. Ve tabi ki flash diski FAT32 formatında biçimlendirmiş olmanız gerekiyor ki PS3 okuyabilsin.

Kalın cihazlarda cihazın sol kısmında bulunan kapağın altında, slim cihazlarda ön sağ kısımda ve superslim cihazlarda yine cihazın sol kısmında hdd bulunuyor. Bu kapağı açın ve vidayı sökerek sabit diski kızağıyla birlikte çıkartın. Ardından kızağın üzerine vidalanan diski sökün ve yeni sabit diski kızağa vidalayın ve tekrar cihaza takın.

Bu işlemleri tamamladıktan sonra DS3’ü kablo ile PS3’e bağlayın ve cihazı başlatın. İlk etapta aşağıdaki ekran karşınıza gelecek.

Ardından START + SELECT tuşlarına aynı anda bastığınızda PS3 kurulum aşamasına geçecektir.

Tekrardan START + SELECT tuşlarına bu kez 5 saniye basılı tuttuğunuzda cihaz yeni taktığınız sabit diski biçimlendirmeye başlayacak ve böylece PS3 sistemi tarafından kullanılmaya uygun hale getirecek.

Biçimlendirme işlemi tamamlandıktan sonra PS3 flash diski kontrol edecek ve içerisine attığımız güncel CFW sürümünü tespit edecektir. Bu aşamada yazılım bulunamadı uyarısı alırsanız anlayın ki flash disk klasör protokolünü düzgün yapamadınız veya hatalı bir CFW güncelleme dosyasına sahipsiniz.


Flash diskin ana dizinine: PS3UPDATEPS3UPDAT.PUP şeklinde attığınızdan emin olun.

Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra cihaz yeniden başlatılacak ve sistem ayarlarını yapmanız istenecek. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken, kurulum yapılırken ne olursa olsun cihazı kapatmayın veya fişini çekmeyin. Çünkü yazılım çipsetlere flash edildiğinden yarım kalması, cihazın bir daha açılmaması ve brick olması anlamına gelebilir. Cihazınız bu duruma gelirse servise götürmeniz gerekir ve çipsetin cihazın içi açılarak harici bir aygıtla flashlanması gerekebilir.

Sistem ayarlarını yaptıktan sonra cihazınız XMB ekranına geçecek ve hdd yükseltme ile cfw güncelleme işlemi tamamlanmış olacak.

Bu aşamadan sonra artık yeni disk ve işletim sistemini kullanmaya başlayabilirsiniz hayırlı olsun. Ancak yapmanız gereken bu yeni diske homebrew uygulamalarınızı da kurmak olacak.


Disk yeni olduğundan multiman ve benzeri programları tekrar kurmalısınız. Bunun için de kurduğunuz işletim sistemine uygun multiman sürümünü bulmanız gerekiyor. Örnek olarak biz 4.80 CFW kurduk ve buna uygun multiman sürümü de 0.4.80 olarak geçiyor.


Cihazın XMB ekranından Package Manager altından, flash diskin ana dizinine attığınız .pkg dosyalarını görebilir ve buradan kurabilirsiniz.

Ve uygulamaları da kurduktan sonra ilk homebrew uygulamamızı çalıştırarak CFW’nin ve cihazın sağlıklı bir şekilde çalıştığından emin olalım.

Son olarak yüklememizi doğrulamak için sistem ayarları altından sistem bilgilerine de bakarak yazılım sürümünü kontrol edebiliriz.

İşte hepsi bu kadar. Yeni sabit disk ve cfw sürümüne sahip oldunuz! Kurulum aşamasında yaşadığınız veya cihazınız ile ilgili farklı sorunlar varsa yorum yazın, yardımcı olmaya çalışalım.


Son olarak, multiman ekranını da paylaşalım. Resimler telefon ile çekildiğinden biraz karanlık çıktı kusurumuza bakmayın. CFW’nin doğru çalıştığını göstermek için multiMAN da başlatılıp bir kontrol edilebilir.

İşte görüldüğü üzere multiMAN hiçbir uyarı vermeden sorunsuz bir şekilde başlamış bulunuyor. Harici diskiniz varsa burada bir de onu takıp oyun testi yapabilirsiniz. Ancak bu aşamaya kadar geldiyseniz her şey yolunda demektir.

5 thoughts on “PS3 Aynı Anda HDD ve CFW Yükseltme Resimli Anlatım

  1. Sayin yetkili benim soyle bir sikintim var ps3 250 gb hdd var 500 gb hdd takacagim 250 hdd icinde 20 oyun var ben bunlari nasil 500 gb hdd tasirim elimde ayrica tasinabilir hdd var

  2. Kirik ps3 te pes 18 girerken yanlislikla oyun ufak bir guncelleme yapti ve oyun listemden silindi, acaba nasil geri getirebilirim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir